Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Credit Suisse: Τι μπορεί να ανατρέψει το ράλι των μετοχών

Wall Street / Πηγή: AP Images
Wall Street / Πηγή: AP Images

Η άνοδος των χρηματιστηρίων, που συνεχίζεται παρά την πανδημία, οδηγεί πολλούς αναλυτές να αναρωτούνται τι θα μπορούσε να ανατρέψει το ράλι.

Ο αναλυτής διεθνών μετοχών της Credit Suisse, Andrew Garthwaite, και η ομάδα του, δεν ανησυχούν για την ώρα για «φούσκα» της αγοράς , καθώς σημειώνουν ότι οι συναλλαγές των μικροεπενδυτών είναι συγκρατημένες και ότι είναι μικρός ο συστημικός κίνδυνος ή οι ενδείξεις πωλήσεων. «Παραμένουμε overweight στις μετοχές, εν μέσω υποστηρικτικών πολιτικών, υψηλού επασφάλιστρου κινδύνου (για τις μετοχές), της έναρξης μίας υποκατάστασης ομολόγων με μετοχές και μίας τεράστιας υπερβάλλουσας ρευστότητας, ενώ οι τακτικοί δείκτες δεν εκπέμπουν ακόμη σημάδια πωλήσεων», ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές αναφέρουν τρεις παράγοντες που τους ανησυχούν και θα μπορούσαν να ανατρέψουν το ράλι της αγοράς:

  1. Απογοητευτική ανάπτυξη στην Ευρώπη – ένας μεσοπρόθεσμος και αυξανόμενος κίνδυνος. Μία αργή πορεία των εμβολιασμών σε συνδυασμό με λιγότερο γενναιόδωρα σχέδια αναστολών συμβάσεων εργασίας και γενικότερα λιγότερο γενναιόδωρη δημοσιονομική πολιτική αποτελούν πηγή ανησυχίας.  Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αυτές που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και οι χρεοκοπίες τώρα συγκαλύπτονται από τις αναστολές αποπληρωμών των δανείων. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό και όχι παγκόσμιο πρόβλημα για τις μετοχές, με το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ», αναφέρει η ομάδα των αναλυτών.
  2. Λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed – υψηλός κίνδυνος στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, λόγω της προοπτικής ισχυρότερης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. «Αν συμβεί αυτό σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός αυξηθεί στο 2,5%, η αύξηση των μισθών είναι υψηλότερη του αναμενόμενου και υπάρχουν ανησυχίες για φούσκες στα assets, η Fed θα μπορούσε να υποστηρίζει λιγότερο μία χαλαρή πολιτική».
  3. Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – χαμηλός προς μεσαίο κίνδυνο. Η πρόσφατη σύσφιγξη της πολιτικής δεν είναι κάτι που να προκαλεί ανησυχία, αλλά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας μπορεί να επιδεινωθεί περισσότερο καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανοίγει ξανά. Χρειάζεται προσοχή στους δείκτες της στεγαστικής αγοράς, ορισμένοι από τους οποίους δείχνουν προς μία απότομη επιβράδυνση. Αν συμβεί αυτό, «η υπερβάλλουσα μόχλευση θα άρχιζε να εκτροχιάζεται», σημείωσαν οι αναλυτές.

Κατά τα άλλα, οι αναλυτές βλέπουν χαμηλό τον κίνδυνο να μην είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα καθώς θα μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές των εμβολίων στους επόμενους 3-6 μήνες. «Άλλα ενδεχόμενα χαμηλού κινδύνου αφορούν μία καθυστέρηση στη Γερουσία των ΗΠΑ των νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που προωθεί ο Μπάιντεν και λάθη πολιτικής», σημειώνουν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ