Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αναβάθμιση της MYTILINEOS, ο ΟΠΑΠ μετά το Μουντιάλ και η αναζωογόνηση της Inform Λυκος

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Πτώση αλλά χωρίς σοβαρούς λόγους στους αμερικανικούς δείκτες. Είναι οι τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου, κάποιοι θεσμικοί ρευστοποιούν (εθιμοτυπικά) για να επανατοποθετηθούν από το νέο έτος σε χαμηλότερες τιμές ή να αλλάξουν asset (της μόδας για το 2023 είναι και πάλι τα εμπορεύματα στη Wall Street). Ένας λόγος που θα δικαιολογούσε την υποχώρηση είναι η μεγάλη πτώση  των κρυπτονομισμάτων. Δημιουργεί ένα συστημικό κενό στην αγορά που εκδηλώνεται με πτώση και μετοχών.  

Eυρωπαικές αγορές : Ετοιμάζονται για τα Χριστουγεννιάτικα πάρτυ

Μετά το 'ξύλο' της προηγούμενης εβδομάδας, οι περισσότεροι ευρωπαικοί δείκτες και τα δεικτοβαρή blue chips έκλεισαν ανοδικά. Και εδώ οι αγορές δεν επιδέχονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Τέλος χρόνου είναι και θα έχουμε μία μεταβλητότητα χωρίς μεγάλες οξύνσεις και όγκους συναλλαγών. Ας προσέξουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις (ο Πούτιν ετοιμαζόταν για διάγγελμα) και στα διάφορα σκάνδαλα στην Ευρωβουλή που δημιουργούν ανησυχία για πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Αλλά και πάλι τίποτε ανησυχητικό. Η ύφεση φαίνεται ότι έχει προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις. Στην περίπτωση που δεν έχουμε ύφεση τότε τα ευρωπαικά χρηματιστήρια θα καταγράψουν νέα ανοδική κίνηση στο α' τρίμηνο κατά 5-10%, όπως λένε οι αναλυτές.

Μυτιληναίος – Αναβάθμιση αξιολόγησης από την S&P

Ένα βήμα πιο κοντά στην Επενδυτική Βαθμίδα βρίσκεται η MYTILINEOS, καθώς στο report του ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Εταιρεία σε ΒΒ, διατηρώντας το ΘΕΤΙΚΟ outlook (πιθανή νέα αναβάθμιση σε 6-12 μήνες), βασιζόμενος κυρίως στον υπερδιπλασιασμό  της κερδοφορίας της εταιρείας, το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς και στη σωστή διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών για την καλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS.

Η S&P επισημαίνει ότι τo ΘΕΤΙΚΟ outlook, συνεπεία του νέου επιπέδου κερδοφορίας και της χαμηλότερης μόχλευσης της MYTILINEOS, η οποία πλέον μετατρέπεται σε μία ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερα διαφοροποιημένη Εταιρεία, δίνει την δυνατότητα για μια ακόμη αναβάθμιση εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει το βασικό μας πλάνο (της S&P).

Η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ €750-800εκάτ., ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μίας επερχόμενης Ευρωπαϊκής ύφεσης, η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €900εκάτ. ενώ μπορεί να αγγίξει και το €1δισ, σε επίπεδο EBITDA.

Για τους αναλυτές της S&P, σημαντική συνεισφορά στο νέο αυτό επίπεδο κερδοφορίας του περίπου1δισ. EBITDA, για τα επόμενα έτη, αναμένεται να έχουν τόσο τα ΑΠΕ (εντός και εκτός Ελλάδος) όσο και ο αναβαπτισμένος πρώην Τομέας SES.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως σε συνδυασμό με την εκτίναξη της κερδοφορίας της τα επόμενα έτη, η MYTILINEOS έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής μόχλευσης, τον οποίο η S&P τοποθετεί συστηματικά κάτω από 2.0x, επιβεβαιώνοντάς έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δανεισμού της εταιρείας. 

Όσον αφορά στη ρευστότητα της εταιρείας ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την επάρκειά της, ενώ σχετικά με πιθανές μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, η S&P έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Τράπεζες – Goldman Sachs

Προτάσεις αγοράς αλλά με αρκετά χαμηλές τιμές στόχους δίνει η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες. Η Goldman Sachs διατηρεί σύσταση αγοράς για την Εθνική Τράπεζα με δωδεκάμηνο στόχο τα 4,2 ευρώ, ενώ για την Αlpha Bank, που επίσης είναι “buy”, δίνει τιμή-στόχο 1,19 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει ουδέτερη σύσταση και δωδεκάμηνη τιμή-στόχο στο 1,00 ευρώ ανά μετοχή και για τη Eurobank επίσης ουδέτερη σύσταση με δωδεκάμηνη τιμή-στόχο στο 1,04 ευρώ. Λίγο χαμηλά δεν τις βλέπετε σε σχέση με τις προηγούμενες;

ΕΧΑΕ: Σε ρηχά νερά η μετοχή και  με χαμηλή εμπορευσιμότητα

Η μετοχή της ΕΧΑΕ έχει βαλτώσει στα χαμηλά πέριξ των 3-3,2 ευρώ. Σαφέστατα, εάν η μετοχή ακολουθούσε το συστημικό market risk θα δικαιούταν πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι μακροπρόθεσμοι επενδυτές φεύγουν ή  μειώνουν θέσεις και οι συναλλαγές στη μετοχή (παρά το market making) της Eurobank Equities συνεχίζει να μην αποδίδει. Ο κ. Κοντόπουλος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για την χρηματιστηριακή αγορά αλλά πρέπει να κυττάξει και το 'σπίτι του' δηλαδή την ΕΧΑΕ. Σε ότι αφορά στην κόντρα με τους έλληνες χρηματιστές, ο Καγκελάριος σας έχει ενημερώσει όταν αυτή ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς συνεχίζεται και φαίνεται ότι ο κ. Κοντόπουλος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης όχι στους έλληνες επαγγελματίες αλλά στους - περιστασιακούς στην Ελλάδα - ξένους διαχειριστές κεφαλαίων.

ΟΤΕ : Μία πολύ ώριμη συνεδρίαση για την μετοχή του ΟΤΕ. Άνοδος με όγκο

Αυτές τις συνεδριάσεις, σαν την χθεσινή, θέλουμε να βλέπουμε για την μετοχή του ΟΤΕ. Μετά την διόρθωση η μετοχή έδειξε διάθεση ανόδου και με αυξημένους όγκους (τηρουμένων των αναλογιών) στη χθεσινή συνεδρίαση. Εάν η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίσει να κινείται ανόδικα κατά τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης θα έχει μία ισορροπημένη πορεία. Πιθανότατα και προς τις 920 μονάδες.

ΟΠΑΠ: «Ταμείο» κάνουν για το Στοίχημα του Μουντιάλ

Πολύ καλά πήγε ο στοιχηματισμός για το Μουντιάλ 2022 , μαθαίνουμε. Αυτό αύξησε σημαντικά τα έσοδα της επιχείρησης και μάλιστα προς το τέλος του χρόνου. Αυτό δημιουργεί συνειρμούς για ένα τέλος χρήσης καλύτερο απ' ότι αναμενόταν και πιθανώς (εικασίες κάνουμε) για καλύτερο μέρισμα χρήσης 2022.  Το θέλουμε και οι βασικοί μέτοχοι.

Lavipharm

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έφερε κινητικότητα στη μετοχή της Lavipharm. Μπορεί η κάλυψη να ήταν μόλις 65% αλλά τουλάχιστον τα κεφάλαια που άντλησε μπορούν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες αλλά και μελλοντικές επενδυσεις.

Inform Λυκος

Η μετοχή τεχνολογίας μοιάζει αναζωογονημένη μετά τις εργασίες που πραγματοποίησε το 2022. Σήμερα είχε ακόμη μία δυνατή συνεδρίαση με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Γενικότερα, τα αποτελέσματα χρήσης 2022 θα είναι αρκετά δυνατά.

Attica Group

H απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου από τους νέους επενδυτές έφερε σημαντική αύξηση τιμής και όγκο συναλλαγών. Κάποιοι βάζουν στο μυαλό τους και το ενδεχόμενο Δημόσιας Πρότασης. Αλλά δεν υπάρχει βασικός λόγος να γίνει. Προς το παρόν τουλάχιστον.  

Economist - Πρωταθλήτρια η ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη, πληθωρισμό και χρηματιστήριο.  Χρηματιστηριακά  «ναι μεν αλλά»

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 χωρών, ως επί το πλείστον πλούσιων, είχε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Economist.
Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών δεικτών σχετικά με το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ' τρίμηνο του 2021 έως το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία (1,3%). Αντίθετα, στην Εσθονία το ΑΕΠ μειώθηκε 3,1% στο ίδιο διάστημα.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση των τιμών. Στα διεθνή χρηματιστήρια, οι μετοχές έκαναν βουτιά 15% στην ίδια περίοδο. Οι μετοχές στη Γερμανία και τη Νότια Κορέα μειώθηκαν σχεδόν 20% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την πτώση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.
Βέβαια , ο Καγκελάριος (ως πνεύμα αντιλογίας) βλέπει ότι η μείωση του DAX έγινε από τα ιστορικά υψηλά του ενώ στην Ελλάδα η άνοδος ήταν από χαμηλά επίπεδα. Να τα λέμε και αυτά...

ETE- Aνθεκτική η ελληνική μεταποίηση αλλά όχι όλοι οι κλάδοι

Η ελληνική μεταποιητική παραγωγή παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, αυξανόμενη κατά 2,4% ετησίως τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ήπια επιτάχυνση σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση το Σεπτέμβριο (+1,7% ετησίως και 4,6% κατά μ.ο. στο 10μηνο), παρά τις συνεχιζόμενες ισχυρές ανατιμήσεις στις τιμές εισαγομένων πρώτων υλών και γενικότερα στο κόστος παραγωγής.

Ωστόσο, η πορεία του δείκτη μεταποιητικής παραγωγής, εν αντιθέσει με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών, δεν επηρεάζεται άμεσα από τον πληθωρισμό, με το επίπεδο του δείκτη τον Οκτώβριο να διατηρείται κοντά σε υψηλό 14 ετών. Ισχυρή αύξηση καταγράφεται και σε εποχικά προσαρμοσμένη μηνιαία βάση, με το δείκτη της μεταποίησης να ενισχύεται κατά 1,6% σε σχέση με το Σεπτέμβριο.
Η πλειοψηφία των βασικών κλάδων παρέμεινε σε τροχιά υγιούς αύξησης της παραγωγής. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη επίδραση, με βάση τη συνεισφορά τους, παρουσιάζουν οι υποκλάδοι των τροφίμων (+2,1% ετησίως), των φαρμακευτικών προϊόντων (+14,8% ετησίως) και της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και προϊόντων (+32,6% ετησίως).

Αντιθέτως, το σημαντικότερο αρνητικό αποτύπωμα είχαν οι τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια, όπως των πετρελαιοειδών (-2% ετησίως), των μεταλλικών προϊόντων (-4,9%) και των χημικών (-6,1% ετησίως).

Kρίση κρυπτονομισμάτων – Άρθρο άποψη της κας Παπακωνσταντίνου (Υποδιοικήτριας της ΤτΕ)

Τα κρυπτοστοιχεία και το αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα (DeFi - Decentralized Finance), που δημιουργείται γύρω από αυτά, στηρίζονται στην υπόθεση ότι η τεχνολογία μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των αρμόδιων νομισματικών και εποπτικών αρχών, καθώς και των εποπτευόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, οι δραστηριότητες των κρυπτοστοιχείων ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με τις υποδομές, την κυβερνοασφάλεια, την αλληλεξάρτηση και μετάδοση κινδύνων, την υπερβολική μόχλευση, την αποφυγή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, τις σημαντικές διακυμάνσεις στην αξία των κρυπτονομισμάτων.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ