Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Στα 4.000 δολάρια ο χρυσός; Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023 εν μέσω φόβων για ύφεση

Η διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναμένεται να ρίξει την τιμή του χρυσού στο δεύτερο μισό του 2021 / Πηγή: Unsplash

Οι τιμές του χρυσού είναι πιθανόν να εκτιναχθούν στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση διατηρούν τις αγορές ασταθείς, δήλωσε ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο, τόνισε ο Kiener στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα η αγορά χρυσού να φθάσει σε «νέα υψηλά» και «δεν πρόκειται να είναι μόνο 10% ή 20%», υπογράμμισε ο Kiener.

Οπως εξήγησε, πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με μια ήπια ύφεση το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, κάτι που θα οδηγούσε πολλές κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, κάνοντας τον χρυσό πιο ελκυστικό, ενώ επισήμανε ότι ο χρυσός είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή σχεδόν διπλασίασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων την ίδια περίοδο του 2018.

«Από τη δεκαετία του 2000, η ​​μέση απόδοση [σε] χρυσό σε οποιοδήποτε νόμισμα κινείται μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί στην αγορά ομολόγων ούτε στην αγορά μετοχών».

Η Kiener τόνισε ότι ο χρυσός αποτελεί έναν πολύ καλό αντισταθμιστή του πληθωρισμού και μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα χαρτοφυλάκιο.

Αντίθετη άποψη

Παρά την έντονη ζήτηση για χρυσό, ο Kenny Polcari, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς της Slatestone Wealth, διαφώνησε ότι οι τιμές του θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος.

«Δεν έχω ως στόχο την τιμή των 4.000 δολαρίων, αν και θα ήθελα πολύ να το δω εκεί», είπε στην εκπομπή «Street Signs Asia» του CNBC την Πέμπτη.

Ο Polcari υποστήριξε ότι οι τιμές του χρυσού θα δουν κάποια υποχώρηση και αντίσταση στα 1.900 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές θα καθοριστούν από το πώς θα ανταποκριθεί ο πληθωρισμός στις αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως, τόνισε.

«Μου αρέσει ο χρυσός. Πάντα μου άρεσε ο χρυσός», είπε. «Ο χρυσός πρέπει να είναι μέρος του χαρτοφυλακίου σας. Νομίζω ότι θα πάει καλύτερα, αλλά δεν έχω στόχο τιμής τα 4.000 $».

Ο χρυσός κατέγραψε ράλι την Τρίτη καθώς το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προσαρμόσει την πολιτική της πάνω στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Η ανακοίνωση προκάλεσε άνοδο των τιμών του χρυσού κατά 1% πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.800 δολαρίων, πριν σημειώσει πτώση την Τετάρτη, καθώς το δολάριο ανέκαμψε.

Μεγάλος αγοραστής η Κίνα 

Όταν ρωτήθηκε εάν η προσφορά είναι χαμηλή λόγω της υψηλής ζήτησης, ο Kiener της Swiss Asia Capital τόνισε ότι «υπάρχει πάντα προσφορά, αλλά ίσως όχι στην επιθυμητή τιμή».

Οι υψηλές τιμές δεν ταιριάζουν με τους αγοραστές στην Κίνα που πληρώνουν ένα ασφάλιστρο για το πολύτιμο μέταλλο, τόνισε.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε χρυσό αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματά της, ανεβάζοντας τη σωρευτική αξία σε περίπου 112 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ασία υπήρξε μεγάλος αγοραστής. Και αν κοιτάξετε ολόκληρο το εμπόριο, ουσιαστικά ο χρυσός φεύγει από τη Δύση και πηγαίνει στην Ασία», πρόσθεσε.

Συμβουλές για επενδυτές

Ο Nikhil Kamath, συνιδρυτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας Zerodha της Ινδίας, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 10% έως το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό, προσθέτοντας ότι είναι μια «στρατηγική» που ξεκινά το 2023.

«Ο χρυσός παραδοσιακά κινούταν αντιστρόφως ανάλογα του πληθωρισμού και ήταν ένας καλός αντισταθμιστής έναντι του πληθωρισμού», δήλωσε ο Kamath στο CNBC την Τετάρτη.

«Αν κοιτάξετε πόσο χρυσό χρειάζεστε για να αγοράσετε ένα κανονικό σπίτι τη δεκαετία του '70, πιθανότατα χρειάζεστε την ίδια ή μικρότερη ποσότητα χρυσού σήμερα από ό,τι τότε ή τη δεκαετία του '80 ή τη δεκαετία του '90», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ