Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

FTX: Ομολογία εξαπάτησης των επενδυτών από δύο στενούς συνεργάτες του Μπάνκμαν - Φριντ

Πηγή: AP

Δύο στενοί συνεργάτες του ιδρυτή του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ, παραδέχθηκαν την ενοχή τους για εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και συνεργάζονται ως μάρτυρες με τις εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ, δίνοντας στοιχεία.

Η συνεργασία της Κάρολιν Ελισον και του Γκάρι Γουάνγκ με τις Αρχές που ερευνούν την κατάρρευση του κάποτε κραταιού ανταλλακτηρίου σφίγγει τον κλοιό για τον Μπάνκμαν – Φριντ, ο οποίος έφθασε χθες στις ΗΠΑ από τις Μπαχάμες για να αντιμετωπίσει ένα οκταπλό κατηγορητήριο στη Νέα Υόρκη.

Ο έκπτωτος διευθύνων σύμβουλος του FTΧ αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν.

Οι αμερικανικές Αρχές διεξάγουν μίας ευρείας κλίμακας έρευνα για την εντυπωσιακή κατάρρευση του ανταλλακτηρίου, η οποία βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση τον κλάδο των crypto, καθώς και το hedge fund του Μπάνκμαν – Φριντ, Alameda Research.

O δικηγόρος του Γουάνγκ δήλωσε ότι ο πελάτης του «παραδέχεται την ευθύνη για τις πράξεις του και λαμβάνει σοβαρά τις υποχρεώσεις του ως συνεργαζόμενος μάρτυρας».  

Η 28χρονη Ελισον παραδέχθηκε την ενοχή της για επτά κατηγορίες και ο Γουάνγκ για τέσσερις. Και οι δύο έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση.

Οι κατηγορίες της SEC κατά των Ελισον κια Γουάνγκ

Η παραδοχή τους σημαίνει ότι «θα πέσουν στα μαλακά» καθώς οι κατήγοροι θα προτείνουν μειωμένες ποινές, εφόσον θα παράσχουν «σημαντική βοήθεια» στην έρευνα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατηγορεί την Ελισον και τον Γουάνγκ για συμμετοχή σε ένα πολυετές κόλπο για την εξαπάτηση των επενδυτών του FTX.

Σύμφωνα με την αγωγή της, από το 2019 έως το 2022 η Ελισον, με την καθοδήγηση του Μπάνκμαν – Φριντ, χειραγωγούσε την τιμή του κρυπτονομίσματος που εξέδιδε το FTX, το FTT, αγοράζοντας μεγάλα ποσά στην ανοιχτή αγορά.

Η εποπτική Αρχή ανέφερε επίσης ότι οι Ελισον και Γουάνγκ γνώριζαν ή θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο Μπάνκμαν – Φριντ παρουσίαζε ψευδώς το FTX ως ασφαλή πλατφόρμα συναλλαγών crypto, ενώ ταυτόχρονα μετέφερε παράτυπα τα κεφάλαια των πελατών του στην Alameda.

Το κατηγορητήριο του CTFC

H Aμερικανική Αρχή για τις συναλλαγές σε προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων (CFTC) κατηγόρησε την Ελισον για την καθοδήγηση της Almeida στη χρήση δις. δολαρίων από πόρους του FTX,  όπως των κεφαλαίων πελατών του, για να κάνει συναλλαγές σε άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και να προχωρά σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με το ίδιο κατηγορητήριο, ο Γουάνγκ «δημιουργούσε χαρακτηριστικά στον κώδικα της πλατφόρμας του FTX που επέτρεπε στην Alameda να διατηρεί μία ουσιαστικά απεριόριστη πιστωτική γραμμή από το FTX».

Η Ελισον είχε ερωτική σχέση με τον Μπάνκμαν – Φριντ και εντάχθηκε στην Alameda από τις πρώτες ημέρες σύστασής της. Μαζί με τον Γουάνγκ, που ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Alameda και τον Νισάντ Σινγκ αποτελούσαν τον στενό κύκλο συνεργατών του ιδρυτή του FTX.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ