Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διεθνείς αγορές: Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια και οι αποδόσεις των ομολόγων

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα καταργήσει από τις 8 Ιανουαρίου την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα, ένα μεγάλο για το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,5%, ακολουθώντας την άνοδο των ασιατικών αγορών. Από την αρχή του χρόνου, ωστόσο, σημειώνει απώλειες 12% καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων που έπληξαν τις τιμές των μετοχών.

Ο δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,6%, περισσότερο από έναν παγκόσμιο δείκτη μετοχών που σημείωσε άνοδο 0,2%. Ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Κίνας CSI 300 κατέγραψε κέρδη 1%.

Τα futures του S&P 500 στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν 0,7% υποδηλώνοντας ότι η αγορά θα ανοίξει ανοδικά.

Οι αγορές στο Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία παραμένουν κλειστές.

Στο 4,55% η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν καθώς οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, έφθασαν σήμερα σε υψηλά επίπεδα 9 εβδομάδων, με την απόδοση των γερμανικών διετών τίτλων να κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, περί το 2,489% ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων αυξήθηκαν 11 μονάδες βάσης στα 4,622%.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξανόταν 10 μονάδες βάσης στο 4,55%, ενώ υψηλότερα, στο 4,60%, διαμορφωνόταν η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων με άνοδο 12 μ.β. Στο 2,5% η απόδοση των γερμανικών 10ετών με άνοδο 11 μ.β.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με στέλεχος της Lombard Odier Investment Managers.

Αισιόδοξη εικόνα

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι η ευρύτερη εικόνα φαίνεται αισιόδοξη, παραπέμποντας στα spreads και ευρύτερα στις αγορές παραγώγων.

Ο δείκτης κινδύνου VIX έχει μειωθεί 35% από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς οι επενδυτές πιστεύουν πλέον ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει.

«Με μία συνολική μείωση περίπου 20% φέτος, θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μην είναι ο 2022 το πιο αδύναμο έτος για τα παγκόσμια χρηματιστήρια από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», δήλωσε η Λάρα Μοτάντι, αναλύτρια της SEB Bank.

«Την περασμένη εβδομάδα είδαμε επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση στις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων από τον Απρίλιο, οι οποίες την Παρασκευή έκλεισαν στο 3,75%», πρόσθεσε.

Ανοδος της ισοτιμίας του ευρώ

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων υποχώρησε 0,1%, ενώ το ευρώ ανατιμήθηκε 0,25% στα 1,066 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν εν μέσω περιορισμένων συναλλαγών, λόγω ανησυχιών ότι η χιονοθύελλα στις ΗΠΑ επηρεάζει τα logistics και την παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων και σχιστολιθικού πετρελαίου. 

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,9% στα 84,68 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ