Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διεθνείς αγορές: Τα 5 ανοιχτά μέτωπα που ναρκοθετούν την πορεία και το 2023

Πηγή: Pixabay

Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και μια αντίστοιχα κακή πορεία για τα ομόλογα, ορισμένοι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να θεωρήσουν τίποτα ως δεδομένο για το 2023.

Ενώ οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, η Κίνα θα άρει όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό και ο πόλεμος στην Ευρώπη θα τελειώσει, ορισμένοι βλέπουν κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν νέα αναταραχή στις αγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πέντε είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στους επενδυτές το επόμενο έτος.

Παγίωση του πληθωρισμού

«Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Matthew McLennan, κορυφαίο στέλεχος της First Eagle Investment Management.

Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα μεγάλο λάθος, πρόσθεσε. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι αυξήσεις των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν αυξήσεις των τιμών.

Σε μία τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία βλέπουν οι αγορές να έρχεται στα μέσα του έτους.

Ο αντίκτυπος θα είναι η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων, το ισχυρό δολάριο και περισσότερος πόνος στις αναδυόμενες αγορές.

Θα υπάρξει επίσης πρόβλημα λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.

«Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να τον καταπολεμήσει μπορεί να μην δει ένα χρηματοπιστωτικό ατύχημα να έρχεται», είπε ο McLennan. «Είναι πολύ πιθανό η Fed να υποτιμά τον κίνδυνο μία χρηματοπιστωτικής καταστροφής», πρόσθεσε.

Η Κίνα σκοντάφτει

Οι κινεζικές μετοχές έχουν σημειώσει άλμα περίπου 35% από το ναδίρ του Οκτωβρίου με την προοπτική πλήρους επαναλειτουργίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μετά τα μεγάλης διάρκειας και δραστικά lockdown.

Ο κίνδυνος εδώ εντοπίζεται στην πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Τα γεμάτα νοσοκομεία και οι ουρές στα γραφεία τελετών έχουν προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες και συνοδεύονται από πτώση της κοινωνικής κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις.

«Η καμπύλη κρουσμάτων στην Κίνα θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί μόνο έναν ή δύο μήνες μετά το κινεζικό νέο έτος (δηλαδή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», δήλωσε η Marcella Chow, αναλύτρια παγκόσμιων αγορών της JPMorgan Chase.

Αναμένει ότι η Κίνα θα καταφέρει να ανοίξει ξανά την οικονομία της, αλλά εξακολουθεί να προειδοποιεί για τον κίνδυνο όσον αφορά την εξέλιξη της Covid.

Η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε προοπτική σκοντάφτει στην οικονομική δραστηριότητα θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για τα βιομηχανικά μέταλλα και το σιδηρομετάλλευμα.

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

«Θα ήταν πολύ αρνητικό, αν ο πόλεμος επιδεινωθεί και το ΝΑΤΟ εμπλακεί πιο άμεσα σε εχθροπραξίες, ενώ οι κυρώσεις θα αυξάνονται», δήλωσε ο John Vail, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς για τη Nikko Asset Management.

Δευτερογενείς κυρώσεις κατά εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, θα ενισχύσουν την επίπτωση των σημερινών περιορισμών σε μια επικίνδυνη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Vail.

«Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό σοκ εφοδιασμού για τον κόσμο όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα προϊόντα, όπως λιπάσματα, ορισμένα μέταλλα και χημικά», είπε.

Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία - μια απειλή που φαίνεται μακρινή αλλά εντός της σφαίρας των πιθανοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει μονομιάς τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας.

Υποχώρηση αναδυόμενων αγορών

Πολλοί επενδυτές βλέπουν το δολάριο να αποδυναμώνεται το 2023 και το ενεργειακό κόστος να μειώνεται - δύο παράγοντες που θα ανακούφιζαν την πίεση στις αναδυόμενες αγορές.

Οποιαδήποτε αποτυχία περιορισμού του πληθωρισμού θα ακυρώσει το ενδεχόμενο εξασθένισης του δολαρίου, ενώ η εντατικοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη ξανά.

«Μπορεί να περάσουμε άλλη μια χρονιά που οι αναδυόμενες αγορές δυσκολεύονται», δήλωσε ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και οικονομικών της AMP Services. «Ένα ισχυρό ή πιθανώς ισχυρότερο δολάριο θα έβλαπτε τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, επειδή πολλές έχουν το χρέος τους σε αμερικανικό νόμισμα».

Νέα έξαρση της Covid

Ενα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος της Covid-19 ή ακόμη και η μεγαλύτερη διάρκεια των σημερινών μεταλλάξεων του θα μπορούσαν να αρχίσουν να μπλοκάρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για άλλη μια φορά, κάτι που θα ενίσχυε τον πληθωρισμό και θα επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα.

«Πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα γίνει περισσότερο αισθητό από τις μεγαλύτερες οικονομίες και εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο», δήλωσε η Chow της JPMorgan.

Προς το παρόν, στοιχηματίζει ότι ο ιός θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένει ότι το αρνητικό κλίμα στις αγορές θα επικεντρωθεί περισσότερο στους επενδυτές που προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ