Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αποχαιρετούν τη χειρότερη χρονιά μετά το 2018

Πηγή: Eurokinissi

Τη χειρότερη επίδοση από το 2018 σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2022 καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων σφυροκόπησαν τα ριψοκίνδυνα assets σε όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 ξεκίνησε τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του 2022 με πτώση μεγαλύτερη από το 12% σε σχέση με την αρχή του έτους, η οποία είναι η μεγαλύτερη μετά από αυτή κατά 13,24% του 2018.

Το 2021, η επίδοση του Stoxx 600 ήταν πολύ καλή καθώς σημείωσε άνοδο 22,25%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε σήμερα μετά το άνοιγμα της αγοράς κατά 0,35%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,6% και ο γερμανικός DAX κατά 0,5%, ενώ ο Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 0,4%.

Από την κρίση της πανδημίας στον πόλεμο 

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν το 2022 προσπαθώντας ακόμη να ανακάμψουν από την πανδημία της Covid-19.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και η εν συνεχεία εργαλειοποίηση των εξαγωγών ενέργειας και τροφίμων της ως αντίδραση στις κυρώσεις της Δύσης, ώθησαν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων  στα ύψη και εκτίναξαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών στις μεγάλες οικονομίες.

Επιβράδυνση των οικονομιών και ύφεση

Η κρίση του κόστους ζωής λόγω των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές τελικά άρχισε να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς μάλιστα οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Η Βρετανία εκτιμάται ότι βρίσκεται ήδη σε ύφεση που θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ιστορικά, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και μία ύφεση στην Ευρωζώνη.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μη δείχνει ότι θα σταματήσει και την Κίνα να είναι σε μία διαδικασία ανοίγματος ξανά της οικονομίας της μετά από τρία χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, οι επενδυτές προσβλέπουν με κάποιο φόβο στο 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ