Νέα
  • ΓΔ: 1170.06 +0.14%
  • Τζίρος: 62,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα τρία κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν νέα άνοδο εντός του Ιανουαρίου

Το καλύτερο για το τέλος (της εβδομάδας) άφησαν οι αμερικανικές αγορές, οι οποίες μετά την ψυχρολουσία της FED την Τετάρτη και την ήπια διόρθωση της Πέμπτης κινήθηκαν έντονα ανοδικά την Παρασκευή και ουσιαστικά κάλυψαν τις όποιες απώλειες είχαν τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Εάν δεν έκλειναν ανοδικά και την Παρασκευή, ουσιαστικά η πρώτη εβδομάδα θα ήταν πτωτική για τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ο Dow Jones κινήθηκε προς τις 33.400 μονάδες και ο S&P 500 προς τις 3.850 μονάδες.

Ο Nasdaq εν μέσω μεγάλης μεταβλητότητας παραμένει πάνω από τις 10.400 μονάδες. Να θυμήσουμε ότι ο Nasdaq καταγράφει απώλειες της τάξης του 40% από την αρχή του 2022.

Ανοδος και για τις ευρωπαϊκές αγορές

Το ανοδικό κανάλι ακολούθησαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πλειονότητα των δεικτών να καταγράφουν ικανοποιητικές ανοδικές κινήσεις και να κλείνουν την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2023 με βελτιωμένες θετικές αποδόσεις.

Ο DAX ανέβηκε πάνω από τις 14.500 μονάδες και ο CAC πάνω από τις 6.800 μονάδες. Ικανοποιητική άνοδο είχαν και οι άλλες ευρωπαικές αγορές, μεγάλες ή περιφερειακές την Παρασκευή. 

Η άνοδος των ευρωπαικών αγορών βασίστηκε ιδιαίτερα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat και δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Δεκέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 9,2%.

Μέσα στην εβδομάδα, τόσο η Γερμανία όσο και ιδιαίτερα η Γαλλία είχαν ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ήταν ιδιαίτερα μειωμένος σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Για την Ελλάδα η πρώτη μέτρηση της Eurostat δείχνει πληθωρισμό 7,6% με μείωση που μάλλον είναι ενθαρρυντική καθώς ο πληθωρισμός είναι καλύτερος απ' αυτόν που αναμένονταν.

Εβδομαδιαία μεταβολή 2,4% για τον Γενικό Δείκτη

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω της αργίας των Θεοφανείων αλλά η πορεία του μέχρι την Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Είτε λόγω εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου, είτε λόγω κεκτημένης ταχύτητας από τα year's end rally είτε λόγω των θετικών εταιρικών μεγεθών, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε πάνω από τις 950 μονάδες (951,45 μονάδες την Πέμπτη) καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο (4 συνεδριάσεων) της τάξης του 2,4%. 

Η άνοδος προήλθε κυρίως από την εξαιρετική κίνηση των τραπεζικών μετοχών, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει άνοδο πάνω από 5%. Πολύ καλη εικόνα συνέχισαν να έχουν οι μετοχές των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil) παρά τις διορθώσεις που προφανέστατα δείχνουν και υγεία στην ανοδική κίνηση. 

Οι κατασκευαστικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, AVAX) είχαν μία θετική εικόνα όπως βέβαια συνεχίζουν ανοδικά και οι μετοχές ενέργειας (ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) ενώ η πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν θετικές αποδόσεις στις 4 πρώτες συνεδριάσεις του έτους.

Η πορεία του Ιανουαρίου

Σε ότι αφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του μέσα στον Ιανουάριο:

Η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών

Η μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 8% τον Δεκέμβριο ίσως ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση τον Ιανουάριο. Κλειδί θα είναι η Ενέργεια και τα Είδη διατροφής που ενσωματώνουν πληθωριστικές τάσεις. Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ακόμη περισσότερο (ακόμη και κάτω από το 7%) ουσιαστικά θα φέρει σημαντικά οφέλη για την νέα ανοδική κίνηση των μετοχών.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι τα ελλείμματα που αν και έχουν μπεί σε τροχιά μείωσης εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι μακριά ακόμη αλλά ο Ιανουάριος θα δείξει πόσο μακριά είναι

Η προεκλογική περίοδος

Το 2023 είναι χρονιά εθνικών εκλογών. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα διαμορφώσει τις εσωτερικές τάσεις για τις ελληνικές μετοχές και θα καθορίσει τη μεταβλητότητα.

Αν και ο Ιανουάριος είναι σχετικά μακριά από την κάλπη ( όχι τόσο του Απριλίου όσο του Ιουνίου-Ιουλίου), η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι αυξημένη. Οι δημοσκοπήσεις ίσως βοηθήσουν την ορατότητα των επενδυτών μέσα σε ένα θολό τοπίο

Εταιρικά αποτελέσματα 2022 και κεφαλαιακές εφεδρείες

Τα εταιρικά αποτελέσματα 2022 θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τον Μάρτιο. Ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι και τα ξένα funds έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θα ανακοινωθεί. Ανάλογα μάλιστα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα καθοριστούν και οι διανομές μερισμάτων.

Τα αποτελέσματα 2022 σε συνδυασμό με το α' τρίμηνο 2023 θα δείξουν τι κεφαλαιακές εφεδρείες μπορούν να έχουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Γενικότερα οι μετοχές εταιρειών με κεφαλαιακή ευρωστία αναμένεται να κινηθούν -έστω και οριακά- ανοδικά μέσα στον Ιανουάριο.

Οι εξωγενείς παράγοντες

Οι τρεις παραπάνω παράμετροι θα πρέπει να συνδυαστούν απαραίτητα με δύο εξωγενείς παραμέτρους. Ο πρώτος είναι η κατάσταση των ξένων οικονομιών (και δη των ισχυρών) η οποία θα καθορίσει τις διεθνείς τάσεις στα χρηματιστήρια και ο δεύτερος είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είτε στο Ουκρανικό είτε στα Ελληνο-τουρκικά.

 Τα τελευταία (Ελληνο-τουρκικά) παραμένουν ο μεγάλος 'μαύρος κύκνος' της ελληνικής οικονομίας και όλοι ευχόμαστε να υπάρξει κάποια ομαλοποίηση πριν ή και μετά τις εκλογές στα δύο κράτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ