Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στις αγορές η Ελλάδα με νέο 10ετές ομόλογο

Το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ άντλησε, τελικά, η κυβέρνηση από το ελληνικό 10ετές ομόλογο, για το οποίο υπήρξε πρωτοφανής ζήτηση από ξένους και εγχώριους επενδυτές, η οποία έφτασε λίγο πάνω από τα 22 δισ. 

H μεγάλη προσφορά κεφαλαίων για το νέο 10ετές ομόλογο (λήξης Ιουνίου 2033) υπερκάλυψε 10 φορές τον αρχικό στόχο για 2-3 δισ. ευρώ και οδήγησε την κυβέρνηση να αντλήσει 3,5 δισ. λίγο μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Επίσης, η πρωτοφανής υπερκάλυψη (άνω του 10 στον αρχικό στόχο των 2-3 δισ. ευρώ) οδήγησε την απόδοση στο 4,25%.

Νωρίτερα η «Η» έγραφε:

Στις 14.00 ώρα Ελλάδος κλείνει το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 10ετές ομόλογοΟι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 20,5 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη ρεκόρ) και το επιτόκιο που διαμορφώνεται θα είναι πέριξ του 4,4% και ίσως χαμηλότερα. Η μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο οφείλεται στην εξαιρετική σχέση απόδοσης /ρίσκου που διαμορφώνεται με δεδομένα την πορεία του χρέους το 2023, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. 

Από νωρίς μεγάλη η ζήτηση

Το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο άνοιξε το πρωί με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο mid swap +175 μονάδες βάσης, δηλαδή περίπου στο 4,5%. Η ζήτηση για την έκδοση ήταν από νωρίς πολύ μεγάλη και έτσι οι εκτιμήσεις από νωρίς ανέφεραν πως θα υπερκαλυφθεί 4 - 5 φορές ο στόχος, που ήταν αρχικά η άντληση 2-3 δισ. ευρώ (10:51). 

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ (13:45) με αποτέλεσμα το επιτόκιο να υποχωρεί ελαφρώς κάτω από το 4,5%, κοντά στο 4,4% 

Πλέον δεν αποκλείεται να αντληθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και 4 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 7 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει από τις αγορές ο ΟΔΔΗΧ εντός του 2023. 

Η «Η» είχε αναφέρει από τις 11 Ιανουαρίου πως η πρώτη έξοδος στις αγορές του 2023 θα γίνει εντός Ιανουαρίου, με το βλέμμα στραμμένο στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.  

Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς τίτλου προσεγγίζει το 4,136%, ενώ χθες σημείωσε άνοδο περίπου 9 μονάδων βάσης λόγω της είδησης για τη νέα έκδοση.

Ο ΟΔΔΗΧ έσπευσε να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ομοβροντία νέων εκδόσεων από χώρες της Ευρωζώνης, σε μία περίοδο που αναμένεται ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι ζωηρό, αλλά και για να προλάβει την προεκλογική περίοδο, οπότε θα είναι δύσκολη η προσφυγή στις αγορές. 

Η έκδοση του ομολόγου έχει ανατεθεί σε κοινοπραξία τραπεζών, με επικεφαλής την Barclays, την Bank of America Securities, την Commerzbank, τη Goldman Sachs Europe, την J P Morgan και τη Societe General. 

Στα 40 δισ. ευρώ οι εκδόσεις της Ευρωζώνης στην εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται εκδόσεις ομολόγων και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν συνολικά τα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters, οι καθαρές εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσουν το 2023 το ύψος - ρεκόρ των 500 δισ. ευρώ φέτος. 

Η προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν στις 19 Ιανουαρίου 2022, με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ