Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: Ανάκαμψη των τιμών φέρνει η μείωση του πληθωρισμού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το δεξί μπήκε το 2023 για το bitcoin καθώς ξεκόλλησε από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που κινήθηκε στα τέλη του 2022, τραβώντας όλη την αγορά των crypto από τα τάρταρα.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σημειώνει κέρδη 26% τον Ιανουάριο, με την τιμή του να διαμορφώνεται σήμερα στα 21.180 δολάρια.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε 22%, περνώντας το όριο των 20.000 δολαρίων και σε τροχιά να σημειώσει την καλύτερη απόδοση από τον Οκτώβριο του 2021, λίγο πριν το μεγάλο κραχ των κρυπτονομισμάτων.

Ανοδος 29% για το ether

Σημαντική άνοδο 29% καταγράφει και η τιμή του ether, συμβάλλοντας στο να υπερβεί το 1 τρις. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto.

Αναλυτές ανέφεραν ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για μία καλύτερη μακροοικονομική εικόνα πυροδοτούν την αύξηση των τιμών όλων των assets με υψηλότερο ρίσκο.

Εκτίναξη 910% του bonk

Από την ανάκαμψη της αγοράς ωφελήθηκε ιδιαίτερα ένα νέο κρυπτονόμισμα (meme token), το bonk, το οποίο λανσαρίστηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου στο blockchain του Solana και εκτινάχθηκε 5.000% στις αρχές Ιανουαρίου. Στη συνέχεια υποχώρησε, αλλά εξακολουθεί να σημειώνει αύξηση 910% από την αρχή του έτους.

Το bonk δημιουργήθηκε εν μέρει για να στηρίξει το blockchain του Solana, από το οποίο υπήρξαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων και επενδυτών μετά τη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX τον Νοέμβριο και την πτώση του Solana κατά 37%.  

Πράγματι, το Solana αυξήθηκε τώρα χάρη στο bonk, σημειώνοντας κέρδη 131% που είναι τα υψηλότερα όσον αφορά τα μεγαλύτερα κρπτονομίσματα.

Aισιοδοξία για πληθωρισμό και επιτόκια

Για ορισμένους ερευνητές, τα κέρδη των crypto συνδέονται ειδικότερα με την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, μειώνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο όγκος συναλλαγών σε bitcoin την προηγούμενη εβδομάδα έκανε άλμα στα 151 εκατ. δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών.

Ωστόσο, παρατηρητές της αγοράς προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, σημειώνοντας ότι οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν χαμηλοί και το μακροοικονομικό περιβάλλον αβέβαιο.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για μία οριστική αναστροφή της αγοράς crypto παρά την πρόσφατη δυναμική που είδαμε», δήλωσε ο Aaron Kaplan, συνιδρυτής της πλατφόρμας συναλλαγών ψηφιακών assets, Prometheum.

«Αν οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μικρότερες από αυτές που αναμένει η αγορά, τα risk assets θα ωφεληθούν και οι τιμές των crypto θα συνεχίσουν πιθανόν την ανοδική πορεία, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα τώρα».

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ