Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Crypto: Νέο σοκ από την πτώχευση της τράπεζας Genesis

Πηγή: Pexels

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η τράπεζα κρυπτονομισμάτων Genesis Global Holdco, η οποία είναι η τελευταία εταιρεία που καταρρέει μετά τη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX τον Νοέμβριο και το περσινό κραχ των ψηφιακών assets.

H τράπεζα, μαζί  με τις θυγατρικές της, Genesis Global Capital και Genesis Asia Pacific, ζήτησαν την προστασία του άρθρου 11 του πτωχευτικού νόμου με αίτηση που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη. 

Απαιτήσεις 3,4 δισ. δολάρια από τους μεγάλους πιστωτές

Η Genesis Global Capital ανέφερε την ίδια τάξη μεγέθους, από 1 δις. δολάρια έως 10 δις. δολάρια, για το ενεργητικό και το παθητικό της καθώς και 100.000 πιστωτές, με τις 50 μεγαλύτερες ανασφάλιστες απαιτήσεις τους να ανέρχονται σε περίπου 3,4 δις. δολάρια.

Το σχέδιο της Genesis είναι να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 11 για να προσπαθήσει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ή να αντλήσει κεφάλαια, ενώ οι πιστωτές της θα γίνουν ιδιοκτήτες της αναδιοργανωμένης επιχείρησης αν οι προσπάθειες αυτές δεν είναι επιτυχείς.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 150 εκατ. δολάρια που έχει σε μετρητά για να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητά της όσο βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης. Το κεφάλαιο 11 επιτρέπει σε μία εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της ενόσω προσπαθεί να βρει τρόπους για να αποπληρώσει τους πιστωτές της.

Διαπραγματεύσεις με ομάδες πιστωτών 

Η μητρική εταιρεία, Digital Currency Group (DCG), βρίσκεται σε εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με διάφορες ομάδες πιστωτών καθώς αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας. Η Genesis είχε προειδοποιήσει ότι θα ήταν πιθανή η πτώχευση αν δεν εξασφάλιζε κεφάλαια.

Η Genesis Global Trading και άλλες θυγατρικές που εμπλέκονται σε συναλλαγές σε παράγωγα και στην τρέχουσα αγορά καθώς και σε δραστηριότητες θεματοφυλακής δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση πτώχευσης.

Η χρηματοδοτική πίεση για την DCG του Μπάρι Σίλμπερτ άρχισε μετά την κατάρρευση πέρυσι του hedge fund, Three Arrows Capital.

Ανεστάλησαν οι αναλήψεις πελατών 

Η τράπεζα της Genesis ανέστειλε τις αναλήψεις πελατών τον Νοέμβριο, λίγο μετά την αίτηση πτώχευσης που υπέβαλε η FTX.

Tα ψηφιακά assets έχουν χάσει περίπου 2 τρις. δολάρια της αξίας τους μετά το υψηλό που σημείωσαν το 2021, με αποτέλεσμα μία σειρά τραπεζών crypto να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Οι αναλήψεις καταθέσεων και η δημιουργία δανείων στην τράπεζα της Genesis παραμένουν σε αναστολή και οι απαιτήσεις θα διευθετηθούν δικαστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Διαμάχη με τη Gemini

Ο Σίλμπερτ είναι εγκλωβισμένος σε μία διαμάχη με τον συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Gemini, Κάμερον Γουινκλβός, οι πελάτες του οποίου δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιά τους 900 εκατ. δολαρίων που τοποθετήθηκαν στη Genesis.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων υποχώρησαν ελαφρά καθώς οι αγορές απορρόφησαν τις τελευταίες εξελίξεις.

Η τιμή του bitcoin σημείωνε μικρή μεταβολή και κινείτο κοντά στα 21.000 δολάρια, ενώ προηγουμένως είχε ενισχυθεί 1,3%. Από την αρχή του 2023 έχει ενισχυθεί 27%, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος από τη βουτιά 64% που έκανε πέρυσι.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ