Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Το dark trading απειλεί τον ναό του χρήματος

Wall Street / Πηγή: AP
Wall Street / Πηγή: AP

H διαπραγμάτευση των μετοχών στην Αμερική γίνεται όλο και περισσότερο εκτός των επίσημων χρηματιστηρίων, όπως του NYSE και του Nasdaq, ένα φαινόμενο που αναδείχθηκε από τις φρενήρεις αγορές της GameStop και άλλων εταιρειών τις περασμένες εβδομάδες. 

Τα στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας Rosenblat που δημοσίευσε η Wall Street Journal, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σχεδόν οι μισές συναλλαγές έγιναν μέσα από ιδιωτικές πλατφόρμες (το λεγόμενο dark trading). Συγκεκριμένα, μέσω από αυτές τις πλατφόρμες έγινε το 47,2% του συνολικού όγκου συναλλαγών έναντι 39,9% τον ίδιο μήνα του 2020. 

Πριν από το 2020, το ποσοστό κυμαινόταν κάτω από το 40% για σειρά ετών. Το τελευταίο διάστημα, όμως, υπάρχουν ημέρες που περισσότερες από τις μισές αγοραπωλησίες μετοχών γίνονται εξωχρηματιστηριακά. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στις 23 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια τρεις φορές στον Ιανουάριο και ξανά την περασμένη Τρίτη, όταν το ποσοστό έφθασε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο 50,5%. 

Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην είσοδο πολλών μικροεπενδυτών στην αγορά, πολλοί από τους οποίους ενθαρρύνθηκαν από τις εφαρμογές διαπραγμάτευσς χωρίς προμήθεια και είναι κλεισμένοι στα σπίτιά τους λόγω του κορονοϊού.

Οι ηλεκτρονικές χρηματιστηριακές εταιρείες που εξυπηρετούν τους μικροεπενδυτές, όπως η Robinhood Markets, στέλνουν πολλές από τις εντολές των πελατών τους σε ηλεκτρονικές εταιρείες συναλλαγών, όπως τη Citadel Securities και τη Virtu Financial, οι οποίες κατά κανόνα εκτελούν τις εντολές των μικροεπενδυτών ιδιωτικά αντί να τις κατευθύνουν στις επίσημες αγορές, όπως της NYSE και του Nasdaq. Οι επενδυτές παίρνουν συχνά ελαφρά καλύτερες τιμές από τη Citadel Securities και τη Virtu Financial. 

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η στροφή στην εξωχρηματιστηριακή διαπραγμάτευση μπορεί να υπονομεύσει τη διαφάνεια. Καθώς μειώνεται ο όγκος συναλλαγών μέσω των επίσημων χρηματιστηρίων, μειώνεται και η διαθέσιμη πληροφόρηση σχετικά με τις τιμές που οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις μετοχές. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ότι οι συναλλασσόμενοι θα πληρώνουν περισσότερο όταν αγοράζουν και λιγότερο όταν πουλάνε από ό,τι θα έπρεπε. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ