Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ξεμπλοκάρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακάμπτει η Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime

Εντυπωσιακή ήταν η μαζική στροφή προς τη λήξη των συνεδριάσεων χθες της πλειονότητας των ευρωπαϊκών αγορών, συμπεριλαμβανομένου και του λονδρέζικου χρηματιστηρίου. Εξαιρέσεις αποτέλεσαν μόνο μερικές περιφερειακές αγορές όπως το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας και το χρηματιστήριο της Αυστρίας. Όλα τα υπόλοιπα χρηματιστήρια έκλεισαν το απόγευμα της Παρασκευής με μικρή ή μεγάλη άνοδο. Ο λόγος της ανόδου είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι επισπεύδεται η διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης (το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει μερικές εβδομάδες) προκειμένου να υπάρξουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. Σταθερά πάνω από τις 14.000 μονάδες ο DAX.

Αμερικανικές αγορές

Μεικτές τάσεις για τους αμερικανικούς δείκτες. Εδώ και καιρό οι επενδυτές δεν βλέπουν δείκτες αλλά συγκεκριμένες μετοχές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος αμερικανικός δείκτης να διορθώνει, αλλά να υπάρχουν πολλά κέρδη από τεχνολογικές -κυρίως- μετοχές. Άρα μη δίνετε σημασία στις όποιες μικροδιορθώσεις. «Οι πόρτες του σπιτιού μπορεί να κλείνουν το βράδυ, αλλά μέσα γίνεται πάρτι».

Ιταλικά ομόλογα

Ράλι υποχώρησης για τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων (κάθε λήξης) μετά την επιστράτευση του «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι για τη διάσωση της Ιταλίας. Άνθρωπος της ΕΚΤ είναι, τον γνωρίζουν και τους γνωρίζει. Όπως γνωρίζει και την Goldman Sachs, η οποία ήταν η προηγούμενη εργασία του πριν ασχοληθεί με τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Μια μάλλον βαρετή συνεδρίαση η χθεσινή. Αν δεν ήταν οι τραπεζικές μετοχές να δώσουν έναν ρυθμό ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, τότε θα τον βλέπαμε πολύ χαμηλότερα. Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη έγινε μέσα σε 5 μονάδες (αν είναι δυνατόν!). Ξεκίνησε με οριακή υποχώρηση στις 773 μονάδες και έκλεισε στις 776, έχοντας όμως φτάσει μέχρι τις 778. Πάντως, οι 780 αποδείχθηκαν σε 3 συνεδριάσεις μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Έστω και έτσι όμως, συσσωρεύει ο Γενικός Δείκτης πριν κάνει κάποια ανοδική κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Ή κλείνει τις αποστάσεις από τις 720 μονάδες εάν διορθώσει.

Τράπεζες

Δεν άλλαξε κάτι στις τραπεζικές συνθήκες, αλλά μετά από τόσο καιρό που «έτρωγαν ξύλο» οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν. Καλύτερα αντέδρασε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία όμως είχε βυθιστεί τις προηγούμενες 4 συνεδριάσεις. Μικρή πίεση στη μετοχή της Eurobank.

ETE

Aπό μήνα σε μήνα το πάνε για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκεί στην πλατεία Κοτζιά. Ακούγονταν για τις 12 Φεβρουαρίου και πήρε μετάθεση. Το θέμα είναι να διαμορφωθεί μία «δίκαιη» αποτίμηση για τα μεγέθη της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αν καταφέρουν να πετύχουν τίμημα πάνω από 8-9 φορές τα ετησιοποιημένα κέρδη της τελευταίας 5ετίας, η πώληση στην CVC θα προχωρήσει. Ειδάλλως υπάρχει και το IPO, αν και δεν είμαι σίγουρος εάν το θέλει η διοίκηση της τράπεζας.

Alpha Bank

Η μετοχή της Alpha Bank θεωρείτο ως το «θωρηκτό» της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς πριν από το 2010, γι' αυτό ήταν και η αγαπημένη μετοχή θεσμικών επενδυτών. Η κρίση και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων αλλοίωσαν αυτά τα χαρακτηριστικά της μετοχής. Την προηγούμενη εβδομάδα την είδαμε να υποχωρεί έντονα αλλά και να αντιδρά ανοδικά εξίσου έντονα. Έχουμε γράψει ότι την παρακολουθεί και η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Τράπεζα Πειραιώς

Η μετοχή πιέστηκε ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της διαδικασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της. Ωστόσο χθες υπήρχε μια έντονη ανοδική αντίδραση για τη μετοχή. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη ημέρα για την τράπεζα σε όλους τους τομείς. Έντονη η επικοινωνιακή προβολή για τα ΕΣΠΑ αλλά και τα νέα προγράμματα «μικρο-χρηματοδότησης».

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τη μετοχή την έχουμε επισημάνει εδώ και δύο εβδομάδες. Είχε υστερήσει τον Ιανουάριο και επανέρχεται δριμύτερη. Νέα άνοδος χθες κατά 1,24%, στα 8,19 ευρώ. Κατά σχεδόν 600 εκατ. ευρώ προβλέπεται να ενισχυθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, χάρις στο «ξεμπλοκάρισμα» δύο σημαντικών έργων. Ο λόγος για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 (Τρίκαλα-Εγνατία Οδός), προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ, και του έργου διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου, με την αξία της εν λόγω σύμβασης να υπολογίζεται σε 168 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,1 δισ. ευρώ, καθώς στο τέλος του εννεαμήνου του 2020 διαμορφωνόταν σε 1,52 δισ. ευρώ.

Ελλάκτωρ

Μετά την πίεση που δέχθηκε η μετοχή από πωλήσεις παλαιών βασικών μετόχων και γενικότερα μετοχικές ανακατατάξεις (είχε υποχωρήσει στο 1,3 ευρώ), σταδιακά η μετοχή ανέκαμψε φτάνοντας στα 1,44 ευρώ κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Όπως έχει γράψει και ο Καγκελάριος, εταιρεία με μεγάλα ανεκτέλεστα και υψηλά πάγια να μην τη φοβάστε. Θα βρει τον δρόμο της κάποια στιγμή.

ΟΠΑΠ

Σας γράφαμε χθες ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε κάνει πολύ υψηλές συναλλαγές την Πέμπτη (ύψους 20 εκατ. Ευρώ ή περίπου το 30% των συνολικών συναλλαγών της Πέμπτης). Χθες βγήκε η ανακοίνωση με την οποία «η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι μετά από σχετικές γνωστοποιήσεις προς την Εταιρεία στο πλαίσιο της "υποχρέωσης γνωστοποίησης συναλλαγών", η Preskongo Limited, συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον κ. Pavel Saroch, Β’ Αντιπρόεδρο, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., προέβη στις 11.02.2021 σε αγορά 800.000 μετοχών».

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ