Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σουηδία: Ετοιμη για νέες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε την Τρίτη ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις «παγωμένες» διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο NATO όταν και η Τουρκία θα είναι έτοιμη.

Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετά την εξαπόλυση του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας από την πλευρά της Ρωσίας και, μολονότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη έχουν εγκρίνει την ένταξή τους, η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία, έχοντας υποβάλει συγκεκριμένα αιτήματα, κυρίως προς τη Στοκχόλμη και δευτερευόντως προς το Ελσίνκι.

Οι τρεις χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την πορεία της διαδικασίας προς τα εμπρός, ωστόσο η Άγκυρα «πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα, μετά από διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη όπου ακροδεξιός ακτιβιστής έκαψε αντίτυπο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, Κορανίου.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ηρεμήσουμε την κατάσταση. Είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε αποτελεσματικές συνομιλίες όταν γύρω σου καίγονται - κυριολεκτικά - διάφορα πράγματα», σημείωσε ο κ. Κρίστερσον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία.

Ανέφερε επίσης ότι οι όροι για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι καλοί, ωστόσο, με την Τουρκία να ετοιμάζεται για εκλογές τον Μάιο, είναι λογικό η έμφασή της να βρίσκεται στο εσωτερικό μέτωπο.

«Όταν θα είναι έτοιμοι για συνομιλίες, εμείς προφανώς και θα είμαστε επίσης έτοιμοι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει θετικά την αίτηση για ένταξη της Φινλανδίας, δεν υποστηρίζει όμως εκείνη της Σουηδίας, μολονότι οι δύο αιτήσεις κατατέθηκαν ταυτόχρονα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα