Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγωνία για το άνοιγμα των αγορών αύριο - Η τραπεζική κρίση της SVB είναι μεγαλύτερη απ' ότι εκτιμήθηκε

Κορυφώνεται η αγωνία για το άνοιγμα των αγορών αύριο στη σκιά της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank την Παρασκευή κι ενώ όλο το Σαββατοκύριακο ήταν σε πλήρη εξέλιξη μια σκυταλοδρομία σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία για τον περιορισμό των πιθανοτήτων για νέο domino effect. 

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έντονα και πλέον δοκιμάζει τις αντοχές των 1.040-1.050 μονάδων, αφού έσκασε η "βόμβα" της Silicon Valley Bank (SBV) στις ΗΠΑ που ταρακούνησε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές και βέβαια το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές ακολούθησαν το κύμα των πωλήσεων τραπεζικών μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια.

Για την SBV ξέραμε ότι ήταν μία μικρή περιφερειακή τράπεζα στην 'καρδιά της παγκόσμιας τεχνολογίας' , την Silicon Valey. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι επρόκειτο για μία μικρή τράπεζα-μπουτικ , μη συστημική. Επίσης υπήρξε η διαβεβαίωση από τον αμερικανικό οργανισμό ασφάλισης τραπεζών FDIC ότι θα καλυφθούν οι καταθέσεις.

Ωστόσο οι πληροφορίες που βγαίνουν από την Παρασκευή το βράδυ δείχνουν ότι η SVB συγκέντρωνε τα κεφάλαια όλων των Start ups της περιοχής, είχε μεγάλες συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα και ότι από τις καταθέσεις μόνο το 10% ήταν ασφαλισμένες. Έτσι φαίνεται το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι αναμενόταν και παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Ενδεικτικά, ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών συνομίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), ενώ υπάρχουν συνομιλίες με εταιρίες που επηρεάζονται για τη συζήτηση της κατάστασης που διαμορφώνεται, όπως ανέφερε μία ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου των Οικονομικών.Επίσης οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης βυθίστηκαν κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο -13% έφτασαν οι απώλειες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου

“Ότι ανεβαίνει εύκολα, υποχωρεί και εύκολα” είναι κανόνας στα χρηματιστήρια. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είχαν κάνει το μεγαλύτερο ράλι στην Ευρώπη το α' δίμηνο με 45% περίπου. Οι λόγοι ήταν γνωστοί και φάνηκαν στα αποτελέσματά τους. Ωστόσο όσο εύκολα έγραψαν τα μεγάλα κέρδη τόσο εύκολα υποχώρησαν την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 13%. Το ζητούμενο είναι εάν και πότε θα αντιδράσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας από την συνεδρίαση της Δευτέρας. Πληροφορίες της αγοράς λένε ότι

μάλλον θα ακολουθήσουν την πορεία των ευρωπαικών τραπεζών καθώς οι βασικοί μέτοχοι είναι ξένα funds που σαφώς θα μειώσουν θέσεις σε τράπεζες , ειδικά εάν έχουν υπεραξίες μέχρι τώρα. Τα εταιρικά αποτελέσματα λίγη σημασία έχουν σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Επίσης τα επενδυτικά επιτελεία των τραπεζών έχουν θέσει τις δικές τους τιμές στήριξης των μετοχών τους και εάν υπάρξουν έντονες πιέσεις , θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά.

Πιέσεις και στα μη χρηματοοικονομικά blue chips

Σε ότι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips και τις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, εάν η διεθνής και εγχώρια (πολιτική) αβεβαιότητα συνεχιστεί, θα υποστούν τις ανάλογες πιέσεις. Επίσης το ζητούμενο είναι να δούμε τι πιέσεις θα δουν μετοχές που έχουν έκθεση στην αμερικανική αγορά (εκτός τραπεζών) όπως είναι ο Titan Int, η Lavipharm, η Intralot κά.

Τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2022, που έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται δείχνουν ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων 10ετών τουλάχιστον για τις περισσότερες εισηγμένες , ξεπερνώντας και το 2019. Ωστόσο εκτιμάται ότι το 2023 θα είναι αρκετά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να φανεί εξίσου ανταγωνιστικό. Με παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με διεθνή κρίση, με υποχώρηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (και στην Ελλάδα), οι ελληνικές εισηγμένες θα κάνουν 'αγώνα μετ' εμποδίων' για να πλησιάσουν τα αποτελέσματα του 2022.

Tι περιμένουμε να δούμε την νέα εβδομάδα

Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Εθνική Τράπεζα ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Air, Autohellas και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν μεγέθη χρήσης οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ. Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, την Δευτέρα επιστρέφουν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank μετά το reverse split (1:150) της μετοχής.

Την Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα του Μαρτίου ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της Titan CI στην σύνθεση του δείκτη. Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Βa3, σταθερή προοπτική). Στο εξωτερικό τέλος, εκτός από τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την ερχόμενη Πέμπτη 16/03 συνεδριάζει η ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης (εκτ. 3.5%) και κυρίως για την διαχείριση του βιβλίου αγορών των ομολόγων.

Η διόρθωση της περασμένης εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την πρώτη του εβδομαδιαία διόρθωση μέσα στο 2023 αλλά ήταν έντονη και περίπλοκη λόγω διεθνών και εσωτερικών αιτίων. Το ελληνικό χρηματιστήριο, χρειάστηκε να φτάσουμε στα μέσα Μαρτίου για να αισθανθεί σημαντικές απώλειες και να καταλάβουν οι εγχώριοι και ξένοι ότι δεν είναι "χρηματομηχανή¨. Το πρώτο χρηματιστηριακό τράνταγμα ήρθε την προηγούμενη Δευτέρα, όταν οι πολιτικές παρενέργειες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφτασαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι πολιτικές εξελίξεις που φαίνονταν ότι ήταν οριοθετημένες μέχρι τότε άλλαξαν ριζικά. Ο χρόνος εκλογών μετατέθηκε για τον Μάιο (κατά πάσα πιθανότητα) και οι πολιτικοί συσχετισμοί δείχνουν ότι θα πάμε σε μία παρατεταμένη εκλογική χρονιά. Οι επαναληπτικές εκλογές και η πολιτική μεταβλητότητα έχουν αδιευκρίνιστα αποτελέσματα.

Οι αποφάσεις για μαζικές πωλήσεις από εγχώρια και ξένα σχήματα είχαν ληφθεί από την Παρασκευή 3 Μαρτίου και εκδηλώθηκαν στις 6 Μαρτίου στην ελληνική αγορά με μαζικές πωλήσεις σε τράπεζες αλλά και στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Στις επόμενες 3 συνεδριάσεις η κατάσταση έδειχνε να ισορροπεί με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 1.080 μονάδων μέχρι και την Πέμπτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ