Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αντεπίθεση αγοραστών - Σημαντική άνοδος στο ΧΑ

Ανοδικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές ξεκινά η τελευταία ημέρα της πιο επεισοδιακής εβδομάδας των τελευταίων για τα χρηματιστήρια. Δύο τραπεζικές κρίσεις, εκατέρωθεν του Ατλαντικού, μία ανεπάντεχα μεγάλη (0,5%) αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν αρκετά για να αυξήσουν την μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια. Αρκεί να δούμε πως κινήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο για να καταλάβουμε την μεγάλη μεταβλητότητα.

Η άνοδος των ευρωπαικών αγορών παίρνει την σκυτάλη από τις αμερικανικές αγορές που ενώ ξεκίνησαν χθες διερευνητικά έκλεισαν με σημαντική άνοδο. Κατά την έναρξή των ευρωπαικών συνεδριάσεων, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,18%, ο γαλλικός CAC κατά 1,12% , ο ιταλικός MIB 1,62% και ο Eurostoxx 50 κατά 1,35%. Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις πιέστηκαν ιδιαίτερα την εβδομάδα που φεύγει και φαίνεται ότι σήμερα καλύπτουν μέρος των απωλειών.

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ξάφνιασε αρκετούς γιατί έγινε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Ωστόσο οι αγορές δείχνουν ότι εκτιμούν το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στην στρατηγική υποχώρησης του πληθωρισμού. Τι θα προκύψει από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα το δούμε στο επόμενο διάστημα.

ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 1040 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στην έναρξη

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, χθες η συνεδρίαση είχε μεγάλη μεταβλητότητα για τον Γεν. Δείκτη ο οποίος κατέληξε στις 1.031 μονάδες. Ενδεχομένως σήμερα να δούμε μία προσπάθεια να επιστρέψει προς τα επίπεδα 1040-1050 μονάδων. Η ανοδική κίνηση θα βασιστεί κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία βρέθηκαν στο περιθώριο των εξελίξεων. Ουδείς ασχολήθηκε με τον διπλασιασμό της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ , τα αποτελέσματα της Aegean, ούτε με τα πολύ καλά αποτελέσματα ΕΤΕ και Alpha Bank εν μέσω παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης. Ίσως η σημερινή συνεδρίαση να δώσει μία ευκαιρία ανόδου σε μετοχές που πιέστηκαν αρκετά.

O Γενικός Δείκτης στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης βρίσκεται στις 1045,72 μονάδες με άνοδο 1,34%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνεται κατά 0,97%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει άνοδο 0,56%. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων είναι 3 ανοδικές /1 πτωτική. Έντονα ανοδικά ξεκίνησαν οι τραπεζικές μετοχές (1,59%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,56%) και οι πετρελαικές (διυλιστήρια) 0,93%.

Περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο χωρίς να ξέρουμε ημερομηνία εκλογών και έχοντας μεγάλη αβεβαιότητα για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις. Ουσιαστικά εάν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο στο καλύτερο σενάριο θα υπάρχει κάποια αυτοδύναμη κυβέρνηση οπότε θα περιμένουμε το νέο οικονομικό πρόγραμμα και στην χειρότερη περίπτωση θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές και πολιτικές διεργασίες που μπορεί να κρατήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σ' αυτή την περίπτωση θα έχουν χαθεί τουλάχιστον 6 μήνες με πολιτική αβεβαιότητα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ