Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Θύμα της διεθνούς αβεβαιότητας και σήμερα με απώλειες 1,14%

Πηγή: Eurokinissi

H διπλή τραπεζική κρίση της εβδομάδας και η μεγάλη αύξηση επιτοκίων (50 μ.β.) έχουν αλλάξει τους ρυθμούς των χρηματιστηρίων. Η τάση έχει γίνει καθοδική σε όλες τις αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο βέβαια. Η ανοδική έναρξη των ευρωπαικών αγορών γύρισε γρήγορα σε πτώση με το άνοιγμα των αμερικανικών. Τα τραπεζικά προβλήματα συνεχίζονται εκατέρωθεν του Ατλαντικού και προς το παρόν οι αγορές μετρούν απώλειες.

Ο Dow Jones υποχωρούσε περίπου στις 17.30 ώρα Ελλάδας κατά 1,27%, o S&P 500 κατά 1,07% και ο Nasdaq έχανε 0,78%. Eντονότερες ήταν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX στο -1,34%, τον CAC στο -1,48%, τον MIB στο -1,8% και τον Eurostoxx 50 στο -1,28%.

Το τριπλό κλείσιμο συμβολαίων παραγώγων (triple witch) επιδείνωσε την κατάσταση στα χρηματιστήρια, γιατί αυξήθηκε το σορτάρισμα στις υποκείμενες αγορές.

Στις 1.020 μονάδες το ΧΑ με εβδομαδιαίες απώλειες 3,41%

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αρχική ανοδική κίνηση κόπασε πολύ γρήγορα και λίγο πριν τις 16.00 ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος με πιέσεις στους περισσότερους δείκτες και στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικά στις τράπεζες που βρέθηκαν στο στόχαστρο μεγάλων ρευστοποιήσεων.

Η άνοδος σε συγκεκριμένα μη χρηματοοικονομικά blue chips, όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίος δεν κατάφερε να εμποδίσει την βύθιση του χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.020,19 μονάδες (επίπεδα που θεωρούνται ισχυρές στηρίξεις προς το παρόν) με υποχώρηση 1,14%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 177,6 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 έκλεισαν ανοδικά και οι 69 ήταν πτωτικές.

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων (-4,4%) και τις ακολούθησαν οι μετοχές διυλιστηρίων (-2,58%) και τεχνολογίας (-2,41%).

Αντίρροπες δυνάμεις είχαν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (1,78%) λόγω Jumbo, τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,54%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,8%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Eurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς, OTE, ΕΤΕ, Titan (Int).

Το τριπλό κλείσιμο των παραγώγων επιδείνωσε όπως αναφέραμε τις πιέσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ αναμένονται και ειδήσεις από την Moody's για το ελληνικό αξιόχρεο, αλλά με τη διεθνή κατάσταση που επικρατεί οι εγχώριοι παράγοντες δεν περιμένουν ιδιαίτερες εξελίξεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ