Νέα
  • ΓΔ: 902.09 +0.10%
  • Τζίρος: 46,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποιοι είναι οι επενδυτές των social media που ήρθαν για να μείνουν - Το προφίλ τους

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η φρενίτιδα των αγορών μετοχών, όπως της GameStop, τον περασμένο μήνα,  - που τροφοδοτήθηκε από μικροεπενδυτές που δικτυώνονται σε φόρουμ, όπως το WallStreetBets της Reddit, και κάνουν τις αγορές τους μέσω διαδικτυακών χρηματιστηριακών, εταιρειών όπως της Robinhood – έφερε την αγορά σε οριακή κατάσταση.

Το θέμα πήρε και μεγάλη πολιτική διάσταση, με το αμερικανικό κογκρέσο να αφιερώνει ειδική συνεδρίαση για ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων. Η ακρόαση έγινε χθες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, με τα στοιχεία που έδωσε η Robinhoοd να σκιαγραφούν το προφίλ των νέων μικροεπενδυτών που εκτόξευσαν τη μετοχή της GameStop στα 483 δολάρια, για να καταβαραθρωθεί χθες στα 40 δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Robinhood, Vlad Tenev, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι οι νέου αυτοί επενδυτές σε γενικές γραμμές δεν ποντάρουν σε άμεσα κέρδη. «Αντίθετα με ορισμένα πολύ παραπλανητικά και ιδιαίτερα μη ενημερωμένα δημοσιεύματα, βλέπουμε ενδείξεις ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες μας επενδύουν μακροπρόθεσμα», είπε ο Tenev.

«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με τις δημοφιλείς απόψεις ότι οι περισσότεροι πελάτες της χρηματιστηριακής εταιρείας μας είναι επενδυτές της ημέρας (day traders) χωρίς γνώσεις που αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους με μεγάλα χρηματικά ποσά σε περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα», πρόσθεσε, αντικρούοντας την άποψη ότι η εταιρεία τους ενθάρρυνε τις παράτολμες συναλλαγές σε μία πλατφόρμα με 13 εκατομμύρια χρήστες.

Το προφίλ των μικροεπενδυτών

Μόλις το 2% των χρηστών της πλατφόρμας της Robinhood, είπε ο Tenev, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «υποδειγματικοί day traders» που έκαναν τέσσερις ή περισσότερες συναλλαγές σε διάρκεια πέντε ημερών.

Οι επενδυτές της είναι κατά μέσο όρο 31 ετών και οι μισοί από τους χρήστες δηλώνουν ότι επενδύουν για πρώτη φορά. Το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού των πελατών της Robinhood είναι τα 5.000 δολάρια.

Το 13% των χρηστών κάνουν συναλλαγές σε options (δικαιώματα προαίρεσης), ποσοστό που χαρακτήρισε αρκετά υψηλό η διευθύντρια προστασίας επενδυτών της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών. Η Barbara Roper δήλωσε ότι «αυτό (το ποσοστό) μας φαίνεται αρκετά υψηλό, αν σκεφθεί κανείς τα χαρακτηριστικά των βάσης πελατών της Robinhood  -σε μεγαλύτερο ποσοστό νέοι και για πρώτη φορά επενδυτές με μικρούς λογαριασμούς».

Οι επενδυτές της Robinhood investors είναι, επίσης, περισσότερο διαφοροποιημένοι φυλετικά, σύμφωνα με τον Tenev, καθώς το 9% είναι μαύροι και το 16% είναι Ισπανόφωνοι έναντι 3% και 7% σε άλλες εταιρείες.

Οι μικροεπενδυτές που προκάλεσαν αυτή την έκρηξη είναι διαφορετικοί, είπε η Jennifer Schulp, διευθύντρια των μελετών χρηματοπιστωτικής ρύθμισης του ινστιτούτου Cato. Είναι προσβλητικό, είπε, να χαρακτηρίζονται ως «χαζό χρήμα» στην Wall Street.

H ίδια επικαλέστηκε έρευνα του FINRA Investor Education Foundation που έδειξε ότι το ένα τρίτο των νέων επενδυτών στις ΗΠΑ που άνοιξαν φορολογητέο επενδυτικό λογαριασμό για πρώτη φορά το 2020 είχαν υπόλοιπο λογαριασμού μικρότερο από 500 δολάρια έναντι 16% των έμπειρων επενδυτών. Το 23% των νέων επενδυτών είχαν υπόλοιπο λογαριασμού έως 2.000 δολάρια έναντι 20% των έμπειρων επενδυτών που είχαν αντίστοιχο υπόλοιπο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ