Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Σε ράλι δίχως φρένα οι εταιρείες τεχνολογίας με καύσιμα από RRF και ψηφιακό μετασχηματισμό

Ψηφιακές Επενδύσεις
Πηγή: Pixabay

Την καλύτερη εποχή τους (ακόμη και από το 1999) βιώνουν οι τεχνολογικές εταιρείες τόσο οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και οι εκτός χρηματιστηρίου. Ο κλαδικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει από την αρχή του χρόνου άνοδο 15% περίπου που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή.

Η πανδημία ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην εκτίναξη της ζήτησης για ψηφιακό μετασχηματισμό. Μετά ήρθαν και τα ESG για δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τεχνολογικές εταιρείες. Όμως πάνω απ’ όλα είναι το κυνήγι των χρηματοδοτήσεων για την «Ψηφιακή Ελλάδα» μέσα από το Greece 2.0 του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα «κυνήγι θησαυρού 14 δισ. ευρώ» κατ’ αρχήν που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 47 δισ. ευρώ εάν η Ελλάδα κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά τα επόμενα 3 χρόνια.

Τεχνολογικό ράλι μετοχών αλλά με πολύ ουσιαστικές αιτιολογίες βλέπουμε τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι 4 κλαδικοί leaders καταγράφουν και εξαιρετικές μετοχικές αποδόσεις αλλά και εξαιρετικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά έχουμε μία μεγέθυνση του κλάδου ως προς τις συναλλαγές τους και τα αποτελέσματά τους (έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το 2019) αλλά και έναν γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων που ποτέ δεν είχαμε δει σε τόσο γρήγορο διάστημα στην Ελλάδα.

►Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Το ChatGPT απογειώνει τις τεχνολογικές μετοχές

Η μεταρρυθμίσεις της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα για την Ελλάδα αλλά ουδείς κινείτο συστημικά. Μόνο ορισμένες επιχειρήσεις (θυγατρικές πολυεθνικών κυρίως) εστίαζαν στις ψηφιακές εξελίξεις και μόνο μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι όπως ο ΟΤΕ έδειχναν να ενδιαφέρονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Από το 2018 και μετά, οι «τεχνολογικοί δρομείς» μπήκαν στην αφετηρία του μεγάλου ανταγωνισμού και το σύνθημα το έδωσε η έναρξη της πανδημίας με τα lockdown. Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση στα νοικοκυριά σε συνδυασμό με την σταδιακά αυξανόμενη ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους ( με αποκορύφωμα την ΑΑΔΕ και τα Mydata) οδήγησαν τους τζίρους όλων των εταιρειών του κλάδου (λιανική, χονδρική, οικοσυστήματα, λογισμικά, κυβερνοασφαλίσεις) σε μία ανεπανάληπτη άνοδο συναλλαγών και μεγέθυνση. Όταν ήρθαν και οι χρηματοδοτήσεις - κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (περίοδο 2020- 2021), το ενδιαφέρον των τεχνολογικών ομίλων εκτοξεύθηκε στα ύψη. Οι 6 κλαδικοί leaders στο Χρηματιστήριο εκπροσωπούν το 50% της αγοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Πηγή: AP

Ρεκόρ εξαγορών

Τις μεγαλύτερες εξαγορές ανάμεσα σε όλους τους κλάδους του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν καταγράψει οι εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας. Οι 6 εισηγμένες έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 20 εξαγορές, μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα οργανικά. Σήμερα και οι 6 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν ιστορικά υψηλά κερδοφορίας για το 2022 ενώ και το 2023 (α' τρίμηνο) ξεκίνησε ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Δεν τις ακουμπά η ύφεση

Τα συμπεράσματα από το 2000 (η πρώτη χρηματιστηριακή κρίση του Nasdaq στην Αμερική) δείχνουν ότι όταν υπάρχει υπoχώρηση ανάπτυξης στην οικονομία, οι τεχνολογικές εταιρείες επηρεάζονται περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πελάτες τους (επιχειρήσεις ή ιδιώτες) από τις πρώτες δαπάνες που περικόπτουν είναι οι τεχνολογικές και το R&D.

Προτιμούν να διατηρήσουν τα υπάρχοντα συστήματα IT κάνοντας μικρές μεταβολές παρά να δαπανήσουν νέα κεφάλαια για νέα συστήματα. Αυτό φάνηκε σχεδόν σε όλους του κλάδους εκείνη την εποχή. Επειδή όμως, έκτοτε, η τεχνολογία έχει μεγαλύτερη παρουσία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η ζήτηση της έχει γίνει περισσότερο ανελαστική και πλέον εκτιμάται ότι μία πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει τις τεχνολογικές εταιρείες (software και hardware) μόλις κατά 10-20% επί του τζίρου τους και πολύ λιγότερο επί της κερδοφορίας τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ