Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αμοιβαία κεφάλαια: Αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ το συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα με αύξηση 19,28%

Τα επίπεδα των 13 δισ. ευρώ έφτασε το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων που διατίθενται στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 2023, σύμφωνα με την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, καταγράφοντας αύξηση 19,28% από την αρχή του χρόνου. Η αύξηση του ενεργητικού προήλθε και από την αύξηση του ενεργητικού των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων λόγω της ανόδου των τιμών μεριδίων τους και από την είσοδο νέων κεφαλαίων στα ομολογιακά α/κ. Ταυτόχρονα όμως υπήρχαν και εκροές από τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων που κατευθύνθηκαν σε πιο προσοδοφόρα επενδυτικά προϊόντα. 

Πηγή: Pexels

Η πίτα της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων 

Τα ομολογιακά α/κ (ελληνικά και διεθνή) καταλαμβάνουν το 35% του συνολικού ενεργητικού (περίπου 4,6 δισ. ευρώ) ενώ τα μετοχικά κεφάλαια έχουν ενεργητικό 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 15% της αγοράς.

Το υπόλοιπο 50% μοιράζεται στα Μεικτά α/κ (εσωτερικού και διεθνή) με 22,61% μερίδιο αγοράς, στα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (περίπου το 5% της πίτας τα οποία επενδύουν σε προθεσμιακές καταθέσεις, repos και συναλλαγματικές ισοτιμίες) και εναλλακτικές επενδύσεις, όπως funds of funds που έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιό τους στο 19% περίπου μετά τις υβριδικές εκδόσεις των τραπεζών (ομολογιακά funds of funds) μέσα στο 2022 και το 2023.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με κέρδη 31,07%

Πηγή: Pixabay

Μετοχικά α/κ Εσωτερικού: Τριπλάσιες αποδόσεις από τα διεθνή μετοχικά

Σε ότι αφορά τα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς και η ενεργητική διαχείρηση των χαρτοφυλακίων τους οδήγησε σε σημαντική αύξηση των αποδόσεών τους στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαίου 2023.  

Η μεσοσταθμική απόδοση των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 27,43% έναντι 31,3% του Γενικού Δείκτη.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Το νέο αφήγημα για την άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων

Η απόδοση αυτή δείχνει ότι το ενεργητικό τους είναι επενδεδυμένο κατά 86% σε ελληνικές μετοχές και το υπόλοιπο είναι ρευστά διαθέσιμα. Σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά όλοι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων προχώρησαν σε αγορές μετοχών από την αρχή του χρόνου διαβλέποντας ότι το α' εξάμηνο θα είναι ένα καλό διάστημα.

Πηγή: Eurokinissi

Οι περισσότερες αγορές έγιναν στις 4 τραπεζικές μετοχές, σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil και Jumbo.  

Σε μετοχές δηλαδή που δίνουν και καλο μέρισμα και έχουν παρουσιάσει θετικά μεγέθη. Οι αποδόσεις των ελληνικών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπερνούν κατά πολύ τις αποδόσεις των διεθνών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων που διατίθενται από τις ίδιες ΑΕΔΑΚ όπου εκεί οι μεσοσταθμικές αποδόσεις τους από την αρχή του χρόνου αγγίζουν το 10%.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Μετά τις εκλογές όλες οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές - Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Ομολογιακά α/κ εσωτερικού: Εισέρευσαν κεφάλαια μέσα στο 2023 

Στα ομολογιακά α/κ Εσωτερικού, επέστρεψαν πολλά κεφάλαια μέσα στο 2023 εξαιτίας της υποχώρησης του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυξημένες ήταν και οι εισροές στα ελληνικά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που καταγράφουν (από την αρχή του χρόνου) απόδοση 4,85% που θεωρείται εξαιρετική συγκρινόμενη με τα ομοειδή α/κ της Ευρωζώνης. 

Το συνολικό ενεργητικό των ομολογιακών α/κ διαμορφώνεται στις 1/6/2023 σε 4,6 δισ. Ευρώ εκ των οποίων τα 2,77 δισ. Ευρώ είναι ελληνικά ομολογιακά.

Μεικτά α/κ: Οι επενδυτές προτιμούν τα μεικτά λόγω της διασποράς 

Σε περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας όπως αυτή που διανύουμε διεθνώς (κανείς δεν μπορεί να δώσει τάσεις για μετοχές και ομόλογα) οι μέσοι και μικροί επενδυτές προτιμούν τα μεικτά α/κ (περιέχουν και μετοχές και ομόλογα) προκειμένου να κάνουν διασπορά του κινδύνου. Ο κλάδος ευνοήθηκε τα τελευταία χρόνια γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Μάλιστα, όσοι επέλεξαν διεθνή μεικτά α/κ σε ρήτρα δολαρίου κέρδισαν κατά το α' τρίμηνο 2023 και από την συναλλαγματική ισοτιμία.

Διαβάστε επίσης: ΟΛΘ Α.Ε.: Εναρξη λειτουργίας 2ου Επιβατικού Σταθμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ομολογιακά funds of funds: Οι μεγάλοι κερδισμένοι λόγω των τραπεζικών προϊόντων 

Τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα που πούλησαν οι ελληνικές τράπεζες ως εναλλακτικές τοποθετήσεις των προθεσμιακών καταθέσεων από την αρχή του χρόνου ήταν ουσιαστικά ομολογιακά funds of funds τα οποία έδωσαν «κλειδωμένες» θετικές αποδόσεις βάσει των ομολόγων που είχαν. Το ενεργητικό τους έφτασε στα 2 δισ. Ευρώ από την αρχή του χρόνου μέχρι της 1η Ιουνίου 2023. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ