Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ξέσπασμα του ΟΠΑΠ και το αγκάθι των τραπεζών

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Από το ζεστό στο κρύο οι αμερικανικές αγορές. Ανέβηκαν προχθές βράδυ (ώρα Ελλάδος) λόγω δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ (FED) και διόρθωσαν βίαια χθες λόγω της νέας ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και των πληθωριστικών τάσεων. Πάντως, αυτή η μεταβολή και η άνοδος πριν την πτώση είναι αυτό που έλεγαν οι παλιοί χρηματιστές «το τίναγμα της ψόφιας γάτας». Ένα τεχνητό ανοδικό ξέσπασμα για να πουλήσουν καλύτερα. Και εμείς οι Ευρωπαίοι το «φάγαμε το δόλωμα».

Ευρωπαϊκές αγορές

Κάποια στιγμή πρέπει να βλέπεις την πραγματικότητα κατάματα και όχι ό,τι θέλεις να δεις. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η οικονομία της ΕΕ (ως σύνολο) είναι γεμάτη προβλήματα. Χρέος, υπανάπτυξη, έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην τεχνολογία, διαφορετικές απόψεις κ.ά. Με τα προβλήματα αυτά δεν είναι δυνατόν να ανθίσουν τα χρηματιστήρια. Μόνο ο DAX ανεβαίνει δυναμικά -για τους λόγους που έχουμε αναφέρει πολλές φορές. 

Τεχνολογικές μετοχές

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» για τον τεχνολογικό κλάδο στην Αμερική. Όλοι βλέπαμε ότι πλέον είχε αρχίσει να γίνεται φούσκα, αλλά ουδείς το φώναζε. Ήρθε η διόρθωση τώρα και όλοι τρέχουν να κρυφτούν. Έτσι δεν γίνεται πάντα, όταν σκάνε οι φούσκες; H Tesla είχε πολλαπλασιαστή κερδών πάνω από 30, η Amazon το ίδιο, η Google επίσης. Nαι, σύμφωνοι, αυτές οι εταιρείες είναι το μέλλον (ίσως και το παρόν στον ψηφιακό μετασχηματισμό), αλλά κάπου υπάρχουν όρια στη χρηματιστηριακή άνοδο. Τώρα ήρθε ο «λογαριασμός». Το έργο το έχουμε ξαναδεί με τα dot.com την περίοδο 2000-2001 που μέτραγαν τα «χτυπήματα» στο ίντερνετ.

Γενικός Δείκτης

Χθες τα πήγαμε καλά και υπήρχε ενθουσιασμός. Σήμερα, πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε το ίδιο έργο ανάποδα. Επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα και εσωστρέφεια. Πάντως εάν καταφέρει σήμερα (τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου) να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 760 μονάδες, θα είναι μια θετική εξέλιξη. Η στήριξη είναι προς τις 750 μονάδες και μετά οι 720. Εάν δεν συγκρατηθεί η πτώση, τα επόμενα επίπεδα στήριξης είναι πολύ χαμηλά (στις 650 μονάδες). Ανοδικά, οι 797-800 μονάδες μοιάζουν δύσκολο σενάριο εάν επιστρέψουν οι πωλητές. Θετικό επίσης ότι οι συναλλαγές άγγιξαν τα 70 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ

Περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 και τη διανομή μερίσματος. Εκτιμούμε ότι θα ακουστούν πολλά στις διάφορες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές για τους στόχους του ομίλου ΟΤΕ, τον ανταγωνισμό, την κερδοφορία και την τεχνολογία μέσα στην κρίση. Επίσης και για την εφαρμογή του 5G. Aνέκαμψε η μετοχή και πολλοί επενδυτές ελπίζουν να μη διαρκέσει λίγο η άνοδός της.

ΟΠΑΠ

Θα κρατήσουμε το ανοδικό ξέσπασμα της μετοχής του ΟΠΑΠ μετά από μία περίοδο πλαγιοκαθοδικής κίνησης. Ας μην ξεχάσουμε ότι πάμε σε παράταση του lockdown για 1-2 εβδομάδες ακόμα και τα πρακτορεία θα είναι κλειστά. Οι ξένοι θεσμικοί ποντάρουν στο μέρισμα που μοιράζει η εταιρεία, αλλά προς το παρόν είναι «άγνωστοι αι βουλαί» της διοίκησης. Πάντως οι επενδυτές πιέζουν για το μερισματάκι σε μια συγκυρία που η διανομή μερίσματος θεωρείται «αμαρτωλή» εξέλιξη.

Τράπεζες

Ανοδικά και οι 4 τραπεζικές μετοχές και με ελπίδες για την επόμενη ημέρα. Κάθε τράπεζα έχει το δικό της στόρι και στόχο. Όμως τώρα και κάτω απ’ τις νέες συνθήκες (πληθωριστικές τάσεις) θα πρέπει να αναθεωρήσουν ορισμένες παραδοχές τους. Έχουν συσσωρεύσει ελληνικά ομόλογα αγορασμένα με απόδοση 0,65% και βρίσκονται με ομόλογα με απόδοση 1,1%. Τεράστια διαφορά που επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαιά τους.

ΕΛΠΕ

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφέρουμε το κομμάτι που εστιάζει στην αποτίμηση των αποθέματων από την άνοδο των τιμών στο δ’ τρίμηνο. «Σε ό,τι αφορά στα Δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΑ Αποτελέσματα, αυτά επηρεάστηκαν από την ανάκαμψη των διεθνών τιμών αργού στο Δ’ Τρίμηνο 2020, με θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση αποθεμάτων ύψους 32 εκατ., αναστρέφοντας μικρό μέρος των ζημιών που καταγράφηκαν στο εννεάμηνο του 2020 λόγω της ιστορικής υποχώρησης των τιμών, με αποτέλεσμα τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA να διαμορφωθούν στα 68 εκατ., έναντι 110 εκατ. το Δ’ Τρίμηνο 2019». Με λίγα λόγια, το 2020 ήταν τραγικό. Οι ελπίδες εστιάζονται τώρα στο 2021 με την υψηλή τιμή πετρελαίου.

Επίσης, θετικό το ότι τα διυλιστήρια διατήρησαν υψηλά επίπεδα παραγωγής, επιτυγχάνοντας νέα αύξηση εξαγωγών κατά 11% για το 2020, σε μια περίοδο που πολλά διυλιστήρια στη Μεσόγειο και παγκοσμίως εξαναγκάστηκαν σε προσωρινή ή και οριστική παύση δραστηριοτήτων. Επιπλέον, βελτιώθηκε η χρηματοοικονομική ρευστότητα με επιπρόσθετη χρηματοδότηση για σκοπούς διαχείρισης κινδύνου και υλοποίησης επενδύσεων, καθώς και με επιτυχή αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών

Coca Cola HBC

Πολύ καλή συνεδρίαση και μάλιστα από μία μετοχή που μας έχει συνηθίσει να κινείται αντίθετα στο ρεύμα. Εάν έρθει διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ΕΕΕ θα μαζέψει πολλούς θεσμικούς επειδή έχει αυτό το χαρακτηριστικό.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Τηλεματική και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)». Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία Τέρνα Eνεργειακή (70%) - INDIGITAL (15%) - AMCO (15%). O συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για την 8η Μαρτίου 2021. Η μετοχή όμως διόρθωσε σήμερα.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ