Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Citigroup: Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να είναι ελκυστικά

Οι αποδόσεις των περισσότερων ελληνικών ομολόγων κατέγραφαν μικρή άνοδο σήμερα, όπως αυξήθηκαν γενικότερα οι κρατικοί τίτλοι των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς η αναβάθμιση του αξιόχρεου τους από τον Moody’s κατά δύο βαθμίδες την Παρασκευή είχε προεξοφληθεί.

Ετσι, ακολούθησαν τη γενικότερη τάση, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Fed την Τετάρτη για τα επιτόκια εν μέσω δηλώσεων στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το Σαββατοκύριακο, τα οποία άφησαν το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων στα επιτόκια.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε έως και 1,5 μονάδα βάσης στο 4,13%, αλλά παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από των αντίστοιχων ιταλικών, τα οποία αυξήθηκαν έως 2,5 μ.β. στο 4,49%.

Το μήνυμα της Citi

Το μήνυμα από τη Citigroup για τα ελληνικά ομόλογα ήταν θετικό. «Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να μας φαίνονται ελκυστικές, ιδιαίτερα καθώς το spread με τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο ήδη πριν από τις εκλογές», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Σλοβενίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν και Μπόστιαν Βάσλε, δήλωσαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Tα επιτόκια της Fed

Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι Fed θα αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5% και πιθανόν να αρχίσει να το μειώνει στο δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τους Financial Times εκτιμούν ότι η Fed θα διαψεύσει τις προσδοκίες των επενδυτών και θα αυξήσει επιπλέον τα επιτόκια, κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε 2 μ.β. στο 2,69% και η απόδοση των διετών τίτλων κατά 1,5 μ.β. στο 3,23%.

Η επανπένδυση ομολόγων

Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να δίνουν μία μικρή πιθανότητα – 25% έως 30%-  για μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.

Στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο Μάρτιν Κάζας και ο Μάντις Μίλερ επανέλαβαν ότι βλέπουν ισχυρό επιχείρημα για να επιταχυνθεί η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ.

«Γεράκια» της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ της διακοπής των επανεπενδύσεων τίτλων που λήγουν στο πλαίσιο του Εκτακτου Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (PEPP) της ΕΚΤ νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία που είναι το τέλος του 2024. Μία τέτοια κίνηση θα έπληττα τα ομόλογα της περιφέρειας καθώς τώρα η ΕΚΤ μπορεί να επαναγοράζει τίτλους από τις χώρες της με ευελιξία για να αποφευχθεί μία υπερβολική αύξηση των spreads.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ