Νέα
  • ΓΔ: 1210 +1.38%
  • Τζίρος: 53,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

X.A: Στις 1251,66 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με με πτώση 0,55% λόγω εισαγόμενων πιέσεων

Τα θετικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν κατάφεραν να αλλάξουν την πτωτική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. 

Οι διορθωτικές τάσεις που κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές από το πρωί της Δευτέρας, συντηρήθηκαν και από αρνητικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών με αποτέλεσμα να υπάρξει μία καθολική υποχώρηση σε Ευρώπη, Αμερική ενώ είχε προηγηθεί και η πτώση των ασιατικών αγορών.

Λίγο μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, στις ΗΠΑ ο  Dow Jones κινείται σταθεροποιητικά, ο S&P 500 υποχωρούσε οριακά (-0,05%), ο Nasdaq (-0,21%). Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε (-0,86%), ο γαλλικός CAC (-1,27%), o ιταλικός MIB (-0,86%)  

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ακολούθησε τις ευρωπαϊκές αγορές  στην πτώση

Αδύναμο να αντιδράσει στις εισαγόμενες πτωτικές τάσεις, και έχοντας προεξοφλήσει την αναβάθμιση από την Moody’s ,το ελληνικό χρηματιστήριο υποτάχθηκε στις διαθέσεις των πωλητών που προέρχονταν κυρίως από το εξωτερικό.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά, πάνω από τις 1.260 μονάδες αλλά μετά τα μισά της συνεδρίασης πέρασε αρνητικός ευθυγραμμιζόμενος με τις κινήσεις των ξένων αγορών.  Στο τέλος της πτωτικής  συνεδρίασης,  ο Γ. Δ διαμορφώθηκε στις 1251,66  μονάδες με υποχώρηση (-0,55%). Η αξία συναλλαγών  έφτασε στα 106 εκατ. ευρώ.  Από τις μετοχές που συναλλάχτηκαν  οι 34  έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε (-0,36%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-1,09%) με την μετοχή της Aλουμυλ να καταγράφει πτώση κοντά στο limit down.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (1,28%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,64%), Βιομηχανιών (0,11%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων (-2,92%), Εμπορίου (-2,46%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-2,08%), Πρώτες Ύλες (-1,64%).  Ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε μολις κατά (-0,14%) και δεν επιβραβεύθηκε από τις εξελίξεις με την Moody’s αλλά μάλλον επιβαρύνθηκε από τις εκτιμήσεις ότι οι επόμενες χρονιές θα είναι αρκετά δύσκολες.  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Eίναι εμφανές ότι παρά τις θετικές ειδήσεις (εκτός από την Moody’s την Παρασκευή, είχαμε σημερα και την αύξηση του πρωτογενους πλεονάσματος) , το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορει να πραγματοποιήσει αυτόνομη άνοδο και άγεται από τους ξένους επενδυτές που είναι πωλητές αυτή την περίοδο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ