Νέα
  • ΓΔ: 896.52 +0.25%
  • Τζίρος: 37,22 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το καλό ποδαρικό του Μαρτίου και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha Bank

Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα σας είχαμε γράψει ότι η ΕΚΤ έχει σχέδιο για τα ομόλογα και την άνοδο των αποδόσεων, όπως αυτό διαφάνηκε και από την τελευταία ομιλία της κ. Λαγκάρντ. Οι εξελίξεις με τις μετοχές και τα ομόλογα επιβεβαιώθηκαν άμεσα μέσα σε μία εβδομάδα. Η ΕΚΤ λειτούργησε κατασταλτικά απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους και επανέφερε τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα αυξάνοντας τα όρια επαναγοράς στο PEPP. Bέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναδούμε αντίστοιχη κρίση. Αλλά τώρα γνωρίζει η ΕΚΤ και την στρατηγική και τις προθέσεις κάποιων κερδοσκόπων στα ομόλογα.

700 μονάδες άνοδο για το Dow Jones

Νέα μεγάλη άνοδο για τον Dow Jones που έχει κερδίσει τις μονάδες που έχασε την προηγούμενη εβδομάδα. Πλέον προσεγγίζει τις 32.000 μονάδες αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλη μία άνοδο σαν της Δευτέρας. Αντίστοιχη, αλλά σε μικρότερο βαθμό, η άνοδος στον S&P 500 που ξεπέρασε τις 3.900 μονάδες και βάζει πλώρη για τις 4.000 μονάδες. Αυτή τη φορά από την άνοδο στις αμερικανικές αγορές βγαίνουν κερδισμένες τράπεζες και κλάδος ενέργειας.

Πετρέλαιο

Σε υψηλό 2ετίας βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Μία άνοδο που ουσιαστικά αλλάζει πολλά χρηματιστηριακά δεδομένα, την κατανάλωση πετρελαίου για βιομηχανική παραγωγή και τις οικονομίες των κρατών μελών του ΟΠΕΚ (μαζί με τη Ρωσία). Θα έχει ενδιαφέρον ο χειμώνας 2020-2021

Γενικός Δείκτης Χρηματιστήριο Αξιών

Μία αρκετά καλή (αναμενόμενα σε σχέση με την πορεία των διεθνών αγορών) συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που από την έναρξη της συνεδρίασης έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων. Επειδή όμως το «έργο το έχουμε ξαναδεί» θα περιμένουμε και τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας να υπάρξει σταθεροποίηση του Γ.Δ πάνω από τις 805 μονάδες. Ικανοποιητική η αξία συναλλαγών (73 εκατ. ευρώ). Ποδαρικό για τον καλό μήνα...

Τραπεζικές μετοχές

Δική τους η συνεδρίαση χθες. Και οι 5 (4 συστημικές και η Αττικής) κινήθηκαν έντονα ανοδικά και πραγματοποίησαν περίπου το 30% των συναλλαγών. Η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς άλλαξε προς το καλύτερο.

Tράπεζα της Ελλάδος

Τα κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας (ΤτΕ) στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 661,7 εκατ. ευρώ, έναντι 842,3 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, μειωμένα κατά 180,6 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,6720 ευρώ, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Alpha Bank

Η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε φαίνεται στην αξία συναλλαγών που πραγματοποίησε (και όχι τόσο στην άνοδο). Η μετοχή έφτασε τις συναλλαγές της στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ. Ηταν η πρώτη μετοχή σε αξία συναλλαγών τον Φεβρουάριο. Πάντα τέτοια...

ΕΤΕ

Μπορεί να μην έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία με το CVC αλλά είναι πολύ κοντά. Τα 410 εκατ. ευρώ που προσφέρει η CVC αντιστοιχούν σε 7 φορές τα κέρδη της. Βέβαια οι εχθροί της πώλησης βλέπουν και αναφέρουν την περίπτωση της εξαγοράς της AXA που έγινε με 8 φορές τα κέρδη της και σε πολύ μικρότερα μεγέθη. Η διοίκηση της ΕΤΕ περιμένει έστω και την ύστατη στιγμή μία καλύτερη πρόταση πάνω από 450 εκατ. ευρώ για το 80%. Με τόσο ενθουσιώδεις τις διεθνείς κεφαλαιαγορές , το ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο του IPO.

Τράπεζα Πειραιώς

Μπορεί να ανέβηκε η μετοχή (πολύ λιγότερο από τις ανταγωνίστριες) αλλά με 2,5 εκατ. συναλλαγές δεν βγαίνουν συμπεράσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις για να δούμε τις εξελίξεις. Μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα γίνει ευκολότερα σ' αυτή την ανοδική συγκυρία και λόγω της αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών.

ΟΠΑΠ – STOIXIMAN – Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 01 Μαρτίου 2021, ομόφωνα, αποφασίστηκε η έγκριση της μεταβολής του κοινού ελέγχου που ασκείται από τις ΟΠΑΠ, Deep Investment Ltd και Padian Ltd επί των δραστηριοτήτων διαδικτυακού στοιχήματος και λοιπών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων της εταιρίας Kaizen Gaming International Ltd (πρώην GML Interactive Malta Ltd) που διεξάγονται στην Ελλάδα και την Κύπρο υπό το εμπορικό σήμα Stoiximan σε αποκλειστικό έλεγχο της ΟΠΑΠ, μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία OPAP Investment Limited, επί της Stoiximan Business. Δυναμώνει ακόμη ο ισολογισμός αφού θα ενσωματώνει κέρδη και έσοδα από το Stoiximan. Γι' αυτό ανέβαινε η μετοχή την Παρασκευή, λοιπόν.

ΟΤΕ

«Φάλτσαρε» η μετοχή του ΟΤΕ χθες. Ενώ όλο το χρηματιστήριο έτρεχε (ειδικά η υψηλή κεφαλαιοποίηση) η μετοχή του ΟΤΕ πήγε κόντρα στο κύμα και υποχώρησε. Τα αποτελέσματα χρήσης τα είδαμε από την Πέμπτη. Το μέρισμα καλό. Δεν ξέρουμε «τι όνειρο είδαν» οι επενδυτές που πουλούσαν.

JUMBO

H παράταση του lockdown πλήττει για μία ακόμη φορά την εταιρεία. Οι ελπίδες τώρα μετατίθενται για την περίοδο του Πάσχα που παραδοσιακά έχει αυξημένες πωλήσεις. To ερώτημα είναι εάν αρκεί το Πάσχα (και ενδεχομένως τα Χριστούγεννα) για να επιστρέψουν τα μεγέθη της εταιρείας στα επίπεδα του 2019; Μάλλον όχι. Οπότε για πραγματική ανάπτυξη πάμε προς το 2022.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σε εσωστρέφεια έχει πέσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εκεί που οι περισσότεροι περίμεναν να εκτονωθούν τα «πάθη και οι έριδες» μετά την Γεν. Συνέλευση, οι μέτοχοι μειοψηφίας θέλουν ρελάνς. Η μετοχή υποχώρησε προς τα 1,33 ευρώ. Πάντως και υψηλά πάγια έχει η εταιρεία και ανεκτέλεστο.

OPTIMA BANK- Οικονομία και Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank, η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι 3,8% στην ευρωζώνη, το 2022 στο 5% έναντι 3,8% στην ευρωζώνη, και το 2023 στο 3,7% έναντι 2,1% για την ευρωζώνη. Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο EV / EBITDA 12μήνου στο 7,1x, έναντι 9,9x και 9,6x για τις μετοχές στην ΕΕ και στις Αναδυόμενες Αγορές. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύονται με discount ύψους 30%. Ομως ό,τι διαπραγματεύεται με discount δεν συνεπάγεται πως ανεβαίνει κιόλας. Το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν αυτό...

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ