Νέα
  • ΓΔ: 897.78 +0.45%
  • Τζίρος: 11,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

UBS: Το ράλι των μετοχών δεν θα εκτροχιασθεί από τα ομόλογα

UBS

Η UBS αναμένει ότι το ράλι των μετοχών θα συνεχισθεί και δεν θα εκτροχιασθεί από την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς αυτή αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και του πληθωρισμού (reflation trade).

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε περαιτέρω ανοδική κίνηση των μετοχών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων στον οικονομικό κύκλο αγορών και τομέων και πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις περιοδικές εξάρσεις της μεταβλητότητας για να αυξήσουν την έκθεσή τους», αναφέρει η τράπεζα στη μηνιαία της επισκόπηση των αγορών για τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ και παγκοσμίως ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στα μέσα Φεβρουαρίου καθώς η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η υλοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αύξησαν την αισιοδοξία για επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα και ανάκαμψη της οικονομίας.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων άρχισαν, επίσης, να αυξάνονται, αντανακλώντας τις προσδοκίες για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ λόγω της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης. Η UBS αναμένει ότι το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ θα είναι της τάξης των 1,5 τρισ. δολαρίων, με προοπτική να φθάσει και τα 1,9 τρισ. δολάρια, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η UBS σημειώνει μία σειρά από λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών των μετοχών δεν αποτελεί κάποια θεμελιακή αλλαγή των προοπτικών της αγοράς. Όπως αναφέρει, τα τελευταία 25 χρόνια, κατά τις περιόδους αύξησης των ονομαστικών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, οι μετοχές είχαν σταθερές ή θετικές αποδόσεις. Αναφέρει, επίσης ότι οι αυξήσεις των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων ήταν αποτέλεσμα των ισχυρότερων προοπτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας παρά ενός σεναρίου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, και ότι η Fed έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων.

Για την Ευρωζώνη, η UBS σημειώνει ότι ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση – ρεκόρ και αναμένει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2020 για να μειωθεί στη συνέχεια καθώς θα εξασθενεί το αποτέλεσμα βάσης και θα αρχίσει να επιδρά στις τιμές το μεγάλο παραγωγικό κενό. Τα στοιχεία από τον τομέα των επιχειρήσεων (δείκτες PMI) συνέχισαν να δείχνουν ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας η οποία αντιστάθμισε την εξασθένιση του τομέα των υπηρεσιών.

Σημειώνει ότι ο τομέας των υπηρεσιών αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα καθυστερήσει δύο μήνες σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ και της Βρετανίας λόγω της βραδύτερης πορείας των εμβολιασμών.

Παρά το sell-off στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι μετοχές παγκοσμίως είχαν θετικές αποδόσεις τον Φεβρουάριο (+2,3%) και σε σύγκριση με ένα έτος πριν (1,95). Στις ΗΠΑ, επίσης,  οι μετοχές είχαν θετικά αποτελέσματα (+3,1% και +2,7%, αντίστοιχα). Θετικές ήταν οι αποδόσεις τους και στην Ευρωζώνη (+3,1% και +1,3%).

Αντίθετα, οι συνολικές αποδόσεις των ομολόγων ήταν αρνητικές τόσο στις ΗΠΑ (-1,4% και -2,1%) όσο και στην ΕΕ (-1,7% και -2,9%, αντίστοιχα).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ