Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΙΕΛΚΑ: Η πανδημία θα επηρεάσει την οικονομία και το 2022

Λουκέτα και στη Γερμανία / Πηγή: AP
Λουκέτα και στη Γερμανία / Πηγή: AP

Στο πλαίσιο της κυλιόμενης Έρευνας Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), πραγματοποιήθηκε έκτακτη μέτρηση στο πλαίσιο των μελετών του ΙΕΛΚΑ για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τη διασπορά της νόσου COVID-19, η οποία καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 12 έως 23 Φεβρουαρίου 2021, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 180 ανώτερα και ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων (Λιανεμπόριο-Αλυσίδες σουπερμάρκετ και Προμηθευτές FMCG) από τη Γενική Διεύθυνση και τα τμήματα Marketing, Πωλήσεων. Αγορών, Οικονομικών, Πληροφορική κ.λπ.

Τα αποτελέσματα καταγράφουν την αξιολόγηση των εξελίξεων από τα στελέχη για το A’ και Β’ εξάμηνο 2020 οι οποίες συνοψίζονται σε:

  • Σταθεροποίηση των πωλήσεων το Α’ 6μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, αλλά συνολικά αμετάβλητες, με μικρές διακυμάνσεις πωλήσεις συνολικά το 2020
  • Σταθερά χαμηλό το επίπεδο του οικονομικού κλίματος
  • Αλλαγές στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων με έμφαση στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης λόγω της πανδημίας
  • Αύξηση του χρόνου για τον οποίο θα επηρεάζεται η αγορά.

7 στα 10 στελέχη πιστεύουν ότι ο Covid-19 θα επηρεάζει την αγορά και το 2022

Οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το τρέχων εξάμηνο αναφέρει το 40%, ενώ επίσης μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι θα παρουσιάσουν μείωση 43%.

Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί μείωση της τάξης του 0,2% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2021-Ιούνιος 2021 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους 2020 εκτιμούν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 0,1% μεσοσταθμικά.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη που προέρχονται από την πλευρά του λιανεμπορίου είναι πιο αισιόδοξα σε σχέση με τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις συγκριτικά με τα στελέχη που προέρχονται από τη βιομηχανία. Τον Φεβρουάριο 2020 μόλις το 3% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε και το 90% ότι χειροτέρεψε. Αντίστοιχα ποσοστά είχαν να καταγραφούν από τις αρχές του 2017. 

Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος καταγράφεται στο -0,18, αυξημένος λίγο σε σχέση με τον Οκτώβριο, υψηλότερος σε σχέση με τις χαμηλότερες επιδόσεις, αλλά με αρνητικό πρόσημο στον δείκτη, το οποίο είχε να καταγραφεί από ον Ιούλιο του 2017.

Αυτό εξηγείται και από τις εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου για τη διάρκεια της κρίσης, καθώς το 85% πιστεύει ότι η έκτακτη κατάσταση με τον COVIC-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, ενώ το 97% πιστεύει ότι η αγορά και η οικονομία θα επηρεάζονται από την έκτακτη κατάσταση έως το τέλος του 2021 ή και περισσότερο και το 70% τουλάχιστον ως το καλοκαίρι του 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ