Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικά ομόλογα: Μικρή μείωση των αποδόσεων μετά την επενδυτική βαθμίδα από τον S&P

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Μικρή μείωση σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μετά την αναβάθμισή τους από τον οίκο S&P στην επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη στην Αθήνα.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης στο 4,352%, ενώ για τα αντίστοιχα γερμανικά (bunds) αυξήθηκε κατά 4 μ.β. στο 2,925%, αλλά παραμένει χαμηλότερη από το 3,006% - υψηλό ρεκόρ 12ετίας – που κατέγραψε στις αρχές Οκτωβρίου.

Το γεγονός ότι η απόδοση των ελληνικών τίτλων μειώθηκε οριακά, παρά την αναβάθμιση, αντανακλά την προεξόφληση από τους επενδυτές της απόφασης του S&P.

Μείωση του spread πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα

Αλλωστε, τo spread των ελληνικών 10ετών σε σχέση με των αντίστοιχων γερμανικών έχει μειωθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα το περασμένο έτος, ενώ έχει κάνει βουτιά σε σχέση με την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Αναλυτής της Rabobank ανέφερε ότι οι επενδυτές ανέμεναν από καιρό την αναβάθμιση και επομένως είναι απίθανο να έχει αυτή μεγάλο αντίκτυπο.

O S&P επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ιταλίας την Παρασκευή, δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας, με σταθερό outlook. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων σημείωνε μείωση 1 μ.β. στο 4,917%.

Αλμα των αποδόσεων για τα treasuries

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν 6 μ.β. στο 4,982%, ενώ ξεπέρασαν για λίγο το 5% την Πέμπτη, για πρώτη φορά από το 2007.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ομολόγων μειώθηκαν την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, πουλώντας μετοχές εν όψει του Σαββατοκύριακου, με τις αγορές να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Το βασικό χαρακτηριστικό στις αγορές ομολόγων είναι η δραματική αύξηση των αποδόσεων καθώς η αμερικανική οικονομία δεν επιβραδύνεται και αυξάνονται οι ανησυχίες για την αύξηση των επιπέδων κρατικού χρέους.

Η προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα είναι στραμμένη στην Αθήνα, όπου θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά – στο 4% το επιτόκιο καταθέσεων – αλλά θα παρακολουθήσουν στενά τις όποιες ενδείξεις σχετικά με το πότε και πώς σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που αγόρασε στη διάρκεια της πανδημίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ