Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Επενδύστε σε χρυσό και πετρέλαιο για να καλυφθείτε από την αβεβαιότητα του πολέμου

Την αγορά χρυσού ως μέσο για την κάλυψη από τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή προτείνει ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele, σε ανάλυσή του, ενώ παράλληλα θεωρεί ως καλή επιλογή και το πετρέλαιο.

«Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις long που έχουν στον χρυσό και να εξετάσουν τις αγορές πετρελαίου, όταν μειώνονται οι τιμές του. Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου (Treasuries), τα οποία αναμένουμε να ωφεληθούν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να έχουν ισχυρότερη ζήτηση αν επιδεινωθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η UBS.

Μικρή η έως τώρα αντίδραση των αγορών 

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι έως σήμερα ήταν σχετικά μικρή η αντίδραση στις τιμές των assets που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν 1% την Παρασκευή, ενώ σήμερα παρουσιάζουν μικρές μεταβολές. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε 2,9% την Παρασκευή, αλλά σήμερα υποχωρεί πάνω από 1% και η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ήταν σχετικά σταθερές σήμερα.

To βασικό σενάριο της UBS είναι ότι θα αποφευχθεί μία ευρύτερη κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά τονίζεται ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει ρευστή και η εκτίμηση του κινδύνου από τις αγορές μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Αναφέρει, επίσης, ότι το αυξημένο γεωπολιτικό premium κινδύνου δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ και για τον λόγο αυτό οι επενδυτές πρέπει να προσφεύγουν με σύνεση στο hedging. 

Γιατί ο χρυσός είναι καλή επιλογή

Επιπλέον, η ελβετική εταιρεία διαχείρισης πλούτου θεωρεί ότι υπάρχουν λόγοι για μεγαλύτερη έκθεση στα Treasuries, ενώ τόσο ο χρυσός όσο και το πετρέλαιο μπορούν να προσφέρουν κάλυψη από τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα.

Για τον χρυσό αναφέρει ότι παραμένει καλό hedge παρά τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί περίπου 9% μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και μία περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης θα ενίσχυε πιθανόν περαιτέρω τα κέρδη του.

«Αν και πιστεύουμε ότι οι ροές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια (assets) θα αναστραφούν τελικά, ο χρυσός απέδειξε ξανά την αξία του ως διαφοροποιητικό στοιχείο. Επιπλέον, βλέπουμε τελικά να στηρίζεται ο χρυσός καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα επιτρέψει στη Fed να κινηθεί προς πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, κάτι που πιθανόν θα οδηγούσε σε χαμηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερο κόστος διακράτησης του χρυσού», σημειώνεται.

Τα σενάρια για τις τιμές του πετρελαίου

Για το πετρέλαιο αναφέρεται ότι εκτός από τη ζήτησή τους ως ασφαλούς καταφύγιου, το πετρέλαιο στηρίζεται σημαντικά από τη δυναμική μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αν μία εμπλοκή του Ιράν επρόκειτο να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, αυτό θα πίεζε μία αγορά που βρίσκεται ήδη σε στενότητα.

Ειδικότερα, η UBS εκτιμά ότι μία μείωση των ιρανικών εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα θα αύξανε τις τιμές του μπρεντ σε ένα εύρος από 100 έως 110 δολάρια το βαρέλι από περίπου 89 δολάρια σήμερα.

Αν ο πόλεμος επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι τιμές θα έφταναν στα 120 δολάρια.

Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, εκτιμάται ότι η άνοδος των τιμών θα αντισταθμιζόταν από την αύξηση στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ και θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τη ζήτηση. Ετσι, αναμένεται η τιμή του μπρεντ να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 90 και 100 δολαρίων τους επόμενους μήνες και να διαμορφωθεί στα 95 δολάρια στο τέλος του έτους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ