Νέα
  • ΓΔ: 909.96 -0.21%
  • Τζίρος: 38,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το μεγάλο ατού της Coca Cola HBC και η κινητικότητα της Viohalco

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Σε «ελεύθερη πτώση» βρέθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της FED, Τζερομ Πάουελ περί πληθωρισμού και των προθέσεων ή μάλλον της αδράνειάς του για τα επιτόκια. Μία εξέλιξη που διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών που πίστευαν μέχρι χθες ότι θα υπάρξει παρέμβαση FED. Ο Dow Jones υποχωρούσε περίπου 600 μονάδες δύο ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Σταδιακά όμως οι ρευστοποιήσεις περιορίστηκαν. Γενικότερα, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας.

Ευρωπαϊκές αγορές

Ο DAX έκλεισε  με οριακή υποχώρηση, παραμένοντας πάνω από τις 14.000 μονάδες όπως και ο ολλανδικός AEX, ενώ ο γαλλικός CAC, ο ισπανικός IBEX, o ιταλικός MIB είχαν ήπιες ανοδικές τάσεις. Η ΕΚΤ δείχνει ότι διαχειρίζεται κάπως καλύτερα την κρίση των αποδόσεων των ομολόγων. Το θέμα που απασχολεί τις τράπεζες και την ΕΚΤ είναι πως θα επιδράσει η – όποια άνοδος των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων - στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Ασφαλιστικών εταιρειών. Μία περίπλοκη κατάσταση με επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά των κρατών μελών της ΕΕ.

Fitch – Πετρέλαιο και πληθωρισμός

Η ανάκαμψη του αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, η αντιστροφή των περικοπών του ΦΠΑ στη Γερμανία και η άνοδος των ναύλων συνέβαλαν στην άνοδο του πληθωρισμού στις αρχές του 2021, σημειώνει η Fitch στην έκθεσή της. H σημαντική άνοδος του πληθωρισμού στην αρχή του έτους δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου σημαντικά υψηλότερου πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ανέφερε η Fitch.

Γενικός Δείκτης

Εξαιρετική αντίδραση (να λέμε και τα καλά βεβαίως) του ελληνικού χρηματιστηρίου χθες. Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και μέχρι τις 12.00 περίπου, επικρατούσε αδράνεια κυρίως από συγκράτηση των πωλητών. Σταδιακά μετά τις 13.00 εμφανίστηκαν δειλά, δειλά αγοραστές και προς το τέλος της συνεδρίασης (συνεπικουρουμενη και από το market making τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips) ο Γενικός Δείκτης πέρασε κατά τις 16.00 σε θετική μεταβολή. Το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα αντιδράσει και σήμερα (τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας) με τις πιέσεις - λόγω ομολόγων - στις ξένες αγορές.  Η πρώτη στήριξη είναι στις 805 μονάδες.

Alpha Bank

H Alpha Bank ολοκλήρωσε χθες (έκλεισε αργά το απόγευμα το βιβλίο)  με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών. Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγου της Alpha Bank. Η τράπεζα  ενίσχυσε τα κεφάλαια της με 1 δισ. ευρώ μέσα ένα χρόνο, με μέσο κόστος 4,875%. Η εξέλιξη δικαιολογεί και την δυναμική πορεία της μετοχής της κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

ΕΤΕ

Σε υψηλό έτους η μετοχή μετά και την σημερινή πολύ δυνατή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΕΤΕ, σε ένα αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον. Εκλεισε πάνω από τα 2,28 ευρώ με άνοδο 1,96% και περίπου 7 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Η Τράπεζα προχωρά στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ του σχεδίου με την κωδική ονομασία Frontier. Βέβαια δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Coca Cola HBC

Πλήρης επιβεβαίωση των «αμυντικών» της και αντιθετικών της συμπεριφορών έδειξε η μετοχή της σήμερα. Πολλοί θεσμικοί (κυρίως) επενδυτές στράφηκαν προς την ασφάλεια της Coca Cola HBC. Να σημειώσουμε ότι η μετοχή έχει αυξηθεί πάνω από 40% σε σχέση με τα επίπεδα στις αρχές Νοεμβρίου 2020. Και growth stock και value stock η ΕΕΕ. Το μεγάλο της ατού είναι η γεωγραφική διασπορά των πωλήσεών της και το γεγονός ότι παραμένει το πλέον διαδεδομένο αναψυκτικό (brand recognition και brand resonance που δείχνει το «δέσιμο» του πελάτη με το προϊόν).

Jumbo  

Nα τρέχει η μετοχή της εταιρείας με κλειστά τα μαγαζιά και έχοντας ανακοινώσει σημαντική πτώση των πωλήσεων μοιάζει παράδοξο. Ομως επειδή κάποια πράγματα μόνο παράδοξα δεν είναι, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε κάποιους τομείς. Θα μάθουμε τι, που και πότε.

Viohalco

Οι εσωτερικές αλλαγές και μεταβιβάσεις ποσοστών βασικών μετόχων στο Ιδρυμα ΚΙΚΠΕ δημιουργούν κινητικότητα στη μετοχή της VIOHALCO. Η μετοχή αυξήθηκε χθες κατά 5,9% και με συναλλαγές 450 χιλ. τεμαχίων.

Profile

Το Axia, την web-based πλατφόρμα διαχείρισης επενδύσεων της Profile Software, επέλεξε ο επενδυτικός τραπεζικός οργανισμός ΑΤΟΝ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ATON εδρεύει στη Μόσχα και διαθέτει γραφεία σε 25 σημεία της χώρας, δραστηριοποιούμενη στους τομείς του corporate investment banking, wealth management, retail investment services και private equity. Το Axia επιλέχθηκε ως εργαλείο front office προσφέροντας διασύνδεση με το υπάρχον σύστημα τους, με σκοπό την ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών στη διαχείριση επενδύσεων και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

HSBC – Ελληνική Οικονομία

«Η πρωτοφανής στήριξη των οικονομιών από τις Κεντρικές Τράπεζες (ΕΚΤ, FED), η πρόοδος των εμβολιασμών και η συσσωρευμένη ρευστότητα από τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για μια δυναμική ανάκαμψη μέσα στην επόμενη διετία», τόνισε ο Ντίνος Κάμαρης, Head of Markets & Securities Services, HSBC Greece.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ