Νέα
  • ΓΔ: 1415.13 -0.29%
  • Τζίρος: 51,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Oι ανακοινώσεις της Fitch στο προσκήνιο της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο

Πηγή: Pixabay-Pexels

Το άλμα των αμερικανικών δεικτών (πάνω από 500 μονάδες ο Dow Jones) χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) λίγα λεπτά πριν την λήξη των συνεδριάσεων τους έκαναν τον Νοέμβριο τον καλύτερο μήνα για τις αμερικανικές αγορές από το 2022 ενώ αφήνουν προοπτικές για έναν καλό Δεκέμβριο. Ρευστοποιήσεις για αποκομίσεις κερδών υπάρχουν και θα υπάρξουν μέσα στις τελευταίες συνεδριάσεις του χρόνου. Ωστόσο το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλά πολυετίας δείχνει ότι τα πράγματα στις οικονομίες δεν είναι τόσο αρνητικά. Για παράδειγμα ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και δημιουργεί προσδοκίες ακόμη και για μειώσεις επιτοκίων από το 2024.

Ευρωπαϊκές αγορές: Ξεκινούν ανοδικά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

Με άνοδο ξεκινούν την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την χθεσινή έντονη άνοδο στις ΗΠΑ. Ο γερμανικός DAX θεωρείται ο πλέον δυναμικός και ευνοημένος δείκτης από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ξεκινά από τα επίπεδα των 16.300 μονάδων με άνοδο 0,5%. Αντίστοιχη άνοδο (0,5%) έχει και ο γαλλικός CAC με τον πληθωρισμό στη Γαλλία να μειώνεται αλλά να εμφανίζεται μία ανεπάντεχη υποχώρηση στην ανάπτυξη. Άνοδο 0,26% εμφανίζει και ο ιταλικός MIB που πλέον προσεγγίζει τις 30.000 μονάδες. Και οι κλαδικοί δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια εμφανίζουν σημαντική άνοδο, στις αρχές των συνεδριάσεων.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Ανεβαίνει ο πήχης προς τις 1.280 μονάδες ενόψει FITCH

Ανέβασε στροφές και προσδοκίες ο Γενικός Δείκτης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και αφού ‘ανακατάλαβε’ τα επίπεδα των 1.250 μονάδων , κινήθηκε με αυξημένη μεταβλητότητα πρώτα προς τις 1.260 και μετά τις 1.270 μονάδες. Η σημερινή συνεδρίαση είναι εστιασμένη στις βραδινές ανακοινώσεις της FITCH που ουσιαστικά ́ξεκλειδώνουν’ την επενδυτική βαθμίδα. Μία εξέλιξη που προφανέστατα έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό χρηματιστηριακά. Ωστόσο, η επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει σε πολλά ‘ποιοτικά’ κεφάλαια (ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικές τράπεζες) να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα. Ο Γενικός Δείκτης μέσα στον Νοέμβριο αυξήθηκε πάνω από 6,6% και ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες του 2023.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.274 μονάδων με οριακή υποχώρηση. Το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών είναι ανοδικό με εξαιρετικά ισορροπημένη αναλογία (σχεδόν 1 προς 1). Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχωρεί κατά (-0,16%), ο δείκτης FTSE Mid Cap (0,09%).

Στους ανοδικούς κλάδους των πρώτων λεπτών συνεδρίασης είναι τα τρόφιμα-ποτά (1,35%), η υγεία (1,17%), τα ταξίδια-αναψυχή (0,68%), οι κατασκευές (0,45%). Πτωτικά κινούνται οι πετρελαικές (-1,16%), οι τηλεπικοινωνίες (-1,03%) και οι τράπεζες (-0,5%). Ο τραπεζικός δείκτης είχε κάνει ράλι 12,5% τον Νοέμβριο λόγω των πολλών εξελίξεων.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Ήδη η ομαλοποίηση στον πληθωρισμό έφερε ράλι στα ευρωπαικά ομόλογα και βεβαίως μία αισθητή βελτίωση και στα ελληνικά ομολόγα ,με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει στα επίπεδα του 3,63% από 4,4% που ήταν πριν από ενάμιση μήνα. Η τάση είναι περαιτέρω πτωτική και δεν αποκλείεται να φτάσει στο 3,5% στα μέσα Δεκεμβρίου. Να θυμίσουμε ότι μία πρόσφατη έκθεση ξένου οίκου ανέφερε ότι μπορεί να φτάσει και στα επίπεδα του 10ετούς γαλλικού που είναι γύρω στο 3%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ