Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ολική επαναφορά για τη ΔΕΗ - Αναμένοντας την αντεπίθεση της Μυτιληναίος

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Με το βλέμμα στις αποδόσεις ομολόγων και στα στοιχεία για την απασχόληση κινήθηκαν (ή μάλλον δεν κινήθηκαν) οι αμερικανικοί δείκτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Dow Jones συσσωρεύει πέριξ και κάτω των 31.000 μονάδων και ο S&P 500 πέριξ των 3.800 μονάδων. Μπορεί να ακούγονται κραυγές και οδυρμοί, αλλά εάν κάποιος το δει ψύχραιμα και μακροπρόθεσμα το να υποχωρήσει ένας δείκτης κατά 5-10% στην παρούσα συγκυρία, μάλλον ως ευκαιρία τοποθετήσεων μπορεί να ειδωθεί. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα της κρίσης  περίπου 22 δισ. δολάρια εισέρρευσαν σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές τεχνολογίας. Ήταν λεφτά που έφυγαν από τα αμερικανικά ομόλογα, αναφέρει η Bank of America.

Nasdaq 100

Για 3η συνεχόμενη εβδομάδα υποχωρεί ο δείκτης των μετοχών τεχνολογίας , ο γνωστός μας Nasdaq Υπολογίζεται ότι έχει χάσει περίπου 1,6 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Θα μου πείτε, τα περισσότερα απ' αυτά τα κεφάλαια ήταν υπερβολικές αποτιμήσεις (κοινώς «αέρας»). Απλώς οι αποτιμήσεις τώρα έγιναν πιο ορθολογικές λένε πολλοί.

Εταιρικά ομόλογα

Καρφωμένοι με τις αποδόσεις των ομολόγων στις οθόνες των υπολογιστών τους είναι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρήσεις. Η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων ως ένα βαθμό. Εάν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να παρουσιάσουν καλά αποτελέσματα (χρήσης 2020 ή α' τρίμηνο 2021) τότε θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανόδους των επιτοκίων δανεισμού τους. Αλλιώς, θα χρεωθούν με αρκετά εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ για να εξυπηρετήσουν τον εταιρικό δανεισμό.

Τράπεζες

Εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 12,2 % κατέγραψε ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου κατά την εβδομάδα που τέλειωσε. Ηταν ίσως η καλύτερη εβδομάδα από τον Δεκέμβριο 2020 και μετά για τον κλάδο, που παρά τις γκρίνιες έχει και stories να αφηγηθεί στους επενδυτές και κέρδη να δώσει. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και για την Alpha Bank και για την Πειραιώς και για την Eurobank ενώ αναμένονται εξελίξεις και στην ΕΤΕ. Ουσιαστικά ο τραπεζικός κλάδος σήκωσε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες αυτή την εβδομάδα.

Tράπεζες - ΤΧΣ

Τη δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου, που δεν πραγματοποιούνται για λόγους συστημικής ευστάθειας, παρέχουν, ως  τροποποιήσεις του νόμου που διέπει τη λειτουργία του, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες. Ενας ακόμη λόγος για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

Γενικός Δείκτης

Είδαμε τις 825 μονάδες ξεπερνώντας το υψηλό διμήνου στις 822 μονάδες και επιστρέφοντας στα επίπεδα Ιανουαρίου 2020. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση από την Δευτέρα. Θα βρει αντίσταση στα επίπεδα 825-830 μονάδων; Θα κινηθεί πτωτικά προς τις 805 μονάδες; Θα φύγει πάνω από τις 830 μονάδες; Τεχνικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πάνω από τις 830 μονάδες υπάρχει ένα «κενό» μέχρι τις 910-920 μονάδες που μπορεί να κλείσει εάν υπάρξουν οι κατάλληλες εισροές κεφαλαίων.

FTSE Mid Cap

Oι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι οι «αφανείς ήρωες» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Οι επενδυτές (Ελληνες και ξένοι) είναι στραμμένοι προς την υψηλή κεφαλαιοποίηση και δεν βλέπουν ότι υπάρχει μία μεγάλη ομάδα μικρότερων εταιρειών με προοπτικές και αποδόσεις. Για παράδειγμα τα Πλαστικά Θράκης, η Intrakat και η Intrakom, η Cenergy, η AΒΑΞ, η MIG, η Πλαίσιο, η Profile και αρκετές άλλες αποτελούν αυτή την κατηγορία.   

ΟΠΑΠ

Μεγάλη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα έχει εμφανίσει το τελευταίο διάστημα η μετοχή του ΟΠΑΠ. Χθες, κινούνταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με οριακές πτωτικές μεταβολές και προς το τέλος της συνεδρίασης επιτάχυναν οι αγοραστές και έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας στα 11,42 ευρώ με άνοδο 1,97%. Πολύ κοντά στο υψηλό 12μηνών η μετοχή (11,52). Οι επενδυτές μετά και την απορρόφηση της Stoiximan ποντάρουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας και στη διανομή ενός ικανοποιητικού μερίσματος.

ΔΕΗ

Ολική επαναφορά για τη μετοχή της ΔΕΗ. Συσσώρευσε για καμμιά εβδομάδα και εκτινάχθηκε πάνω από τα 9 ευρώ. Έκλεισε στα 9,07 ευρώ και απέχει λίγο από τα 9,33 που είναι υψηλό 12μηνών και το είχε πραγματοποιήσει στις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Motor Oil

Πολύ καλή συνεδρίαση για τη μετοχή της Motor Oil με άνοδο πάνω από 4% στα 12,2 ευρώ. Κάποιοι ποντάρουν ότι η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου (Brent) πάνω από τα 65 δολάρια / βαρέλι δημιουργεί μεγάλες προοπτικές κερδοφορίας. Μπορεί, αλλά μπορεί και όχι. Εξαρτάται από τα αποθέματα και το Lifo-Fifo.

Mυτιληναίος

Σταθερά και κάπως διστακτικά κινείται το τελευταίο διάστημα η μετοχή. Εχει απωλέσει το θετικό momentum που είχε για ένα μεγάλο διάστημα. Θα συνέλθει και θα αντεπιτεθεί και πάλι.

EXAE – Τεχνολογία

H ψηφιακή μετάβαση διαμορφώνει διεθνώς την αλλαγή του παραγωγικού ιστού και το γεγονός αυτό επηρεάζει τη δομή και το μέλλον των κεφαλαιαγορών, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων κ. Σωκράτης Λαζαρίδης στο «Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance». Tο ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιεί μια σειρά παρουσιάσεων για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να προβάλει τις λεγόμενες μετοχές-αξίας, όπως είναι των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, του real estate, αλλά και άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας όπου κυριαρχούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ