Νέα
  • ΓΔ: 900.65 -0.31%
  • Τζίρος: 57,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Η βουτιά στην Ευρώπη, τα πακέτα 4 τρισ. στις ΗΠΑ και η D-Day για την Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο Πηγή: Intime
Χρηματιστήριο Πηγή: Intime

Eυρωπαϊκές αγορές

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι αγορές της Ε.Ε ξεκίνησαν πτωτικά και συνέχισαν καθοδικά και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς μέχρι τη λήξη των συνεδριάσεων. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ξεκίνησε με άνοδο αλλά σταδιακά πέρασε σε αρνητικό πρόσημο.

Πάντως για να πούμε όλη την αλήθεια... οι ρευστοποιήσεις ούτως ή άλλως θα γίνονταν. Για να γράψουν και κεφαλαιακά κέρδη οι επιχειρήσεις στους ισολογισμούς τους και να μοιράσουν αποδόσεις τα funds. Η πραγματική εικόνα των χρηματιστηρίων θα φανεί από τον Γενάρη. 

Αμερικανικές αγορές

Για νέα πρόσθετη χρηματοδότηση που θα ξεπεράσει τα 600 δισ. ευρώ μιλούν οι αμερικανοί επενδυτές. Μαζί με τα προηγούμενα «πακέτα» έχουν φτάσει κοντά στα 4 τρισ. δολάρια. Ασύλληπτα ποσά. Μετά είναι να φτάνουν σε ασύλληπτα επίπεδα οι δείκτες;
Το θετικό για την αμερικανική οικονομία είναι ότι το πλαφόν του πληθωρισμού φτάνει στο 2% και είναι άκρως επιθυμητό. Με απλά λόγια, πάρτε λεφτά να ξοδέψετε.

AirBnB

H γνωστή σε όλους εταιρεία μίσθωσης ακινήτων Airbnb έκανε δημόσια προσφορά (IPO) το οποίο ανέβασε την κεφαλαιοποίησή της στα 600 δισ. δολάρια. Λεφτά υπάρχουν και αναζητούν τρόπους επένδυσης.

Vaxart

Μία νέα (αμερικανική) εταιρεία, η Vaxart θα βγάλει μέσα στον Ιανουάριο όχι εμβόλιο αλλά φάρμακο εναντίον της COVID 19 με την μορφή χαπιού. Η μετοχή της έκανε ράλι της τάξης του 2000% το 2020.

Γενικός Δείκτης

Τρέλανε κόσμο αυτό το γύρισμα μέσα σε λίγα λεπτά του Γενικού Δείκτη. Οι συνομιλίες του κ. Ζαββού με τους τραπεζίτες αφορούσαν τη διαχείριση των δανείων και των δανειοληπτών. Όμως δεν ήταν μόνο οι τράπεζες. Έχει ζεσταθεί το επενδυτικό κοινό και οι συναλλαγές έφτασαν στα 153 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες

Ενας κλάδος που πήγε το 2020 καλύτερα απ' αυτά που περίμεναν τα μεγάλα funds είναι οι τράπεζες. Και νοικοκυρεύτηκαν από πλευράς τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και λεφτά έβγαλαν από το ράλι των ελληνικών ομολόγων και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τους. Γι' αυτό και αναμένουν αναβαθμίσεις μέσα στο 2021. Ίσως και από τον Ιανουάριο.

ΟΤΕ

Η μετοχή του ΟΤΕ επηρεάζεται άμεσα πλέον από τα ξένα funds. Όταν οι διαχειριστές πουλούν σ' ολόκληρη την Ευρώπη, είναι φυσικό και επόμενο να πιεστεί και η μετοχή του ΟΤΕ.

ΟΠΑΠ

Από αρνητική πορεία μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης, έκλεισε με θετική μεταβολή στο τέλος.

Eλληνικά Ομόλογα

Με έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου και ενδεχομένως 30ετούς θα συνεχίσει την αναζήτηση κεφαλαίων ο ΟΔΔΗΧ. Εισήγηση των στελεχών προς τα οικονομικά υπουργεία είναι να αξιοποιήσουν την μεγάλη προσφορά κεφαλαίων που υπάρχει στις ξένες αγορές. Τόσο χαμηλά επιτόκια δύσκολα θα ξαναβρεί η ελληνική οικονομία. Βγάλε τώρα που γυρίζει...

Alpha Bank

H Morgan Stanley,  ξεχωρίζει τη μετοχή της Alpha Bank από τις ελληνικές μετοχές τοποθετώντας την στη λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η αντιμετώπιση (με το Galaxy) των NPLs της είναι το μεγάλο ατού της.  Πάντως δεν είναι μόνο η Morgan Stanley που «αγαπά» Alpha Bank. Είδαμε πρόσφατα και funds να την προτιμούν.

Ελλάκτωρ

Η πορεία της μετοχής πλέον επηρεάζεται από την είδηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μέτοχοι (μικροί και μεγάλοι) πουλάνε για να αποκτήσουν ρευστότητα να τοποθετηθούν στην αύξηση. Πάντως η 7η Ιανουαρίου (Γεν. Συνέλευση) θα δώσει τους όρους για την αύξηση και θα ξεκαθαρίσει και την εικόνα στο χρηματιστήριο. Σήμερα ένα πακέτο 11 εκατ. μετοχών (το 5% των μετοχών) άλλαξε χέρια.

ΑΛΟΥΜΥΛ

Ασταμάτητη η μετοχή της ΑΛΟΥΜΥΛ στην άνοδο. Από πριν ανακοινώσει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της είχε δώσει δείγματα γραφής. Μας θυμίζει παλιές καλές μέρες της περιόδου 1998-1999.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πολύ καλή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ. Με δυνατή άνοδο και αυξημένες συναλλαγές. Η εταιρεία έχει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Δεκεμβρίου με θέμα τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ / μετοχή.

Jumbo

Αρνητικό είναι το Jumbo για το ενδεχόμενο πωλήσεων μέσω click away. «Δεν έχουμε υποδομές, -παραδέχθηκε- και μένουμε κλειστοί». Υποχώρησε η μετοχή κατά -2% και με αυξημένες συναλλαγές.

ETE

Πλησιάζει η μέρα που θα γίνει η ανακοίνωση της συμφωνίας με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί βάσει σχεδιασμού η συμφωνία. Περιμένουμε να δούμε τους όρους και το τίμημα.

Click away

Για να παραμείνουμε στην σκληρή καθημερινότητα των ημερών, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χατζηθεοδοσίου σε δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα». Aυτά ενόψει εορταστικών ημερών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ