Νέα
 • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
 • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ελ. Βενιζέλος: Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών - Το χρονοδιάγραμμα

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών και ξεκίνησε η συνδυαστική Δημόσια Προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό για την πώληση του 30% των μετοχών του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ εν όψει και της εισόδου του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη IPO στο Χρηματιστήριο Αθηνών των τελευταίων ετών.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοικτό για 6 εργάσιμες ημέρες, καθώς η δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου. 

Το εύρος τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί μεταξύ των 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Η Τιμή Διάθεσης που θα ανακοινωθεί αφού κλείσει το βιβλίο προσφορών μπορεί να οριστεί εντός ή κάτω από το εύρος τιμής διάθεσης, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τη μέγιστη τιμή διάθεσης. Σε κάθε περίπτωση η τιμή διάθεσης θα είναι ίδια και στην ελληνική και στη διεθνή προσφορά.

Η διπλή προσφορά

Η διαδικασία είναι διπλή καθώς το:

 • 15%, που αντιστοιχεί σε 13.500.000 των Προσφερόμενων Μετοχών, θα προσφερθεί στην Ελλάδα, σε Ιδιώτες Επενδυτές και Ειδικούς Επενδυτές
 • 85%, που αντιστοιχεί σε 76.500.000 των Προσφερόμενων Μετοχών, θα προσφερθεί εκτός Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που απευθύνεται μόνο (i) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε πρόσωπα που ευλόγως θεωρείται ότι είναι Ειδικοί Θεσμικοί Αγοραστές (QIBs σε θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι, εάν είναι κάτοικοι κράτους μέλους του ΕΟΧ ή του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι cornerstone επενδυτές

Φυσικά υπάρχουν και οι δύο «cornerstone» επενδυτές, οι οποίοι είναι ήδη τοποθετημένοι εδώ και χρόνια στον ΔΑΑ και θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης:

 1. Ποσοστό 10% ή 30 εκατ. μετοχές θα αγοραστούν από την AviAlliance του καναδικού fund PSP Investments που σήμερα έχει το 40% του ΔΑΑ συν 60 μετοχές. Η AviAlliance θα αγοράσει αυτές τις μετοχές πληρώνοντας ένα premium επί της τιμής διάθεσης ίσο με το χαμηλότερο εκ των: α) 19% της συνολικής τιμής των μετοχών ή β) των 75 εκατ. ευρώ,
 2. Ποσοστό 1% ή 3.000.000 μετοχές θα κατευθυνθούν στην οικογένεια Κοπελούζου που σήμερα κατέχει το 5% του ΔΑΑ πλην 60 μετοχές.

Συνεπώς, από την συνδυαστική προσφορά αναμένεται να αντληθούν έως και 780 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» θα διαμορφωθεί στα 2,1 με 2,46 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τελική τιμή διάθεσης των μετοχών.

►Διαβάστε επίσης: Ελ. Βενιζέλος: Ξεκινά αύριο η Δημόσια Προσφορά - Από 7€ έως 8,2€ η τιμή διάθεσης

Ειδικότερα, η περίοδος υποβολής αιτήσεων της Δημόσιας Προσφοράς ξεκίνησε σήμερα στις 25 Ιανουαρίου 2024 στις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος και θα λήξει στη 1 Φεβρουαρίου 2024 στις 4:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, από τις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος έως τις 5:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και θα λήξει στις 4:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος. 

Μετά την IPO

Μετά την δημόσια προσφορά (κι εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους) το μετοχολόγιο του ΔΑΑ αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

 • Οι Καναδοί θα κατέχουν το 50% της εταιρείας συν 60 μετοχές,
 • Το Υπερταμείο θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 25%
 • Η οικογένεια Κοπελούζου θα κατέχει το 6% πλην 60 μετοχές και
 • Το υπόλοιπο 19% θα είναι στην ελεύθερη διασπορά. Το Υπερταμείο μπορεί αν κρίνει σκόπιμο να αγοράσει μετοχές κατά τη δημόσια προσφορά που δεν θα ξεπερνούν το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Βάσει της συμφωνίας μετόχων, μετά την IPO ξεκινά μια περίοδος διακράτησης (lock-up) κατά την οποία οι βασικοί μέτοχοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Για την AviAlliance η περίοδος θα διαρκέσει 6 μήνες, για την οικογένεια Κοπελούζου 18 μήνες, ενώ το Υπερταμείο θα μπορεί εφόσον το κρίνει σκόπιμο να διαθέσει τμηματικά σε διάστημα τριών ετών μετοχές που αντιστοιχούν στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου. 

Το νέο ΔΣ

Το νέο ΔΣ του Ελ. Βενιζέλος θα αποτελείται από 13 μέλη. Τα οκτώ μέλη (με τον CEO) θα είναι επιλογής της AviAlliance, τα τέσσερα (με τον Πρόεεδρο ΔΣ) θα προτείνονται από το Υπερταμείο και η οικογένεια Κοπελούζου θα μπορεί να προτείνει ένα ανεξάρτητο και μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ.

Το χρονοδιάγραμμα

 • Έναρξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. 25 Ιανουαρίου 2024
 • Λήξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. 1 Φεβρουαρίου 2024
 • Καθορισμός της Τιμής Διάθεσης. 1 Φεβρουαρίου 2024
 • Δημοσίευση ανακοίνωσης για τον καθορισμό της Τιμής Διάθεσης 2 Φεβρουαρίου 2024
 • Δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής
 • Δημόσιας Προσφοράς 6 Φεβρουαρίου 2024
 • Ημέρα πληρωμής για όλους τους επενδυτές 6 Φεβρουαρίου 2024
 • Ανακοίνωση για την Ημερομηνία Έναρξης Διαπραγμάτευσης των Κοινών Μετοχών στις 6 Φεβρουαρίου 2024
 • Έναρξη διαπραγμάτευσης των Κοινών Μετοχών στις 7 Φεβρουαρίου 2024
 • Έναρξη της Περιόδου Σταθεροποίησης στις 7 Φεβρουαρίου 2024
 • Τέλος της Περιόδου Σταθεροποίησης (όχι αργότερα από) 7 Μαρτίου 2024
 • Τελευταία Ημέρα για την άσκηση του Δικαιώματος Προαίρεσης Πώλησης 15 Μαρτίου 2024

Οι ανάδοχοι της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς είναι οι Alpha Bank Α.Ε., Eurobank Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Hellas Μονοπρόσωπη ΑΕΠΕΥ, Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και Pantelakis Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ