Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αύξηση των αποδόσεων καθώς διαλύθηκαν οι προσδοκίες γρήγορης μείωσης των επιτοκίων

Οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για μία γρήγορη μείωση των επιτοκίων από τη Fed διαλύθηκαν μετά τα «καυτά» στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τη συνέντευξη του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, προκαλώντας sell-off στην Ασία και οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.

Σε συνέντευξή του στο CBS, o Πάουελ είπε ότι η Fed μπορεί να είναι «συνετή» στην απόφασή της για τον χρόνο που θα μειώσει τα επιτόκια, με την ισχυρή αμερικανική οικονομία να της δίνει το χρονικό περιθώριο να αποκτήσει την πεποίθηση πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.

«Πρέπει να εξισορροπήσουμε τον κίνδυνο να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα… ή πολύ αργά», είπε. Η συνέντευξη δόθηκε την Πέμπτη, πριν τα «εκρηκτικά» στοιχεία για την απασχόληση τον Ιανουάριο, τα οποία έδειξαν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και ώθησαν προς τα κάτω τις τιμές των Treasuries. To sell-off συνεχίστηκε στην Ασία, ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν και στις άλλες αγορές.

H απόδοση των 10ετών treasuries αυξήθηκε 7 μ.β. στο 4,09% και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 4 μ.β. στο 2,28%, ενώ των 10ετών ελληνικών ομολόγων σημείωνε άνοδο κατά 5 μ.β. στο 3,33%. 

Αναθεωρήθηκαν οι προσδοκίες

Οι traders είχαν αρχίσει να ποντάρουν στο ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου όπου οι αξιωματούχοι της προέβλεψαν μία συνολική μείωση του κόστους δανεισμού το 2024 κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, μία σειρά ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας, με αποκορύφωμα τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση καθώς και οι δηλώσεις του Πάουελ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν αμφιβολίες.

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα πιθανότητα 82% να διατηρήσει η Fed αμετάβλητα τα επιτόκια τον Μάρτιο έναντι μόλις 33% στην αρχή τους έτους. Προβλέπουν επίσης σχεδόν μία συνολική μείωση των επιτοκίων κατά σχεδόν 120 μ.β. φέτος έναντι 150 μ.β. πριν από έναν μήνα.

Η νέα πραγματικότητα σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια ώθησαν το δολάριο σε υψηλό οκτώ εβδομάδων έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων, με το γεν να υποχωρεί σε χαμηλό διμήνου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ