Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος - Εκτίναξη της μετοχής άνω του 14%

Με εκδήλωση αντάξια του μεγέθους της έκδοσης και της σημασίας της εισόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής του ΔΑΑ. Η έναρξη σηματοδοτήθηκε με μεγάλες αγορές στα πρώτα λεπτά και άνοδο της μετοχής πάνω από 14%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο των τελευταίων 18ετών.

Χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης

Το καμπανάκι για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο ελληνικό χρηματιστήριο παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα, του CEO του Ελ. Βενιζέλος, Γιάννη Παράσχη, του CEO του Χ.Α. Γιάννου Κοντόπουλου, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπερταμείου αλλά και εκπροσώπων από τους αναδόχους της μεγάλης έκδοσης και των τραπεζών, χρηματιστές και μεγαλομέτοχοι

Μία μεγάλη στιγμή για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά

«Η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος σηματοδοτεί μια κομβική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας παράλληλα ένα εμφατικό μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της χώρας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ, Γιάννος Κοντόπουλος και συνέχισε λέγοντας:«επιπλέον εγκαινιάζει την έναρξη των δημόσιων προσφορών πανευρωπαϊκά για το 2024 καθώς πρόκειται για την πρώτη δημόσια προσφορά που διενεργήθηκε στην Ευρώπη φέτος».

«Υποδεχόμαστε σήμερα μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ, η δημόσια προσφορά της οποίας σημείωσε υπερκάλυψη-ρεκόρ κατά 12 φορές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά που πραγματοποιήθηκε μέσω χρηματιστηρίου τα τελευταία 18 χρόνια. Είχε υπερκάλυψη 12 φορές. Προσεφέρθησαν κεφάλαια άνω των 8 δισ. Ερχεται σε μια συγκυρία η οποία το ενδιαφέρον των ξένων ήταν ήδη υψηλό και νομίζω θα αυξήσει το ενδιαφέρον και για την ελληνική οικονομία και για τις ελληνικές αγορές. Θα βοηθήσει και στην καλύτερη λειτουργία και της αγοράς μας, το βάθος της και την ανάπτυξή της περαιτέρω».

Κ. Χατζηδάκης: Αναφέρθηκε στις ξένες επενδύσεις και στα κίνητρα ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης ο οποίος χαρακτήρισε την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος ως μια ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε και στα μέτρα τόνωσης της Κεφαλαιαγοράς που έχουν εξαγγελθεί.

Η δυναμική του Αεροδρομίου

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του Αεροδρομίου για την ελληνική οικονομία στις εξαιρετικές επιδόσεις, τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, όσο και αριθμού πτήσεων που σημείωσε το 2023 το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Για μια ιστορική ημέρα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έκανε λόγο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης και πρόσθεσε: «Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας σήμερα με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία σε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές να συμμετέχουν στο πολύ θετικό στόρι της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού».

Στο ίδιο κλίμα και ο ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης:.«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για την ελληνική οικονομία, για το αεροδρόμιο και για το Υπερταμείο. Εμείς παραμένουμε με ένα 25,5%, το οποίο σημαίνει ότι η ελληνική δημοκρατία συνεχίζει να έχει ποσοστό και λόγο στο αεροδρόμιο. Πάει σε μια νέα εποχή, περαιτέρω ανάπτυξης, θα έχει τα κεφάλαια, θα υπάρχειδιαφάνεια που φέρνει ακόμα περισσοτερο το Χρηματιστήριο κι επομένως τα επόμενα βήματα θα ειανι ακόμα καλύτερα. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι και το ΤΑΙΠΕΔ, βγήκαμε από τη λογική ωφελεί ευρύτερα σημαντικό για τα επόμενα βήματα» τόνισε απο την πλευρά το

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα