Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πάνω από 1 τρισ. ευρώ οι εκδόσεις στην Ευρώπη σε χρόνο-ρεκόρ

Πηγή: Pixabay

Οι εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων ξεπέρασαν το 1 τρις. ευρώ από την αρχή του χρόνου έως χθες, σε χρόνο – ρεκόρ, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προηγούμενο ρεκόρ από το 2020.

Οι εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολόγων της περιοχής έφθασαν χθες στο νέο υψηλό επίπεδο με την πώληση 10 δισ. ευρώ από την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 9 Ιουνίου 2020, όταν κυβερνήσεις και εταιρείες ενίσχυαν τα διαθέσιμά τους κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Ελαφρά λιγότερο από το 50% των πωλήσεων αφορούσε χρέος που εκδόθηκε από υπερεθνικούς οργανισμούς, κράτη και οργανισμούς που αξιοποίησαν στο έπακρο την έντονη ζήτηση των επενδυτών. Υπήρξε, παράλληλα, μία σπουδή αμερικανικών επιχειρήσεων που αναζητούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη διαφορά στις αποδόσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, ενώ η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα δικά της επιτόκια.

Εταιρείες όπως η Merck & Co. και η Coca-Cola εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την πτώση των spreads κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022 για να αντλήσουν χρέος μεγαλύτερης διάρκειας. Οι εκδόσεις έχουν επίσης υποστηριχθεί από την επιστροφή της χρηματοδότησης συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Υψηλή η δυναμική της αγοράς

«Ενώ τα spreads παραμένουν τόσο στενά και η υποδοχή των επενδυτών τόσο ισχυρή, η δυναμική της αγοράς παραμένει πολύ έντονη, οδηγώντας στην αύξηση της προσφοράς», δήλωσε στέλεχος της MUFG. «Με πολλές αβεβαιότητες γύρω από το τέλος του έτους, οι εκδότες έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται πραγματικά κάθε ευκαιρία και να χρηματοδοτούν όσο η αγορά είναι ζεστή».

Αν και τα spreads είναι στενά, οι αποδόσεις είναι υψηλές σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η συμφωνία της Ισπανίας είχε ένα βιβλίο παραγγελιών άνω των 125 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος. Διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Axa Investment Managers, ήταν επιφυλακτικός για τον υπερβολικό ενθουσιασμό, διότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί, εκτροχιάζοντας τη νομισματική χαλάρωση.

«Οι επενδυτές δεν πρέπει να γίνουν άπληστοι σε ένα περιβάλλον όπως αυτό…Προτιμούμε τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, όπου τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν σταθερά και ο κίνδυνος αθέτησης είναι πολύ χαμηλότερος, ώστε να εκμεταλλευτούμε ελκυστικές ευκαιρίες απόδοσης», πρόσθεσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ