Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωεκλογές 2024: Πώς διαβάζουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης τα μηνύματα της κάλπης

Πηγή: Pixabay

Οι ευρωεκλογές 2024 πραγματοποιήθηκαν σε μία κομβική στιγμή για την Ευρώπη. Όσο και αν η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές στα κράτη μέλη ήταν μικρή, τα διακυβεύματα για την οικονομία και τις αγορές είναι μεγάλα. Η Ευρώπη ουσιαστικά βρίσκεται στην επόμενη ημέρα όπου θα κριθούν πολλά θέματα σε οικονομία, πολιτική και κοινωνία.

Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρωζώνης κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και το ελληνικό χρηματιστήριο κοντά στα υψηλά 13 ετών. Για τις μεγάλες ευρωπαικές αγορές, μία αλλαγή πολιτικής και ευρωφοβίας θα σημαίνει λιγότερες παρεμβάσεις των Βρυξελλών στις οικονομίες αλλά και λιγότερα «σωσίβια» στις κρίσεις.

Τα χρηματιστήρια πιστώνουν στις Βρυξέλλες (και στην ΕΚΤ της Φραγκφούρτης) ότι λειτούργησαν σωστά -παρά τις όποιες γκρίνιες- τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας διοχετεύοντας κονδύλια για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και με τα δύο πολεμικα μέτωπα ανοικτά (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) όσο και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η διατήρηση (με όποια μορφή) μίας στενής συνεργασίας με τις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη θα είναι η ιδανικότερη επιλογή για τις εισηγμένες, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι 4 συστημικές τράπεζες θα μοιράσουν μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και πλέον τα μόνα στοιχήματα είναι η έξοδος του υπολοίπου 17% του ΤΧΣ από την ΕΤΕ και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης Attica Βank και Παγκρήτιας, για να ολοκληρωθεί το νέο παζλ.

Ταυτόχρονα, την μεγάλη σημασία μίας δυνατής Ευρωζώνης οικονομικά αναγνωρίζουν και υπερθεματίζουν και τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips- ακόμη και όσοι δυσφορούσαν με κάποια θέματα όπως για παράδειγμα ο κ. Μυτιληναίος για την «πράσινη μετάβαση» της βιομηχανίας- αλλά και οι εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης οι οποίες είτε χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε έχουν εξαγωγές στην Ευρωζώνη θέλουν την στενή σχέση με τις Βρυξέλλες.

Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η Viohalco όσο και ο Titan Int είναι εταιρείες εισηγμένες στις Βρυξέλλες ακριβώς για να έχουν μία ευρύτερη ευρωπαική προσέγγιση.

Tα εταιρικά αποτελέσματα, τα μερίσματα και η επιχειρηματικότητα

Εκτός όμως από τις ευρωεκλογές καθοριστικό ρόλο στην νέα εβδομάδα θα διαδραματίσουν, οι διανομές μερισμάτων (κορυφώνονται τον Ιούλιο όπου θα διανεμειθούν περίπου 2,5-3 δισ. Ευρώ).

Τα εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου και δίνουν την δυναμική των επιχειρήσεων ενώ οι επενδυτές προεξοφλούν και για την δυναμική μετοχών με κυκλικότητα όπως οι τουριστικές, οι μεταφορές (Aegean, Autohellas), το λιανικό εμπόριο (Jumbo, Φουρλής), οι υποδομές (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ), τροφίμων-ποτών (Coca Cola HBC), κατασκευαστικές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ιντρακατ, Ελλάκτωρ, ΑVAX, ΕΚΤΕΡ), και ο ΟΠΑΠ που βρίσκεται στην καρδιά ενός 'αθλητικού καλοκαιριού' και βέβαια οι μετοχές τεχνολογίας (Ιντραλοτ, Profile, EpsiloNet) που πλέον αποτελούν ιδιαίτερα επιλογές ενόψει μελλοντικων τεχνολογικών εξελίξεων.

Περιμένουμε αντιδράσεις και από την FED

Κομβικής σημασίας δείκτες και ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό. Την Τετάρτη αναμένεται η δημοσίευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να αναμένουν τον ονομαστικό δείκτη στο 3,4% και τον δομικό στο 3,6%. Ο Απρίλιος αναπτέρωσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων μετά από τρεις μήνες χειρότερων των αναμενομένων μεγεθών με τον ονομαστικό πληθωρισμό να ανακοινώνεται στο 3,4% και τον δομικό στο 3,6%, το χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2021. Μια αντίστοιχη μέτρηση θα ενισχύσει τις πιθανότητες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, γεγονός που έχει τιμολογηθεί κατά 80% στις τιμές των ομολόγων.

Όλα αυτά θα γίνουν πιο ευδιάκριτα την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην τακτική συνάντηση νομισματικής πολιτικής της FED κατά την οποία δεν αναμένονται αλλαγές στα επιτόκια παρέμβασης (5,25 – 5,50%) ωστόσο θα αφορά την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ανθεκτικότητα στην πτώση έδειξε το Χ.Α.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε φάση πώλησης έχοντας ωστόσο δώσει σοβαρές ελπίδες αντιστροφής τάσης επιστρέφοντας από τα τοπικά χαμηλά των 1.422 μονάδων. Η μάχη της ανόδου δεν έχει κερδηθεί ακόμα αφού η αναγκαία συνθήκη προϋποθέτει ανακατάληψη της αντίστασης των 1.464 μονάδων. Παρόλα αυτά η πτωτική δυναμική έχει αναχαιτιστεί, το αντίπαλο δέος των αγοραστών δήλωσε «παρών» πολύ πριν τις 1.400 μονάδες και η προοπτική πλέον αρχίζει να γυρίζει υπέρ των αισιόδοξων για την επιστροφή προς τις 1.500 μονάδες

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ