Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός: Ο αριθμός των θανάτων επηρεάζει αρνητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Τον αντίκτυπο των κοινοπρακτικών δανείων στη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και τον ρόλο των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης, ανέλυσε ο υποψήφιος διδάκτορας τμήματος Λογιστικής και χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ, Νικόλαος Κιοσσές, αποσπώντας το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό «Η έρευνα στην πρώτη γραμμή».

Όπως επισήμανε, σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ανακοινώσεις κοινοπρακτικών δανείων δημιουργούν θετική πληροφόρηση και συμβάλλουν στη δημιουργία χρηματιστηριακής αξίας για τις ευρωπαϊκές δανειζόμενες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε δε, ότι οι υπερβάλλουσες αποδόσεις από την ανακοίνωση δανείων είναι θετικές και στατιστικά σημαντικές σε όλα τα χρονικά παράθυρα κατά την ανακοίνωση κοινοπρακτικών δανείων ενώ πρόσθεσε ότι μη κανονικές αποδόσεις στην περίοδο της πανδημίας είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες αποδόσεις στην προ κορονοϊό περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Κιοσσέ, οι μηχανισμοί εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν στατιστικά τις μη κοινωνικές αποδόσεις κατά την ανακοίνωση κοινοπρακτικών δανείων και συμπλήρωσε ωστόσο ότι η επίδρασή στη χρηματιστηριακή αξία, διαφέρει μεταξύ των δύο υποπεριόδων, ήτοι πριν και κατά τη διάρκειας της πανδημίας.

Ερευνα για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της covid-19 και οι επιδράσεις του στις χρηματιστηριακές αγορές, διενήργησε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής, Αναστάσιος Γ. Μουτσιούνας.Το δείγμα της έρευνας προέρχεται από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία).

Οπως τόνισε, από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν παρουσιάζουν ομοιόμορφη επίδραση. «Τα μέτρα σχετικά με την ακύρωση των δημόσιων εκδηλώσεων φαίνεται πάντως να επηρεάζουν αρνητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες», ανέφερε ο ίδιος, ενώ στον αντίποδα, όπως πρόσθεσε, «τα μέτρα σχετικά με τους περιορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις έχουν θετική επίπτωση. Τα υπόλοιπα μέτρα δεν φαίνεται να έχουν κάποια επίδραση στην χρηματιστηριακή αγορά», σημείωσε.

Χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης ΠΑΜΑΚ, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει με την ίδια ένταση, αν όχι και μεγαλύτερη, να δίνει το «παρών» και σε συνθήκες πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ