Νέα
  • ΓΔ: 877.65 -2.39%
  • Τζίρος: 40,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Οι τράπεζες ανησυχούν για φούσκα - Eτοιμάζουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα

Bitcoin
Bitcoin / Πηγή: AP

Η είδηση ότι η Νορβηγία έχει τη χαμηλότερη κυκλοφορία μετρητών στην οικονομία της προκάλεσε νέο γύρο συζητήσεων για το bitcoin και το κατά πόσο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα χρήματα που διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες, ή ακόμα και αν οι τελευταίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δικά τους κρυπτονομίσματα -παρότι κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες χαρακτηρίζουν «φούσκα» το bitcoin.

Παίρνοντας θέση επί του ζητήματος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Oystein Olsen, ανέφερε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ποντάρουν στα bitcoins ως εναλλακτική λύση, συμπληρώνοντας πως θεωρεί αδιανόητο το bitcoin να αντικαταστήσει τα χρήματα που διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες. «Τα bitcoins χρειάζονται υπερβολικά πολλούς πόρους, κοστίζουν πάρα πολύ και -το πιο σημαντικό- δεν διασφαλίζουν τη σταθερότητα», δήλωσε ο Olsen σε συνέντευξή του. «Το κύριο μέλημα μιας κεντρικής τράπεζας και του νομίσματος που διαχειρίζεται είναι η παροχή σταθερότητας όσον αφορά την αξία των χρημάτων στο σύστημα, και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται με το bitcoin».

Οι δηλώσεις του Νορβηγού κεντρικού τραπεζίτη ήρθαν λίγο μετά τις δηλώσεις ενός εκ των ισχυρότερων επιχειρηματιών της χώρας, του Kjell Inge Rokke, ο οποίος έκανε την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή «το bitcoin θα καταλήξει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται μια μέρα «ένα bitcoin να αξίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια».

Διαφωνούν για το bitcoin οι μεγάλες τράπεζες

Και ενώ αυτά διαμείβονται στη Νορβηγία, οι μεγάλες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το bitcoin. Η Citigroup, σε ανάλυση 108 σελίδων, ανέφερε ότι το bitcoin «μπορεί να είναι σε ιδανική θέση για να γίνει το προτιμώμενο νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο». Ωστόσο, διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με την κεφαλαιακή αποδοτικότητα, την ασφάλιση και τη φύλαξη καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρυπτονομισμάτων, συμπεραίνοντας ότι «οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον πιθανόν να είναι αποφασιστικές καθώς το νόμισμα βρίσκεται στο μεταίχμιο της αποδοχής του από το κατεστημένο ή μίας κερδοσκοπικής κατάρρευσής του».

Στη συνέχεια πήραν θέση η Bank of America και η Morgan Stanley Wealth Management. «Οι συνολικές αποδόσεις του bitcoin φέτος είναι ήδη από τις υψηλότερες στη σύντομη ιστορία του», ανέφερε η διεύθυνση αναλύσεων της BofA. Τόνισε, όμως, τις σοβαρές ανησυχίες της για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας ότι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας του bitcoin είναι αντίστοιχη με αυτή της Ολλανδίας λόγω της ενεργοβόρας διαδικασίας «εξόρυξης» νέων νομισμάτων. Οι αναλυτές της BofA σημείωσαν, επίσης, ότι το bitcoin δεν αποτελεί κατάλληλο μέσο κάλυψης από τον πληθωρισμό.

Η υπεύθυνη για τις επενδύσεις της Morgan Stanley Wealth Management, Lisa Shalett, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε έκθεσή της ότι τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο κατώφλι για να γίνουν μία κατηγορία που θα προσφέρεται για επενδύσεις. Oπως είπε, το εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών, όπως συνέβη με τον χρυσό πριν από 45 χρόνια. «Η σύστασή μας είναι να εκπαιδευθούν οι επενδυτές και να εξετάσουν πώς και αν εκτεθούν σε αυτή την εκρηκτική κατηγορία asset», ανέφερε η Shallett. 

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα κρυπτονομίσματα προσφέρονται περισσότερο για κερδοσκοπία παρά για πληρωμές, ενώ και η γερμανική Commerzbank θεωρεί ότι το bitcoin δεν αξίζει αναλύσεων, χαρακτηρίζοντάς το ως καθαρά κερδοσκοπικό asset. Επίσης, η γαλλική εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου Amundi δημοσίευσε τη Δευτέρα την πρώτη ανάλυσή της για τα κρυπτονομίσματα, με τον αναπληρωτή επικεφαλής για τις επενδύσεις να προειδοποιεί για πιθανή βίαιη διόρθωση των τιμών μετά τον καθορισμό κανόνων για αυτά από τις μεγάλες εποπτικές Αρχές.

Ετοιμάζουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα οι τράπεζες

Η γενικότερη άνοδος του bitcoin καθώς και άλλων κρυπτονομισμάτων έχει προκαλέσει συναγερμό στις κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, που σπεύδουν να ανταποκριθούν στην ταχεία απάλειψη του χρήματος αναπτύσσοντας τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα προτού κυριαρχήσουν τα κρυπτονομίσματα. 

Χώρες-πρωτοπόροι ως προς την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων θεωρούνται η Σουηδία και η Κίνα, καθώς ήδη δρομολογούν συνεργασίες με ειδικούς της τεχνολογίας για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα που θα μπορούσε ν ελέγχεται εύκολα από τις κεντρικές τράπεζες. 

Όσο για το bitcoin, το οποίο κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες χαρακτηρίζουν «φούσκα», η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 900% μέσα σε έναν χρόνο. Μάλιστα, σήμερα ένας εκ των φαν του, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, φρόντισε να του δώσει περαιτέρω ώθηση. «Πλέον, θα μπορείτε να αγοράσετε ένα Tesla με bitcoin. Τα bitcoins που θα καταβάλλονται στην Tesla θα διακρατούνται και δεν θα μετατρέπονται σε χαρτονομίσματα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter, με αποτέλεσμα η τιμή του δημοφιλέστερου νομίσματος να αυξηθεί κατά 3% και να διαμορφωθεί στα 55.444 δολάρια.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ