Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μασκ vs hedge funds στην αρένα των κρυπτονομισμάτων

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις της τιμής του bitcoin, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ελον Μασκ, δημιούργησαν νέες αμφιβολίες στους διαχειριστές funds για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων ως assets.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαχειριστές προβληματίζονται από τις ενδείξεις ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για  σταδιακή μείωση της μεταβλητότητάς τους  και για την προστασία των επενδυτών από τον πληθωρισμό ή από τις αναταραχές στα χρηματιστήρια.

Μεγάλοι διαχειριστές εκφράζουν επιφυλάξεις

Μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων ,όπως η UBS Wealth Management, η Pimco, η T Rowe Price και η Glenmede Investment Management είναι ανάμεσα σε εκείνους που εκφράζουν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την προοπτική των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Η τελευταία αναστάτωση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση της Tesla ότι δεν θα δέχεται πλέον το bitcoin ως μέσο πληρωμής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και o Μασκ χαρακτήρισε χαριτολογώντας «απάτη» το dogecoin στο τηλεοπτικό σόου που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο.

«Αυτό που λέμε στους πελάτες μας είναι: μείνετε μακριά από αυτό», δήλωσε ο Jason Pride, διευθύνων σύμβουλος του Glenmede, υπογραμμίζοντας ότι η Fed και άλλες ρυθμιστικές Αρχές δεν είναι οπαδοί της σημερινής διάρθρωσης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Αστρονομική η μεταβλητότητα των crypto

«Η μεταβλητότητα των crypto είναι αστρονομικά υψηλή και συχνά βλέπουμε ότι, όταν υπάρχει sell-off στις μετοχές, το ίδιο ισχύει και για το bitcoin και αυτό σημαίνει ότι δεν ενδείκνυται για τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων», πρόσθεσε ο Pride.

Ο Rob Sharps, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων του T Rowe Price, δήλωσε στους FT: «Τα crypto έχουν αντίκτυπο στις αγορές κεφαλαίων. Τελικά, οι εντολές που έχουμε από τους πελάτες μας δεν είναι συμβατές με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και αναγνωρίζουμε το υψηλό επίπεδο κερδοσκοπίας στον χώρο αυτό».

Η ακραία μεταβλητότητα του bitcoin αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα ξεκάθαρα, καθώς τη Δευτέρα, 17 Μαΐου, διαπραγματευόταν στα 44.000 δολάρια, μία τιμή χαμηλότερη κατά περίπου 20.000 δολάρια από  το υψηλό επίπεδο που είχε φθάσει τον Απρίλιο.

Είναι γεγονός ότι το bitcoin έχει κερδίσει πολύ έδαφος μεταξύ των επενδυτών τα τελευταία χρόνια και οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν αν θα εγκρίνουν τη διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια κεφαλαίων στο κρυπτονόμισμα αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, οι διαχειριστές κεφαλαίων προβληματίζονται, επειδή τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να μειώσουν τη μεταβλητότητά τους.

Προειδοποίηση αμερικανικής Αρχής για τα αμοιβαία κεφάλαια σε bitcoin

Ο Nicolas Johnson, διευθυντής χαρτοφυλακίου για τα εμπορεύματα στην Pimco, διαφώνησε με τους υποστηρικτές του bitcoin που εξήραν τη σημασία του ως καταφύγιο απέναντι στον πληθωρισμό, την ώρα που ο χρυσός χάνει την τιμή του.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω αυτήν την εβδομάδα, όταν κορυφαία ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων με έκθεση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin «είναι μια εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση» - και προειδοποίησε ότι η εμπλοκή των αμοιβαίων κεφαλαίων με το κρυπτονόμισμα θα υπόκειται σε μεγάλο έλεγχο.

«Αναμένουμε πιο αυστηρούς πολιτικούς και ρυθμιστικούς ελέγχους για τα κρυπτονομίσματα, καθώς αυτά θα γίνονται σταδιακά κατεστημένο», δήλωσε η UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα των τιμών που ακολούθησε την ανακοίνωση της Tesla «τονίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, εάν εντάξουν τα crypto στους ισολογισμούς τους. ».

Ο Tom Jessop, επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Fidelity, αν και ήταν πιο δεκτός στα κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε ότι τέτοιες επενδύσεις είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ