Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Απαγόρευση «εξόρυξης» για την αποφυγή... μπλακ άουτ

Bitcoin
Bitcoin / Πηγή: Pexels

Το Ιράν απαγόρευσε την «εξόρυξη» (mining) bitcoin και άλλων κρυπτονoμισμάτων, ώστε να αποφύγει μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί. Η απαγόρευση θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, αναφέρει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος του Ιράν ανέφερε, επίσης, ότι το 85% της εγχώριας «εξορυκτικής» δραστηριότητας πραγματοποιείται χωρίς νόμιμη άδεια, κάτι που κάνει τους αναλυτές να φοβούνται ότι η απαγόρευση της Τεχεράνης θα ωθήσει ακόμη περισσότερα άτομα στη μαύρη αγορά. 

Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι εικόνες που δείχνουν επιμελώς κρυμμένα υπολογιστικά συστήματα να βρίσκονται σε κάθε είδους κτίρια, από ιδιωτικές κατοικίες έως και σε... τεμένη.

Το 4,5% της παγκόσμιας «εξόρυξης» bitcoin πραγματοποιείται στο Ιράν, κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το μεγάλο μέγεθος της μαύρης αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, δηλαδή η ηλεκτρονική παραγωγή των ψηφιακών νομισμάτων, απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην υπερφόρτωση του ηλεκτρικού συστήματος.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αγορά των bitcoin απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 130,5 TWh. Ενδεικτικά, η Αργεντινή των 45 εκατ. κατοίκων καταναλώνει ετησίως 125 TWh, ενώ οι περίπου 44 εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας χρειάζονται ενέργεια 128,81 ΤWh.

Περιορισμός «εξόρυξης» και στην Κίνα

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Κίνα «πάγωσαν» όλες ή μέρος των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, καθώς το Πεκίνο αυστηροποιεί το πλαίσιο εξόρυξης και εμπορίας bitcoin, δημιουργώντας πιέσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων εν μέσω αυξημένων διεθνών ρυθμιστικών ελέγχων.

Για παράδειγμα, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Huobi ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι ανέστειλε τόσο τις υπηρεσίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων όσο και τις συναλλαγές σε πελάτες στην Κίνα, ενώ η HashCow ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» την αγορά bitcoin.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ