Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Η δικαστική υπόθεση που απειλεί με κατάρρευση το κρυπτονόμισμα

Bitcoin
Πηγή: Pexels

Ολα ξεκίνησαν όταν η εισαγγελία της Νέας Υόρκης διέταξε έρευνα για το Tether. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Bitfinex (θυγατρική εταιρεία του iFinex) είναι ταυτόχρονα και Διευθύνων Σύμβουλος της Tether Limited, της εταιρείας του δημοφιλούς stablecoin.

Η υπόθεση

Το Tether χρησιμοποιείται από πολλούς επενδυτές -λόγω της ευελιξίας του- για να διαπραγματευτούν εύκολα όχι μόνο το bitcoin άλλα και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Ο χρόνος και η άμεση συναλλαγή για τον επενδυτή είναι ύψιστης σημασίας και το Tether έδωσε τη λύση, όταν οι παραδοσιακές συστημικές τράπεζες παρέμεναν επιφυλακτικές απέναντι στα κρυπτονομίσματα και κατ' επέκταση δεν πραγματοποιούσαν τις εν λόγω συναλλαγές. 

Αυτή η ζήτηση κατέστησε το Tether ως το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονομίσμα στην αγορά.

Ωστόσο, το Tether και η σχέση του με το bitcoin έχουν από καιρό διχάσει τους ειδικούς. Σε άρθρο, δημοσιευμένο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο John M. Griffin αναρωτιέται, «Είναι πράγματι το Bitcoin αποσυνδεδεμένο από το Tether?».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αποθεματικό του Tether σχετίζεται με τις τιμές του bitcoin, ειδικά όταν αυτές οι τιμές ανακάμπτουν, ειδικότερα ύστερα από σημαντική ύφεση των αγορών.

Συνεπώς, οι εξελίξεις στην υπόθεση Tether, από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης, πιθανώς να συνιστούν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να ανακόψει απότομα την ανοδική πορεία του Bitcoin.

Τον Απρίλιο του 2019, οι δικηγόροι του Tether κατέθεσαν στο δικαστήριο πως το δημοφιλές κρυπτονόμισμα δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει την αντιστοιχία του 1 προς 1 με το δολάριο των ΗΠΑ, αλλά την αντιστοιχία 0,74 με το δολάριο σε μετρητά και ισοδύναμα αντίστοιχων επενδυτικών προϊόντων.

Η λογική λέει πως όταν ένα κρυπτονόμισμα δεν έχει πλήρη υπόσταση, τότε είναι πολύ πιθανό να συναλλάσσεται με σημαντική επισφάλεια.

Τα 850 εκατ. δολάρια που έλειπαν από τα αποθεματικά του κρυπτονομίσματος, είχαν δοθεί ως δάνειο στο ανταλλακτήριο Bitfinex που αποτελεί «θυγατρική εταιρεία». Το ανταλλακτήριο-διαμεσολαβητής τότε είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με την HSBC στην Ταϊβάν, και έπρεπε να μεταφέρει άμεσα τα αποθεματικά του. Έτσι γνώρισε την Crypto Capital Corporation που υποστηριζόταν από ένα ακανθώδες δίκτυο offshore εταιρειών.

Η υπόθεση ερευνάται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James, ο οποίος καλείται να μελετήσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, δανείων και συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών και τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να ξετυλίξει το μίτο των... 850 εκατ. δολαρίων.

Πριν από δύο εβδομάδες έγινε γνωστό από τους συνιδρυτές της Tether, πως τα αποθεματικά βρίσκονται στην Deltec Bank, τραπεζικό ίδρυμα στις Μπαχάμες. Την ίδια στιγμή επειδή εκτός από τη ροή ξένου συναλλάγματος, η οποία δεν τεκμηριώνει κεφάλαια τέτοιου ύψους, μία αναψηλάφηση σε trusts, τα οποία μπορούν να διατηρούν λογαριασμούς και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη. Γεγονός που καθιστά το έργο της εισαγγελίας πολύ δύσκολο.

Φήμες για χειραγώγηση της αγορας

Πολλές είναι ακόμα οι φωνές που αναρωτιούνται εάν αυτά τα αποθεματικά του Tether είναι πλήρη ή απλώς χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin.

Οπως είναι γνωστό, το Tether έχει επενδύσει μέρος των αποθεματικών του σε Bitcoin. Συνεπώς, αγοράζοντας κάποιος Bitcoin, ανεβαίνει και η αξία στα αποθεματικά της Tether, η οποία πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αντιστοιχία με το δολάριο.

Οι φίλοι του bitcoin, ωστόσο δεν κάνουν λόγο για χειραγώγηση της αγοράς, αντιθέτως υποστηρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα και δη το bitcoin βιώνουν την καλύτερη περίοδο, αφού τους τελευταίους 3 μήνες, μέχρι τον Απρίλιο του 2020, η συνολική κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνούσε τα $5 δισ., ενώ σήμερα η κεφαλαιοποίηση του είναι μεγαλύτερη από $24 δισ, δηλαδή αύξηση $19 δισ. Στον αντίποδα το Tether έχει μόνο το 3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Bitcoin. 

Οι κίνδυνοι της αγοράς και οι προοπτικές

Κατά την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας το Bitcoin σημείωσε κατακόρυφη πτώση 50% σε διάστημα δύο ημερών. Το απότομο σπάσιμο του επιπέδου των 40,000 δολαρίων αντιμετωπίστηκε γρήγορα και ευέλικτα.

Στις 15 Ιανουαρίου σημειώθηκαν εισροές-ρεκόρ άνω των 700 εκατ. δολαρίων σε μία μόνο ημέρα από την Grayscale Investments, που δραστηριοποιείται στον τομέα των bitcoins. Την ανακοίνωση έκανε μέσω Twitter ο Michael Sonnenshein, CEO της εταιρείας ψηφιακής διαχείρισης κεφαλαίων Grayscale Investments, αναφέροντας ότι η αύξηση αυτή έρχεται ως απότοκο της εξαιρετικής πορείας κατά το δ' τρίμηνο του 2020.

Από ό,τι έχει διδάξει το 2020, στην ιδιαίτερη αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι ταλαντεύσεις ακόμα και από μια δημόσια τοποθέτηση, μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ακραίες αυξομειώσεις, γεγονός που συνιστά στους επενδυτές εγρήγορση και όχι εφησυχασμό.

Μπορεί το bitcoin να επηρεάζεται τόσο πολύ από τη δήλωση ενός τραπεζίτη, τις συναλλαγές μίας τράπεζας ή την τοποθέτηση ενός θεσμικού επενδυτή; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση Tether θα μας απασχολεί για αρκετούς ακόμα μήνες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ