Νέα
  • ΓΔ: 1040.5 +0.72%
  • Τζίρος: 54,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πανέτα- ΕΚΤ: Καμπανάκι για την ανάγκη ρυθμιστικών κανόνων στα crypto

Πηγή: Pexels

Τα assets κρυπτονομισμάτων ήρθαν για… να μείνουν, επομένως απαιτείται επειγόντως η διαμόρφωση του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για τη προστασία των επενδυτών και την προστασία της σταθερότητας των αγορών. Αυτό σχολίασε σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κλάδος βιώνει από τις αρχές της χρονιάς έντονους κλυδωνισμούς, όμως το τοπίο επιδεινώθηκε μετά την πρόσφατη κατάρρευση του δεύτερου κυριότερου ανταλλακτηρίου crypto, του FTX.

«Δεν είναι μόνο μια φούσκα που σκάει. Πολλαπλές φούσκες σκάνε, η μία μετά την άλλη» σχολίασε ο κ. Πανέτα σε ομιλία του στο Λονδίνο, εξηγώντας πως πολλοί επενδυτές ανησυχούν πως δεν θα μπορέσουν να βγουν εγκαίρως από τον κλάδο και θα χάσουν τα χρήματα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πανέτα ακόμη και τα stablecoins, που συνδέονται με κάποια ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία, είναι «σταθερά» μόνο κατ’ όνομα. Επομένως είναι υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να παρέμβουν για να πατάξουν τυχόν εγκληματική δραστηριότητα, να προστατέψουν τους επενδυτές αλλά και το χρηματοοικονομικό σύστημα, που έχει γίνει όλο και πιο ευάλωτο στις αναταράξεις των crypto.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, οι προσπάθειες των θεσμικών αρχών θα πρέπει να επικεντρωθούν καταρχάς στην αποτροπή της χρήσης crypto-assets για να παράκαμψη χρηματοοικονομικών κανονισμών, αλλά και την θωράκιση των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών συστημάτων από τα υψηλά ρίσκα του κλάδου.

Εξάλλου, όπως παραδέχτηκε, παρά τους κλυδωνισμούς αυτούς τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και τα προβλήματα αυτά δύσκολα θα σηματοδοτήσουν το τέλος τους, καθώς πολλοί αρέσκονται να… τζογάρουν. «Ο τζόγος είναι ίσως το δεύτερο παλαιότερο επάγγελμα στον κόσμο» τόνισε ο κ. Πανέτα.  

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ