Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Crypto: Επεσε στο μισό η αξία του κλάδου το 2022 - Οι απώλειες των νομισμάτων

Πηγή: Pexels

To 2022 ήταν δύσκολη χρονιά για τις διεθνείς αγορές. Αυτή τη φορά η αγορά των crypto δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αντιθέτως ο κλάδος δέχτηκε… άγριο σφυροκόπημα με αποτέλεσμα η συνολική του αξία να πέσει κάτω από το μισό: από τα 2,2 τρισ. δολάρια στις αρχές της χρονιάς, λίγο κάτω από τα 800 δισ. δολάρια στο κλείσιμο του 2022.

Η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να κόψουν την αθρόα και φτηνή χρηματοδότηση των αγορών επηρέασε τόσο τα χρηματιστήρια όσο και τα assets υψηλού ρίσκου. Και ειδικά στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων φανέρωσε τα προβλήματα που υπήρχαν κάτω από την επίπλαστη εικόνα της ευφορίας. Μάλιστα ειδικά με την περίπτωση της θεαματικής κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX οι επενδυτές κατάλαβαν την αρνητική πλευρά της έλλειψης εποπτικών κανόνων και ελεγκτικών μηχανισμών.

Πως, όμως, κινήθηκαν τελικά τα πιο βασικά κρυπτονομίσματα;

Το ύψος των απωλειών 

Ξεπερνώντας τις επιδόσεις του Bitcoin στο εντυπωσιακό ποσοστό του 355% το 2021, το Ether κατάφερε να κλείσει το 2022 με πτώση της τάξεως του 68%.

Το κυριότερο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, αποδείχτηκε ουσιαστικά πιο ανθεκτικό σε σχέση με τα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα του κλάδου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως γλίτωσε το κραχ του κλάδου.

Συγκριτικά με το υψηλό του στα 68.789 δολάρια, που είχε «πιάσει» τον Νοέμβριο του 2021, το Bitcoin μέτρησε συνολική πτώση της τάξεως του 76%. Πλέον διαπραγματεύεται κοντά στα 16.500 δολάρια με τις απώλειες του μέσα στο 2022 να φτάνουν το 65%.  

Το κρυπτονόμισμα που έκανε κυρίως γνωστό ο Ίλον Μασκ, το Dogecoin κατάφερε να παρουσιάσει μικρότερες απώλειες σε σχέση με άλλα νομίσματα του κλάδου, κλείνοντας τη χρονιά με συνολική πτώση κατά 60%. Όμως, αυτό οφείλεται πιθανότατα περισσότερο στο γεγονός πως η αποδόμηση του είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ήδη από την άνοιξη του 2021.  

Συνολικά από τα γνωστότερα κρυπτονομίσματα την μικρότερη πτώση παρουσίασε το Tron (TRX), το crypto του Tron blockchain, που έχασε μόλις το ένα τρίτο της αξίας του, ήτοι περίπου 28%.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ