Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Τι είναι το halving και γιατί στηρίζει το ξέφρενο ράλι του προς νέο ρεκόρ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο χειμώνας για τα crypto ανήκει πια στο παρελθόν, τουλάχιστον για το bitcoin, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε από τα 16.000 δολάρια στα τέλη του 2022 στα 63.000 δολάρια την περασμένη  Τετάρτη, δείχνοντας ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ των σχεδόν 69.000 δολαρίων που είχε σημειώσει τον Νοέμβριο του 2021.

Το ράλι ήταν ξέφρενο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είχε αρχίσει από πέρυσι, με την προοπτική ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα έδινε το πράσινο φως στη λειτουργία μίας σειράς επενδυτικών κεφαλαίων (spot Bitcoin ETFs) και θα αυξανόταν έτσι η ζήτηση για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Το θετικό αυτό σενάριο υλοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου φέτος, οδηγώντας πράγματι σε νέα ζήτηση καθώς σημειώθηκαν καθαρές εισροές 7 δις. δολαρίων από επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν μερίδια στα ETFs για να τοποθετηθούν έμμεσα στο bitcoin.

Τι είναι το halving

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη παράγοντας που εξηγεί την εκτίναξη της τιμής του bitcoin. Πρόκειται για το λεγόμενο «halving», το οποίο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν στα μέσα Απριλίου.

Το halving αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της κατασκευής και λειτουργίας του bitcoin και σημαίνει ότι κάθε περίπου τέσσερα χρόνια μειώνεται στο μισό η «εξόρυξη» νέων νομισμάτων του μέσω της αντίστοιχης μείωσης της αμοιβής που εισπράττουν οι εταιρείες που επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές που γίνονται στο κρυπτονόμισμα (miners).

Οι miners που βεβαιώνουν ένα block συναλλαγών σήμερα, το οποίο προστίθεται στην αλυσίδα (blockchain) των συναλλαγών που έχουν γίνει από καταβολής του bitcoin, εισπράττουν σήμερα ως αμοιβή 6,25 bitcoin, αλλά μετά το νέο halving θα εισπράττουν μόνο 3,125 bitcoin.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η προσφορά του κρυπτονομίσματος και στηρίζεται η τιμή του, για τον λόγο αυτό θεωρείται από τους υποστηρικτές του ότι είναι «ψηφιακός χρυσός».

Το 2140 το τελευταίο bitcoin

Το halving συνδέεται επίσης με την καταστατική πρόβλεψη ότι δεν θα «εξορυχθούν» περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoin, όταν η προσφορά του σήμερα ανέρχεται σε 19 εκατομμύρια.  Με τον ρυθμό που γίνεται το halving εκτιμάται ότι το τελευταίο bitcoin θα εξορυχθεί περίπου το 2140.

Το halving πραγματοποιείται στο χρονικό σημείο που θα έχουν ολοκληρωθεί 210.000 block συναλλαγών. Καθώς τα block ολοκληρώνονται περίπου σε δέκα λεπτά της ώρας, προκύπτει ότι χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια.

Τι συνέβη στο halving του 2020

Το προηγούμενο halving έγινε τον Μάιο του 2020, σε μία περίοδο που είχε αρχίσει να αυξάνεται η τιμή του bitcoin για να λάβει μεγάλη ώθηση το ράλι μερικούς μήνες αργότερα και από τα 11.000 δολάρια τον Οκτώβριο του ίδιου έτους να φθάσει τα 60.000 δολάρια τον Μάρτιο του 2021.

Επομένως και στο παρελθόν το halving είχε συνοδευτεί από αύξηση των τιμών, κάτι στο οποίο προσβλέπουν πιθανόν και τώρα οι επενδυτές.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Oppenheimer σε μια συζήτηση με το Yahoo Finance την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά ανοδικά σημάδια στην αγορά.

«Νομίζω ότι οδεύοντας προς τον Απρίλιο και ίσως ακόμη και τον Μάιο, θα δούμε να συνεχίζεται ο θετικός αντίκτυπος από το halving και από τη λειτουργία των spot Bitcoin ETF», δήλωσε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα