Νέα
  • ΓΔ: 1419.71 +1.91%
  • Τζίρος: 71,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Blackrock: Τέλος στο ράλι ανόδου του Bitcoin - Ο ρόλος του δολαρίου και τα γεράκια της Fed

Πηγή: Pixabay

Η τιμή του Bitcoin υποχώρησε σήμερα Τετάρτη στα 68,929.50 δολάρια στις 4:15 ώρα Ελλάδας εν μέσω της επίμονης αντοχής του δολαρίου, με τα τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν επιβράδυνση των κεφαλαιακών ροών στην αγορά κρυπτονομισμάτων, μιας και οι επενδυτές παρουσιάζουν αυξημένη επιφυλακτικότητα.

Τις τελευταίες 24 ώρες το Bitcoin υποχώρησε κατά 1,26% τις  στα 70.194,9 δολάρια μέχρι τις 08:38 ώρα Ελλάδας (12:38 ώρα Ελλάδας), ενώ την Τρίτη είχε ανέλθει μέχρι και τα 71.000 δολάρια.

Γιατί πέφτει η τιμή του Bitcoin

Η τιμή του Bitcoin περιορίζεται από το ισχυρό δολάριο, αλλά και από το γεγονός πως αναμένονται περισσότερες ενέργειες από Fed για το τι μέλλει γενέσθαι για την πορεία των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, το δολάριο περιόρισε τα κέρδη του Bitcoin, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό προκατειλημμένοι προς το δολάριο εν αναμονή περισσότερων σημάτων για τα αμερικανικά επιτόκια. Ο δείκτης δολαρίου παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό ενός μήνα την Τετάρτη.

Τα πρόσφατα «σήματα» από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την Τράπεζα της Αγγλίας είδαν τους επενδυτές να προτιμούν σε μεγάλο βαθμό το δολάριο ως το μόνο νόμισμα υψηλής απόδοσης και χαμηλού κινδύνου, τουλάχιστον μέχρι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

bitcoin, χρυσός

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών PCE- ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, πρόκειται να προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις σε αυτό το μέτωπο αργότερα αυτή την εβδομάδα, και τυχόν ενδείξεις στάσιμου πληθωρισμού (και όχι μείωσης) θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια πιο γερακίσια προοπτική για τη Fed, η οποία ενδεχομένως θα παρουσίαζε πιθανές καθυστερήσεις στα σχέδιά της, αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων

Βασικοί αξιωματούχοι της Fed -ο πρόεδρος Jerome Powell και το μέλος της FOMC Mary Daly- αναμένεται επίσης να μιλήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα, προσφέροντας ενδεχομένως περισσότερες πληροφορίες για τα επιτόκια.

Ο κίνδυνος για υψηλά επιτόκια

Η προοπτική υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων, τουλάχιστον στο μεσοδιάστημα, είδε τους συναλλασσόμενους να προτιμούν ασφαλέστερες συναλλαγές στο δολάριο έναντι του Bitcoin, ιδίως δεδομένου ότι το κρυπτονόμισμα τείνει να δέχεται πιέσεις από ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Η αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2022 προκάλεσε απότομες απώλειες στο Bitcoin, με το νόμισμα να διολισθαίνει σε χαμηλά επίπεδα γύρω στα 15.000 δολάρια στα τέλη του 2022.

Έκτοτε, και στο πρόσφατο διάστημα, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, σημείωσε σχεδόν πενταπλάσια ανάκαμψη από τα χαμηλά του 2022 και πρόσφατα σημείωσε ρεκόρ άνω των 73.000 δολαρίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων κερδών του Bitcoin οφείλεται στην έγκριση από τις ΗΠΑ αναφορικά με τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που συνδέόνται και παρακολουθούν στενά την τιμή του Bitcoin.

Τα Bitcoin ETFs είδαν επτά εξαιρετικές εβδομάδες υπερμεγέθων εισροών, καθώς η πρόσφατη έγκριση των spot ETFs οδήγησε τους συναλλασσόμενους μαζικά στο ψηφιακό νόμισμα.

Ωστόσο, αυτές οι εισροές επιβραδύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς το κλίμα των επενδυτών έγινε πιο επιφυλακτικό εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Πηγή: AP

Μειώθηκαν οι ροές κεφαλαίων

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως τα  πρόσφατα στοιχεία από τον διαχειριστή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinShares φανέρωσαν πως οι οι ροές κεφαλαίων σε ETFs Bitcoin επιβραδύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι συνεχείς εκροές από το ETF Grayscale Bitcoin Trust (BTC)  άσκησαν και αυτές με τη σειρά τους σημαντική πίεση πώλησης Bitcoin.

Μειώσεις τιμών υποστηρίζει η BlackRock

Σύμφωνα με την BlackRock το παράθυρο ευκαιρίας για όσους σκέφτονται να επενδύσουν στο Bitcoin φαίνεται πως μπορεί να κλείνει σιγά σιγά, καθώς σύμφωνα με τον Robert Mitchnick, επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας κολοσσού να υποστηρίζει σε σημείωμά του πως: «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει φτάσει στο ταβάνι του ή ότι δεν θα υπάρξουν νέα ράλι. Ωστόσο, καθώς το κρυπτονόμισμα γίνεται πιο ώριμο και θεσμοθετημένο με την έλευση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, οι ημέρες των τεράστιων κερδών του μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν».

«Σίγουρα, οι αποδόσεις στο μέλλον θα μειωθούν» δήλωσε στο συνέδριο Bitcoin Investor Day στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. «Δεν πρόκειται να αποδώσει 124% ετησίως την επόμενη δεκαετία, όπως την προηγούμενη δεκαετία».

Επιπροσθέτως, σημείωσε με έμφαση ότι  «η περιβόητη μεταβλητότητα του bitcoin έχει μειωθεί σταθερά με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει, δεδομένης της επίδρασης που είχαν τα Bitcoin ETFs στη συναλλακτική δραστηριότητα. Αυτή είναι μια κοινή άποψη μεταξύ των επενδυτών. Η ιδέα είναι ότι φέρνοντας περισσότερα χρήματα και επενδυτές -ιδιαίτερα θεσμικούς με στρατηγικές επανεξισορρόπησης χαρτοφυλακίου- στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, τα ETF μπορούν να επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη ανακάλυψη τιμών καθώς αυξάνονται οι όγκοι».

«Δεν νομίζω ότι έχουμε δει το τέλος των κύκλων στο bitcoin», δήλωσε ο Mitchnick. «Από τη φύση του το Bitcoin υπάρχει αντανακλαστικότητα σε αυτό, και αυτό είναι δύσκολο για πολλούς παραδοσιακούς επενδυτές να το κατανοήσουν». Με το bitcoin, όταν η τιμή ανεβαίνει, οι πιθανότητες επιτυχίας και υιοθέτησης κατά κάποιο τρόπο, ως ψηφιακός χρυσός, αλλάζουν επίσης", είπε. «Και όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα και η τιμή πέφτει, αυτές οι πιθανότητες επίσης αλλάζουν» κατέληξε ο επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της BlackRock.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ