Νέα
  • ΓΔ: 1419.31 +1.88%
  • Τζίρος: 68,22 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: Bυθίζεται εξαιτίας των επιτοκίων - Ο πονοκέφαλος των swaps και η «εξαφάνιση» 86 εκατομμυρίων

bitcoin, χρυσός

Το Bitcoin βυθίστηκε εν μέσω της υποχώρησης της ζήτησης για ειδικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ και της υποχώρησης των στοιχημάτων για χαλαρότερη νομισματική πολιτική της Fed. Το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο υποχώρησε έως και 5,7%, πέφτοντας για λίγο κάτω από τα 66.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις 24 Μαρτίου, πριν αντιστρέψει κάποιες απώλειες στις 6:30 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Τα token που ευνοήθηκαν νωρίτερα το τελευταίο δίμηνο όπως το Pepe και το dogwifhat, επίσης υποχώρησαν.

Γιατί δεν συνεχίζεται το ράλι

Το φετινό απότομο ράλι των κρυπτονομισμάτων σιγά σιγά υποχωρεί καθώς οι παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ οδηγούν τους επενδυτές να περιορίσουν τα στοιχήματα σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, ενισχύοντας με αυτό το τρόπο τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και το δολάριο, κάνοντας δυσκολότερο το πλαίσιο για παγκόσμιες κερδοσκοπικές αγορές, όπως αυτή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο έτους και το δολάριο, το οποίο έχει αντίστροφη σχέση με το bitcoin, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν πέντε μήνες.

Έχασε 10% τo Βitcoin

Οι διαφορετικές απόψεις των επενδυτών σχετικά με τη Fed και για το εάν θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια, έχουν αντίκτυπο «σε όλη το σύστημα των κρυπτονομισμάτων, όπου υπήρξε ξεπούλημα καθώς ξεκινά η εβδομάδα - κανένας τομέας δεν είναι ανεπηρέαστος, ειδικά εκείνοι όπου οι τιμές έχουν υπεραποδώσει όπως το  Bitcoin τους τελευταίους έξι μήνες», δήλωσε ο Stefan von Haenisch, επικεφαλής συναλλαγών στην OSL SG Pte, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Bitcoin έχει χάσει περίπου 10% από τότε που έφτασε στο μέγιστο των 73.798 δολαρίων στα μέσα Μαρτίου.

«Το Bitcoin δεν χρειάζεται να περάσει μια περίοδο διόρθωσης μετά από μια τόσο εκρηκτική απόδοση το 1ο τρίμηνο», δήλωσε ο Joel Kruger, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στον Όμιλο LMAX. «Τούτου λεχθέντος, τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ήταν πιο ισχυρά τελευταία, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανατιμολόγηση των προσδοκιών της Fed, που μεταφράζεται σε ευρεία ζήτηση δολαρίων ΗΠΑ για τις πιο ελκυστικές διαφορές απόδοσης σε δολάρια ΗΠΑ».

Μειώθηκαν οι εισροές στα spot-Bitcoin ETFs

Η μεγάλη εισροή καθημερινών εισροών στα αμερικανικά spot-Bitcoin ETFs έχει μειωθεί, επιβαρύνοντας το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο (Bitcoin). Χθες, Δευτέρα, οι επενδυτές απέσυραν 86 εκατομμύρια δολάρια από τα κορυφαία 10 ETFs, τα οποία έχουν προσελκύσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων φαινόταν αδύναμη τις τελευταίες 12 ώρες στον απόηχο των τελευταίων οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, δήλωσε ο Richard Galvin, συνιδρυτής της DACM.

Τα στοιχεία και τα swaps

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο, καθώς έδειξαν ότι η αμερικανική μεταποίηση επεκτάθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022 και ότι το κόστος εισροών σκαρφάλωσε την ίδια στιγμή, ενώ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η έκταση της μείωσης επιτοκίων της Fed που προβλέπεται με βάση τα συμβόλαια swap για το τρέχον έτος διολίσθησε σε περίπου 65 μονάδες βάσης - λιγότερο από την πρόβλεψη των φορέων χάραξης πολιτικής.  Το επιτόκιο της Fed κινείται στο εύρος 5,25%-5,5% από τον Ιούλιο.

Η προσφορά νέων Bitcoin πρόκειται να μειωθεί στο μισό αυτόν τον μήνα, ένα τετραετές γεγονός που ορισμένοι traders θεωρούν ως στήριγμα για το κρυπτονόμισμα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι περαιτέρω κέρδη θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, δεδομένου ότι το νόμισμα έχει τετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2023. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ