Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν εκ νέου την Παρασκευή, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια δεύτερη μεγάλη αύξηση στην παραγωγή, πυροδοτώντας ανησυχίες για υπερπροσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδεχόμενο που έχει ασκήσει πιέσεις στις τιμές του αργού ήδη από το 2024.
Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε πτώση σχεδόν 2%, υποχωρώντας κοντά στα 58 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της εβδομάδας και πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2021.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, μέλη - κλειδιά του ΟΠΕΚ+ εξετάζουν μια νέα αύξηση στην παραγωγή κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, με αφορμή τη συνεδρίαση της ομάδας που μεταφέρθηκε νωρίτερα, για τις 3 Μαΐου.
Πιέσεις από Κίνα και παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ
Μια ακόμη επιθετική ενίσχυση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ απειλεί να επιβαρύνει περαιτέρω μια αγορά που ήδη δέχεται πιέσεις λόγω της ασθενικής ζήτησης από την Κίνα και της υψηλής παραγωγής εκτός του καρτέλ. Η ενδεχόμενη αύξηση είναι αντίστοιχη με εκείνη του προηγούμενου μήνα, η οποία είχε θεωρηθεί ως προσπάθεια επιβολής πειθαρχίας σε μέλη που υπερπαράγουν.
Η αμερικανική παραγωγή δέχεται πλήγμα – Αντίδραση από τον Τραμπ
Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 19% από τις αρχές του έτους - αγγίζοντας προσωρινά τετραετές χαμηλό τον προηγούμενο μήνα - με φόντο τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ, που ενισχύουν τους φόβους για μειωμένη ενεργειακή ζήτηση.
Η πτώση στις τιμές έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει έναν βασικό τομέα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να στηρίξει: την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των ενεργών γεωτρήσεων κατά περίπου 4% έως το τέλος του έτους. Η Chevron ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη κερδών ότι θα περιορίσει την επαναγορά μετοχών, επικαλούμενη επιβράδυνση στην αγορά.
Η Κίνα και η γεωπολιτική στο παρασκήνιο
Η αρνητική δυναμική από τον ΟΠΕΚ+ επισκίασε προηγούμενες ειδήσεις ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την εκτόνωση της εμπορικής έντασης μεταξύ των δύο οικονομιών. Η Wall Street Journal μετέδωσε αργότερα ότι το Πεκίνο είχε προσεγγίσει την κυβέρνηση Τραμπ για να διαπιστώσει ποιες αλλαγές επιθυμεί η Ουάσιγκτον σχετικά με την παραγωγή πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαιντανύλης.
Κυρώσεις ως μοχλός στήριξης των τιμών
Την πτώση των τιμών συγκρατεί εν μέρει η δέσμευση του Τραμπ για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων σε χώρες ή εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, εντείνοντας την πίεση στο Ιράν, καθώς οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Η εξαγγελία αυτή ακολούθησε παρόμοια κίνηση στις αρχές Μαρτίου για την επιβολή «δευτερευόντων δασμών» σε εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.
Μεγάλες χώρες αγοραστές πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα – όπως η Κίνα και η Ινδία – βρίσκονται ταυτόχρονα στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι οι έμμεσες κυρώσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν την οικονομική πίεση από το Πεκίνο έως το Νέο Δελχί.
Με πληροφορίες από Bloomberg