Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο λόγω της πιθανής διακοπής των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και των αδύναμων προοπτικών εισόδου περισσότερων ιρανικών προμηθειών πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 12 σεντς στα 65,66 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 16 σεντς στα 62,85 δολάρια.
Οι συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «δεν θα οδηγήσουν πουθενά» εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει ότι η Τεχεράνη πρέπει να μειώσει εντελώς τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ματζίντ Ταχτραβάντσι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης χθες Δευτέρα.
Την Κυριακή, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα περιλαμβάνει συμφωνία για την αποχή από τον εμπλουτισμό, πρόδρομο για την ανάπτυξη πυρηνικών βομβών.
Μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα άνοιγε τον δρόμο για την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων και θα επέτρεπε στο Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια έως 400.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσε ο αναλυτής της StoneX Άλεξ Χόουντς.
Εν τω μεταξύ, η υποβάθμιση του αμερικανικού δημοσίου από τον οίκο Moody’s μείωσε τις οικονομικές προοπτικές του μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο και εμπόδισε τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν. Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα, επικαλούμενος ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος της χώρας ύψους 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόσθετες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου άσκησαν τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα, την παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Οι τιμές θα μπορούσαν να επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα από τους δασμούς, τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, την οικονομική αβεβαιότητα και τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για ένα μνημόνιο σχετικά με μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία και ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στο σωστό δρόμο.
Με πληροφορίες από Reuters