Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς οι αγορές αξιολoγούν το αποτέλεσμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ η απαισιοδοξία σχετικά με τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνέβαλε επίσης στην άνοδο του αργού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκαν κατά 82 σεντς ή 1,2% στα 67,69 δολάρια το βαρέλι στις 12:28 (ώρα Ελλάδας), ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 96 σεντς ή 1,5% στα 65,94 δολάρια.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την επανεκκίνηση της εμπορικής εκεχειρίας και την άρση των περιορισμών της Κίνας στις εξαγωγές σπάνιων γαιών και μαγνητών, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ την Τρίτη, στο τέλος των διήμερων εντατικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο.
Ο κίνδυνος πτώσης των τιμών του πετρελαίου λόγω των εμπορικών εντάσεων έχει προσωρινά υποχωρήσει, αν και η αντίδραση της αγοράς για τη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας ήταν συγκρατημένη, καθώς δεν είναι σαφές πώς θα επηρεαστεί η οικονομική ανάπτυξη και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο αναλυτής της PVM.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι είναι λιγότερο σίγουρος πως το Ιράν θα συμφωνήσει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πλαίσιο μιας πυρηνικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον. Από την πλευρά του, το Ιράν απείλησε να επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή εάν αποτύχουν οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις και προκύψει σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, καθώς επιδιώκει να χαλαρώσει τις περικοπές στην παραγωγή για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
«Η μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου στις οικονομίες του ΟΠΕΚ+ – κυρίως στη Σαουδική Αραβία – θα μπορούσε να αντισταθμίσει την πρόσθετη προσφορά από τον όμιλο τους επόμενους μήνες και να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε αναλυτής της Capital Economics.
Με πληροφορίες από Reuters